Bunyols de bacallà

28 de febrer del 2016

   Bon día Imma, que fas? -vaig preguntar-l'hi  a la bacallanera que sempre l.hi compro el bacallà  i que tè parada al Mercat de Hostafrancs  mentrestant anava tallant cues de bacallà que tenia amb remull i les anava deixant en una galleda...- vaig treient les espines de les cues i preparant per fer bunyols... per fer bunyols¡¡ vaig pensar jo... vinga saps que Imma?, posem 1 kilo d'aquet que talles i me'n poses per  mi també per a fer-ne..., doncs et posaré d'aquest que tinc salat que son penques i et sortirà molt i molt bé, ja m'ho sabràs dir, i demà  l'hi canvies l'aigua dos cops i el tindràs a punt per fer-los... 

   Dit i fet, l'endemà tenia el bacallà esqueixat i dessalat a punt  per fer-los.



   Buscant una recepta per disfrutar d'aquets petits plaers i del llibre del senyó  Josep María Lladonosa i Giró  El gran llibre de la cuina catalana (1991), aquesta recepta dels bunyols de bacallà que senzillament són molt lograts.


   Amb un kilo de bacallà van sortir-ne un kilo i mig de bunyols. La recepta original en diu 300 g de bacallà. En parèntesis us posaré les mides que he fet servir jo per fer-los. L'original de la recepta (ingredients) estarà amb negreta, al igual que l'elaboració estará escrita sense altarà cap paraula de l'original.
   Vinga doncs, a disfrutar-los¡¡


 

   Ingredients per a 6 o 8 persones   (per a 8 o 10 persones)

   300 g de bacallà remullat (morro)    (1 kilo de bacallà salat -penques-)
   200 g de farina -aproximadament-  (450 g de farina)
     75 g de llard  (100 g de llard)
        2/3 ous  (3/4 ous)
        2 dl d'aigua de coure el bacallà  (4dl d'aigua)
        2 alls  (4 alls)
   Unes branques de julivert
   Sal
   Pebre 
   Oli

   Preparació: 

   Posarem el bacallà cobert d'aigua al foc en un recipient, perqué s'escalfi (sense que  arribi  a bullir). Un cop perbullit, traieu-lo de l'aigua. Netegeu-lo d'espines i pell i piqueu-lo al morter.
   Poseu al foc l'aigua i el llard. Un cop arrenqui el bull, afegiu-hi la farina i no pareu d'anar remenant amb un batedor.
   Un cop hágiu obtingut una barreja ben compacta, aparteu-ho del foc i afegiu-li els ous; barregeu-ho tot bé. Afegiu-hi el bacallà i els alls i el julivert, aquests darrers també picats al morter.
   Torneu-ho a barrejar tot i amaniu-ho amb sal i pebre.
   Amb la massa formeu unes boles o pilonets de la mida d'una cullereta de café. Fregiu-les en oli, al començament a foc baix i després força alt.
   Nota: A la massa s'hi pot afegir una patata bullida.


 (blogaires... 
...que vagin de gust¡¡) 


12 comentarios:

Cristina ha dit...

Quina fila! Ja saps que sóc de dolç però els bunyols de bacallà no poden faltar mai a la meva taula.

LA COCINERA DE BÉTULO ha dit...

Quina bona quantitat de bunyols de bacallà i que bons son!!
Petons.

ISABEL ha dit...

Aquest punt de llard, fantàstic.
Josep, vares escollir molt be el nom del blog.
Aquesta recepta, ja la conec, jijijiji
Una abraçada i que vagui de gust.

David Vazquez Francisco ha dit...

Quina cosa més bona!!! ... si tanco els ulls diria que puc sentir l.oloreta que fan!!!

GEMMA ha dit...

M'encanten els bunyols de bacallà!
Saps que comprem el bacallà a la mateixa parada? Espero que coincidim algun dia!!
Petons

No tot són postres ha dit...

Són d'allò més bo els bunyols de bacallà.
N'has fet una bona quantitat... convides?
Ptnts
Glòria

Sussi Abel ha dit...

Què bons!! se'm fa la boca aigua!! una abraçada!!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Cristina; -Bufet de postres- La veritat que uns bons bunyols de bacallà, acompanyen molt i molt bé a un àpat improvitzat -es poden congelar- i tenir-los a punt el moment.
Salutacions Cristina¡¡ :O)

Ana; -La cocinera de Bétulo- Quantitat i bons de debó¡¡
Salutacions Ana¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Isabel; -La cuina de la Isabel- El llard, és la gràcia d'aquest plat, l'hi dóna una gràcia molt i molt el.legant. Els clàssics mai moren...
Salutacions Isabel¡¡ :O)

David; Ho són de bons,t'ho puc asssegurar.
Tanca els ulls i somiar el plaer d'aquestes petites meravelles.
Salutacions David¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

L'autor ha eliminat aquest comentari.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Gemma; -Caprofiti- Són molt i molt bons aquets, i pots quedar d'alló tant i tant bé.
M'ho ha dit la Imma també quant he anat a buscarl´hi el bacallà.
Salutacions Gemma¡¡ :O)

Glória; -No tot són postres...- Ho són de bons, puc donar fe.
Sempre t'ho dic, Glória; Una telefonada. Aquets bunyols, improvitzant un sopar amb pa amb tomàquet i de postres unes avellanes amb els pastissets...
Salutacions "ganxeta" :o)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Sussi; -Ho són de bons i queden amb aquesta recepta espectaculars¡¡
Salutacions Sussi¡¡ :O)



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,