El Mercat del Clot i "El testet" de Sant Martí.

5 de setembre del 2011




 Bona diada¡¡




...l'última espiga del Clot...?

Galetes casolanes de farina de blat.



Sant Martí de Provençals va ser un poble independent des de 1714 fins l’any 1897. El nom l’hi be de la paraula provincialis que els romans
utilitzaven per anomenar els camps que es trovaben més enllà de les muralles de les ciutats. I el nom de Sant Martí, l’hi fou posat per la primera església edificada que si va construir. Sant Martí de Tours.
    A l’any 1885 es van construir les primeres fàbriques, i sobretot  les farineres,  moltes d’elles mogudes per les aigues del, Rec Comtal. S’instal.laren aquí per el baix preu del sól, força aigua, alimentades  pel riu Besós, l’aproximitat al port de Barcelona.... Una d’aquestes fàbriques fou la farinera del Clot, construida l’any 1902 i que la gent que treballava al Mercat del Clot, de bensegur  hauría  vist passar els carros cents i cents de vegades per el seu mercat, i veure com anaven  a transformar-se  amb farina i amb  tots els seus derivats... 


   El Mercat del Clot fou fundat l’any 1889 i el seu arquitecta en fou Pere Falqués i Urpí. La  planta és rectangular i coberta a dues vessants i la seva estructura està basada metàl.licament, i els seus sostres en les encavallades  el transformen un cop dins en tres naus. 
  Les reformes del mercat han estat a l’any 1964; el 1969 i els anys 1994-95 remodelació global i el següent any  una reforma estructural.

    Pagesos dels municipis dels voltants; Sant Andreu del Palomar, Sant Adrià del Besós... equipaven aquest  mercat a la clientela de bones verdures i fruites. I les farineres equipaven de bones farines en els majoristes, com també preparaven les ferines  per l`exportació, equipan  a tots els  mercats i el Mercat del Clot no en va ser cap excepció...

   Derivats de la farina en n’hi han  molts, des de la cultura del pa a Europa, passant per les pastes fetes de blat, -amb més de 350 variacions diferentes- galetes, coques, pastíssos, rebostería, bunyols...  jo em recullo amb una  recepta de galetes casolanes, cultura popular i la recepta de la qual hauría de passar de boca en boca -potser en el mateix Mercat del Clot- fins arrivar en el dia d'avui i  fetes amb farina de blat blanca, i com “El testet” que des de fa onze anys  el Mercat del Clot  fa el dia de Sant Martí -11 de novembre- aquestes galetes casolanes s’acostaràn els vostres paladars i  com un “testet” entrerant al repertori de les vostres cuines.
       
“El Bosquet” dels Encants, fou l’últim troç on encara quedava blat visible... avui tant sols queda, potser, l´última espiga del Clot...? 

Per fer aquestes galetes casolanes necessitarem:


  250/300 Grams de farina.
 125 Grams de mantega.
 100 Grams de sucre.
50 ml. de llet  (un got d'aigua)
  2 Culleradetes de canyella en pols. 
1 Culleradeta de llevat en pols. 
Ho farem de la següent manera:

   En un bol barregarem amb una espàtula de fusta  la farina, el llevat, el sucre, la mantega pomada, la llet freda i la canyella en pols . Treballarem la massa amb les mans i quan veiem que es desenganxa de les parets del bol, ho treurem i ho posarem al marbre de la cuina. Ho amassarem amb les mans, fins que quedi  ben fina. 
    Enfarinarem el marbre i estendrem amb un carró de fusta la pasta obtinguda, que faci un gruix d'uns 3 milimetres aproximadament. Podem fer servir motlles per tallar la massa, inclús el cul d'un got. Posarem mantega a una platera d'anar al forn i posarem les galetes una al costat de l'altre. Deixarem que cogin 20 minuts a 180º .Deixarem refredar i podem adornar amb sucre "glass".
    
     (blocaires que vagi de gust¡¡)

Dedico aquest "post" a  la  Sión i al Miquel del blog; Fem un  Mós, grans gourmets i bons  coneixadors d'aquest mercat.




15 comentarios:

paco ha dit...

Josep, bonissima pinta tenen aquestes galetes de mantega, a crevillent es anomenem tonyetes, i están força bones, abraçades paco

Cristina ha dit...

Et felicito per aquest post.A mi m´agrada molt Barcelona però aquesta part em falta explorar-la.
Suposo que de les galetes no en va quedar cap engruna...
Aviam si faig un volt per aquí.

Anònim ha dit...

Sóc de Barcelona i poc conec el barri del Clot ho confesso... deu ser perquè al ser de Sants de vegades fa mandra creuar tota la ciutat i tires més cap a altres llocs!
Aquestes galetes fantàstiques!
Una abraçada
Sandra

MaryLou ha dit...

Jo visc al Baix Guinardó, no estic molt lluny del Clot però no el conec molt. He fet algún curset a La Farinera. Gràcies per la teva explicació. Quan pasi pels indrets que has anomenat m'hi fixaré d'un altre manera!
Les galetes t'han quedat ben macas!!!
Petonets

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Vaig neixer al Clot i vaig viure fins al set anys.
Les galetes ideals per acompanyar un bon café.
Petons.

Fem un mos ha dit...

