La rosa del azafràn
es como la maravilla,
que un día la ve nacer
y la mata el mismo día.
La rosa del azafràn
es una flor arrogante
que brota al salir el sol
y muere al caer la tarde.
tan fràgil es el amor
como esta flor peregrina;
se quiere al atardecer
¡y a medianoche se olvida¡
Fragment final del primer acte de la sarsuela; La rosa del azafràn. (Sarsuela en dos actes)
Música de: Jacinto Benavente
Text original de Federico Romero i Guillermo Fernàndez Shaw
.-Flor del safrà.- |
Moltes mes flors i també molts mes menús i tastets fets amb aquesta espècia tant apreciada, trobarem a Santa Coloma de Queralt, població amb molts segles d'història doncs, es remunta al segle X¡.
Durant al segle XIII fins els 1492 la comunitat jueva, tenia taules al mercat setmanal dels dilluns on, aquesta espècia era tant apreciada per la seva qualitat, que va arribar fins a l'Àsia i també va recorre la Ruta de la Seda, sortint amb vaixells des de el port de Barcelona arribant fins a Roma i des de aqui als països asiàtics i Mitjà Orient.
També conegut com l'or vermell, doncs com molts de vosaltres sabeu, aquesta espècia junt amb la vainílla i el cardamom, son les tres espècies mes cares i valorades del món.
Amb: Som terra de safrà, Santa Coloma de Queralt, ens convida a visitar tot l'entorn, sentir, gaudir i potser també escoltar algún "xup-xup" d'algún que altre plat amb el perfum culinari d'aquesta espècia junt amb els cuines i restauradors d'aquesta zona, doncs...
...disfrutem d'aquest moment¡¡
Per fer aquest cake, he utilitzat una pessigada d'agullers de safrà i amb un troç de paper d'alumini he escalfat un pot amb aigua calenta a sobre de la tapadora he deixat els dits agullers, al cap d'una estona els he deixat amb meceració amb dues culleredetes d'aigua calenta, al voltant d'una hora.
Mentrestant, he posat 450 g de farina en un atuell i amb els dits- amb guants- he fregat la farina, els 40 g de llard i els 75 g de mantequilla fins a obtenir una consistència semblant al pa ratllat, he tirat una bona pessigada de sal, els 150 g de pinyons, dues cullerades de sucre fi -glacé-, i la maceració de safrà.
He batut els 2 ous amb 125 ml de llet una mica tèbia i l`he tirat a la barreja, farina/llard/mantequilla junt amb la maceració de safrà. He continuat remenant la massa durant 10 minuts i amb una mica de farina a les mans, he continuat moldejant fins que la massa ha quedat enganxada i elàstica. Durant una hora he deixat la massa en un lloc càlid tapat amb un paper film per tal de aumentar el seu volum.
En un motlle de cake untat amb una mica de mantequilla he col·locat tota la pasta dins del forn a 200 º durant 20 minuts, seguidament he baixat el forn a 180 º l'he deixat fornejant 20/30 minuts més fins que la pasta ha pujat. Aquest cake ha estat reposant tota una nit i l'endemà, que us assembla si untat amb una mica de mantequilla i/o melmelada de...? el servim amb un café sigui amb llet o sense i seguim...
Mentrestant, he posat 450 g de farina en un atuell i amb els dits- amb guants- he fregat la farina, els 40 g de llard i els 75 g de mantequilla fins a obtenir una consistència semblant al pa ratllat, he tirat una bona pessigada de sal, els 150 g de pinyons, dues cullerades de sucre fi -glacé-, i la maceració de safrà.
He batut els 2 ous amb 125 ml de llet una mica tèbia i l`he tirat a la barreja, farina/llard/mantequilla junt amb la maceració de safrà. He continuat remenant la massa durant 10 minuts i amb una mica de farina a les mans, he continuat moldejant fins que la massa ha quedat enganxada i elàstica. Durant una hora he deixat la massa en un lloc càlid tapat amb un paper film per tal de aumentar el seu volum.
En un motlle de cake untat amb una mica de mantequilla he col·locat tota la pasta dins del forn a 200 º durant 20 minuts, seguidament he baixat el forn a 180 º l'he deixat fornejant 20/30 minuts més fins que la pasta ha pujat. Aquest cake ha estat reposant tota una nit i l'endemà, que us assembla si untat amb una mica de mantequilla i/o melmelada de...? el servim amb un café sigui amb llet o sense i seguim...
