El Mercat de la Llibertat
L’artesania al
carrer
.-Llom de
daurada amb mosaic de verdures.-
A Gràcia hi trobem a la Carmeta rellotgera, coneguda amb aquest nom, doncs, el seu
pare va començar al barri arreglant petites peces de rellotgeria, i un cop mort,
la Carmeta, alliçonada per ell, es va decantar més per la joieria...
Quina calor...¡¡, obriré una mica més la finestra, ara molt
millor. Com passa el temps, estem el més d’agost... i com cada any, tenim la
festa major a sobre ..., tindré que anar encarregar el peix a l’Angeleta de can grill, per fer aquells filets de daurada
que em va explicar... però abans posaré una mica d’ordre al taller... aquesta
premsa per a col·locar vidres, les anelleres i les bitlles ben guardades...
El Mercat de la Llibertat, fou inaugurat l’any 1888, -any de l’Exposició Universal de Barcelona- va ser el terratinent Marc Olives que l’any 1831 va disposar que en els seus terrenys podien edificar-hi cases i una plaça on els pagesos ben aviat vendrien els seus productes.
... bon dia
Carmeta, bon dia Siseta... quin enrenou que tenim pels carrers..., si com cada any... aahh...per cert, que tens les arrequedetes que et vaig encarregar per
la nena?, doncs, el dia 15 és el seu
sant... no pateixis el representant d’aquella casa que et vaig dir, m’ha
portat el material i ja m’he posat, “manos a la obra”, et deixo que me’n vaig el
mercat a comprar... ja passaré Carmeta,
adéu Siseta...
L’estil modernista del mercat es troba marcat per el ferro, on a la part
central queda senyalada per l’escut de Gràcia -Tres lliris- amb formes molt treballades acabades a la teulada amb uns
llaços de ferro.
... bon dia Carmeta, que hi posarem?, Goita
Angeleta, em posaràs un parell de daurades i de pas m’explicaràs aquella
manera que em vas dir de fer-les ... Aaah... sí, ja me’n recordo, fetes amb verdures veritat...?, just a la fusta...¡¡
...agafes una pastanaga, una mica de cibulet, un carbassó, un pebrot vermell i un
de verd, jo sempre vaig a buscar la verdura a ca la Mercè del Prat, jo
també i vaig i la veritat ho té molt
bonic i molt bé de preu... quina traça
que hi tens tallant el peix...són molts anys Carmeta, tu tampoc et quedes
enrere
amb les peces de joieria..., agafes aquets filets que t’estic preparant i tires una mica de sal els acoloreixes amb una mica d’oli i com si enfarinessis els filets de la daurada, i barreges les verduretes
–que ja les tindràs tallades ben petitones- i deixes que els filets quedin ben coberts, com si fessis un mosaic. Ho forneges -al grill- 5/6 minuts per tal que quedi un mosaic enganxat i ben agafat. De guarnició l’hi pots posar panses i pinyons, amb una mica de suquet si li tires una mica de vi moscatell... sembla que ho veig... adéu Angeleta, tinc que passar una tarda d’aquestes per el teu taller, quant vulguis... però amb la festa major tenim reunió per acabar d’ultimar els preparatius del carrer, jo també tinc que entregar unes feines i acabar de recollir el taller, doncs, al igual que tu Angeleta, també tenim reunió a la comissió de festes, ens veiem adéu¡¡
amb les peces de joieria..., agafes aquets filets que t’estic preparant i tires una mica de sal els acoloreixes amb una mica d’oli i com si enfarinessis els filets de la daurada, i barreges les verduretes
–que ja les tindràs tallades ben petitones- i deixes que els filets quedin ben coberts, com si fessis un mosaic. Ho forneges -al grill- 5/6 minuts per tal que quedi un mosaic enganxat i ben agafat. De guarnició l’hi pots posar panses i pinyons, amb una mica de suquet si li tires una mica de vi moscatell... sembla que ho veig... adéu Angeleta, tinc que passar una tarda d’aquestes per el teu taller, quant vulguis... però amb la festa major tenim reunió per acabar d’ultimar els preparatius del carrer, jo també tinc que entregar unes feines i acabar de recollir el taller, doncs, al igual que tu Angeleta, també tenim reunió a la comissió de festes, ens veiem adéu¡¡
La reforma integral, tal com avui la coneixem, va ser acabada l'any 2009
(Blogaires; que vagi de gust¡¡)
8 comentarios:
Josep, fantàstica recepta i entrada com sempre.
Una abraçada i que vagi de gust!!!!!!!!
No crec que sigui només un plat de Festa Major, jo el menjaría més sovint, m'agraden els ingredients i tot els colors que l'acompanyen. Un bon plat Josep!!
Petons.
Una visita magnífica al mercat i una recepta mooooolt bona JosepB!!!!
Ptnts
Glòria
Em sap greu Josep, se m'estan publicant tots els comentaris duplicats o triplicats! :-(
Quin plat! tan senzill de fer, tan saludable i tan colorit. Me l'apunto, la recepta i la visita al Mercat de la Llibertat! Una abraçada!
Isabel: -La cuina de la Isabel- Unes daurades fetes d'aquesta manera, són una delícia per la vista i també per el paladar, per els que els hi agrada el peix, i també per comensals que es volguin convidar.
Una bona visita per el barri i també per el mercat de la llibertat¡¡
Salutacions Isabel¡¡ :O)
Ana; -La cocinera de Bétulo- Un bon plat per menjar quant es vulgui, queda molt i molt bé i de realització força senzilla.
Salutacions Ana¡¡ :O)
Gloria; -No tot són postres...- Unes bones daurades fetes amb aquest mosaic, és un bon plat per acompanyar, una bona vetllada amb els familiars i també amics.
Una abraçada cap a Reus i per tu un parell de petons des de Badalona¡¡ :O)
Anna; -Retalls de cuina- Una molt bona recepta, fàcil, i el mosaic de colors l'hi dona un toc molt especial en aquest plat.
Salutacions Anna¡¡ :O)
Deixeu el vostre comentari
Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.
EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,