Molt bona recepta la que acompanya aquet reportatge del Mercat on anem a comprar habitualment, te’m enviat varis cops el nostre e-mail com ens demanaves, el has rebut hoy?
Una abraçada

A peu coix. Núria Sagués ha dit...

Moltes gràcies per la informació perquè m'ha interessat molt aquest tema.
Les galetes les provaré perquè cada cop em decanto més per les coses naturals.

Anna ha dit...

No conec gaire de Barcelona, i m´ha agradat molt la teva explicació, ara ja en se una mica mes!
Une galetes boníssimes, per esmorzar, per fer el cafè, per berenar...
Molts petons

ANNAFS ha dit...

Que bones que són les galetes casolanes!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Paco; -Pau&Vell- Unes "Tonyetes" ben bones i facilotes de fer, són d'aquelles galetes que passen de boca amb boca, tant per la recepta, com per després fer-les i menjar-les.
Una salutació a Crevillent Paco¡¡ :-D

Cristina; -Bufet de postres- El que pretenc amb aquesta passejada per els mercats de Barcelona, és tant sols acostar-m'hi, passejar-hi i sentir els sorolls que si troven, quánt t'hi troves. Aquest mercat i el seu voltant, estava envoltat de blat i les farineres per fer-hi els seus derivats. He vist oportú fer-hi -a part de la mica d'històra- donar a coneixa aquestes galetes de farina de blat blanca, senzilles i cassolanes.
Éxit assegurat Cristina¡¡ :-D ;-D

Sandra; -Els fogons de La Bordeta- És molt llógic, buscar els productes per el barri on vius, si a més a més són de qualitat, és molt millor.
Els de Sants de mercats els vaig fer; el d'Hostafrancs i el de Sants.
A l'apartat de; Racons Amagats els pots llegir, al igual que també acompanyats d'una recepta.
Salutacions Sandra¡¡ :-D ;-D

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Mary; -El meu raconet- Un bon mercat, al igual que també, amb bons productes.
Al "slide" ja una "foto" de com era Sant Martí els anys 50 del segle passat, tot ple de camps de blat, ara tant sols són records.
Gràcies a tu Mary, per visitar aquest blog.
Salutacions al baix Guinardó¡¡ ;-D

Sión i Miquel; -Fem un mós- Una passejada per un barri i un mercat amb molta història i amb una dedicatória per a vosaltres, que el coneixeu i també feu barri.
No he rebut la vostra adreça encara... :(

Ana; -La cocinera de Bétulo- Un mercat amb molta història, tant per ell mateix, com la gent que hi ha viscut i encara fa barri.
Les galetes tant serveixen per el café, com per esmorzar o el sol fet de picar.
Salutacions "tocaia" :-D

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Núria; -Pa amb oli i xocolata- Celebro que t'hagi agradat aquesta passejada per aquest emblemàtic mercat del barri del Clot.
Les galetes són molt facilotes de fer, senzilles i casolanes per menjar a totes hores.
Salutacions Núria¡¡ :-D ;-D

Anna; -El meu blog de cuina- Celebro que t'hagi agradat aquesta explicació i també l'história del Mercat del Clot.
Unes galetes, que com molt bé dius, són per menjar a totes hores.
Salutacions Anna¡¡ ;-D

Anna; -M'agrada cuinar- Ho són de bones i aquestes, són fàcils, ràpides de fer i amb el gust de fer-les a casa.
Salutacions a Olvàn Anna¡¡ :-D ;-D

ISA ha dit...

Josept, muchas gracias por visitar mi blog!! estas galletas están para comerlas al ladito de la playa.... riquísimas!!!

Salomé ha dit...

Menos mal que hemos conservado los mercados y no han caído para levantar en su lugar una torre... este no lo conozco porque de Barcelona solo he visitado La Boquería como un buen turista... jeje... eres afortunado de tener uno así en tu bariio. Esas galletas son las caseritas de verdad que ahora las sofisticamos... ¿demasiado?

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Isa; -El Horno de Isa- Igual et dic de tu, moltes gràcies per visitar aquest blog.
Aquestes galetes, com molt bé dius Isa, es poden menjar a la platja i també a l'hora d'esmorzar, al igual que després del café o a l'hora del té...
Espero i desitjo que estiguem en contacte Isa¡¡
Salutacions¡¡ :-D
Igual te digo de ti, muchas gracias por visitar este blog.
Estas galletas, como muy bien dices Isa, se pueden comer en la playa y también a la hora del desayuno, al igual que después del café o a la hora del teé...
Espero y deseo que estemos en contacto Isa¡¡
Saludos¡¡ :-D

Salomé; -Blog de recetas- La veritat, es que tens tota la raó Salomé, menys mal que encara no han fet un solar, per posar una obra fareónica que després no és pot pagar...
Les galetes d'aquelles de sempre, de tota la vida de les que passen de boca en boca, tant sigui per donar-les a coneixa, com després menjar-les.
Salutacions a Vigo Salomé¡¡ :-D
Salomé; -Blog de recetas- La verdad, tienes toda la razón Salomé, menos mal que aún no han colocado un solar, para colocar una obra faraónica que después no se puede pagar...
Las galletas, de aquellas de siempre, de toda la vida de las que pasan de boca en boca, tanto sean para darlas a conocer, como para después comerlas.
Saludos a Vigo Salomé¡¡ :-D



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,