Explica la llegenda que Sant Antoni Abat, en un dels seus molts viatges se l-hi va acostar una truja amb un garrinet a la boca, el garrinet estava malalt i era trípode. El sant en veure.l el va beneir i al moment, el garrinet es posar a saltar i a corra, la truja contenta com estava el va acompanyar sempre mes i es des de aleshores que a Sant Antoni se'l representa amb el porquet al seu costat.
La llegenda va anar creixent i amb el temps els animals de tir, -peu rodó- per Sant Antoni -17 de gener- baixaven a les poblacions mes properes del lloc on es trobaven, i eren beneïts per tal de no agafar enfermetats i gaudir-los de possibles malalties, a moltes poblacions es feien cistelles amb rossegons de pa torrat i que amb el pas del temps, es van convertir amb borregos. A les places es feien fogueres i al seu voltant 3 tombs amb els cavalls i animals de tir i que un cop fetes aquestes 3 voltes al voltant de la foguera, els rossegons de pa torrat - borregos- eren repartits per a tots els assistents i també per els cavalls, doncs molts d'aquestes besties venien de molt lluny i era la recompensa del esforç que havien fet per tal de recuperar forçes un altre cop.
Ingredients: (per uns 30/35 borregos)
400 g de farina
1 ou
50 g de margarina.
50 g de llard
20 g de llevat premsat.
15 cl de llet
75 g de sucre
1 copa de anís
1 culleradeta de comí/matafaluga.
1 pell de llimona ratllada.
Elaboració:
Desferem el llevat amb una micona de llet calenta, afegirem 100 grams de farina i ho deixarem llevar una estona. Barrejarem la resta de farina amb l’ou, la pell de la llimona ratllada, la margarina, el llard, la resta de llet, el sucre, el comí, la matafaluga i l’anís. Ho treballarem, afegirem la massa llevada i ho pastarem fins aconseguir una massa compacta.
Partirem en dues parts i farem unes barres cilíndriques de 4 cm. de diàmetre.
Ho deixarem reposar una estona i tot seguit ho posarem a coure al forn a 180º uns 15 minuts.
Ho deixarem refredar i ho tallarem a trossos de 2 cm de gruix.
Torrarem els borregos ja partits uns 5 minuts al forn.
(blogaires; que vagin de gust¡¡) |
14 comentarios:
Les tradicions no s´han de perdre mai...Les culinàries tampoc.
No he fet mai borregos, amb el teu permís m'apunto la recepta.
Tenen molt bona pinta.
Una abraçada!!!!!
Dons jo ni sabia que eren els "borregos"...en prenc nota!
Una abraçada.
Sempre és molt interessant conèixer més de les nostres tradicions.No sabia d'on venien els borregos, encara que havia sentit a parlar que eren típics de Cardedeu. En prenc bona nota! Una abraçada!
Ostres Josep!, quina explicació més bonica de les nostres tradicions!. Borregos, que no faltin!, gràcies per compartir recepta i saviesa!, una abraçada!
Ha de ser deliciós!!
Cristina; -Bufet de postes- Totes dues ben bones¡¡
Salutacions Cristina¡¡ :O)
Isabel; -La cuina de la Isabel- Doncs si els fas, ja em diràs per quedar algún día per provar-los, et sembla bé?
Una abraçada Isabel¡¡ :O)
Gemma; -Caprofiti- Doncs a veure -com la Isabel- si els fas i quedem algún que altre dia per provar-los, d'acord?
Salutacions Gemma¡¡ :O)
Anna; -Retalls de cuina- Doncs aquí tens una mica d'história i també la recepta per possibles maneres per fer-los.
Una abraçada Anna¡¡ :O)
Mercé;-Destapant cassoles- Un plaer compartir-ho i vosaltres que ho disfruteu tant com jo.
Salutacions Mercé¡¡ :O)
Francesc; Una delícia de borregos, la veritat que si que ho són¡¡
Salutacions Francesc¡¡ :O)
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Feia dies que no passava per aquí, i ja veus, avui estic fent una bona passejada.
M'encanten les tradicions fulinàries, i veig que a tu també. No s'han de deixar perdre.
Ptnts
Glòria
Deixeu el vostre comentari
Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.
EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,