...disfrutant d'aquest moment?
13 comentarios:
Doncs l'aspecte que té es molt bo.
M'agrada molt el safrà, la flor es una preciositat, però tinc que tastar-lo en dolços.
Petons.
Hola José. Me gusta mucho la música de esa zarzuela.
Y aunque no he probado el azafrán en dulces creo que este bizcocho debe estar muy rico.
Un abrazo.
Quina pinta aquest cake!! i què original amb els brins de safrà, no? no se m'hagués acudit mai, s'haurà de provar! una abraçada!!
Quina flor més maca!!! i el cake fa una pinta...He de provar el safrà amb els dolços!abraçada
Quina flor més maca!!! i el cake fa una pinta...He de provar el safrà amb els dolços!abraçada
Ana;-La cocinera de Bétulo- Sort que amb uns brins, en n'hi ha més que suficient per donar, color i olor als plats.
Salutacions Ana¡¡ :O)
Juan; -Cocina por afición- Este cake/pan tiene este toque de azafràn, que le da un toque muy subtil al cake. Si se seca puede untarse con un poco de mantequilla i con el té o café es muy apreciable comerlo.
Saludos Juan¡¡ :O)
Eva; -Cuinant entre llibres- Té una pinta -com molt bé dius- que s'he l'hi pot fer la clentxa i l'onda, doncs la suavitat i el bon gust que tè, es per aprofitar-l'ho i gaudir-l'ho.
Salutacions Eva¡¡ :O)
Teresa; -Com a casa res¡- El safrà és una espècie que amb poc en tè prou, uns brins d'aquesta espècia i en n'hi ha prou per deixar un toc "molt personal" els plats.
Salutacions Teresa¡¡ :O)
MOLTES GRÀCIES PER DEIXAR ELS VOSTRES COMENTARIS. SEMPRE BENVINGUTS I QUE DONEN GANES DE FER LES COSES CADA DIA MILLOR.
Josep -Menja de bacallà-
Vaig tenir la sort fa un parell d'anys de fer un taller dolç amb safrà de la ma de la Gemma de La cuina de casa, i va ser tot un descobriment; segur que aquest cake estarà deliciós. Que gaudiu molt de la jornada i ja ens explicareu. Una abraçada!
Hola Josepb,
Que ho passeu molt bé!
El cake és una bona proposta per aromatitzar el pastís, no tan sols podem utilitzar-lo pels plats salats!
Encara, que amb l'arròs em sembla extraordinari.
A casa de la meva mare en tenim una mica de plantat, no gaire, "pel gasto". és una flor bellisima :)
També, fa un temps en el Mercat de les Espècies d'Estambul ens varen dir que el millor del món era el d'aquí o sigui que aneu al millor lloc.
Com diu l'Anna vaig estar al taller que va impartir la Gemma, de La Cuina de Casa i totes les sevs propostes varen ser de postres dolços
Vaig participar com a jurat en la selecció de les sals aromàtiques.
Aquest és el post que vaig escriure per si ho vols llegir o veure. Gràcies http://cuinacinc.blogspot.com.es/2015/06/5e-mercat-de-les-especies-dargencola.html,
Bona setmana!
Fina
Aquest estiu, a la Touraine, lloc on també es conrea safrà, vaig poder tastar un cake aromatitzat amb safrà i el vaig trobar boníssim, suau...tinc un llibre de la zona amb receptes amb safrà. Ara m'hi has fet pensar!
Ptnts
Glòria
Anna; -La cocinera de Bétulo- Un pa/cake, que és, amb el toc del safrà, que dóna un altre forma d´entendra aquesta espècia tant subtil al paladar.
Salutacions Anna¡¡ :O)
Fina; -Cuina Cinc- Moltes gràcies per seguir aquest blog, vareig llegir aquesta entrada el dia que vas publicar-la, com sempre, s'aprèn molt en aquets entrades que publiques.
Salutacions Fina¡¡ :O)
Glória; -No tot són postres...- Un perfum tant peculiar, tan fet venir totes aquestes propostes i records... doncs a veure si aquest record es fa realitat i trobem una recepta dedicada al safrà.
Salutacions cap a Reus i tu M. Glória rep una abraçada¡¡ :O)
Deixeu el vostre comentari
Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.
EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,