A l'època romana, Plini el Vell que fou militar, historiador, científic i naturalista romà, explica en les seves narracions, el procés de la llet que, un cop munyida i després processada se'n obtenien els formatges per fer els pastissos i els flams elaborats amb ous de gallina, que foren domesticades en aquest període.
Els formatges elaborats, eren acompanyats de moltes herbes aromàtiques; la farigola, el romaní, la menta, i també espècies; el pebre, que era molt utilitzat en els dolços, la mostassa, el safrà, el cardamom...
La mel era l'ingredient més utilitzat per endolcir els aliments i amb els flams que es feien, l'element mes valuós.
La xocolata no va arribar a Europa fins al segle XVI. A Catalunya, i sobretot a Barcelona la xocolata va quedar impresa a ciutat vella, on més de 20 moliners de xocolata perfumaven els carrers de; Portaferrisa, Hospital, Call...
Qui no anat alguna vegada al Carrer Petritxol a prendre alguna xocolata amb xurros, xocolata desfeta, o potser algún, flam de xocolata?
Ingredients: (per a 8/9 flams)
600 ml de llet
125 g de xocolata trossejada
125 g de sucre extrafí
6 ous
nata muntada (opcional)
Preparació:
Desfarem la xocolata amb una mica de llet al bany maria. Deixarem refredar lleugerament.
Posarem la llet al foc, afegirem el sucre i sense deixar de remenar hi tirarem els ous d'un en un fins que ens quedi una massa esponjosa.
Tirarem la xocolata dins la llet/ous/sucre i ho desfarem tot plegat. Posarem una plata al forn amb aigua calenta, -bany maria- omplirem la flameres -previament les haurem untat amb una mica de mantequilla- a 3/4 parts. Les deixarem al forn a 180º durant 25 minuts. Passat aquest temps obrirem el forn i les deixarem sobre el marbre 10/15 minuts i tot seguit els posarem a la nevera.
Podem servir-los amb una mica de nata muntada.
.- Flor del cacau.- |
(blogaires; que vagi de gust¡¡) |
Voldría dedicar aquesta entrada a una blogaire, que és molt "bruixa" quant explica els plats que penja o baixa en el seu blog. Per el que llegeixo a les seves entrades, és molt "xocoadicta". En el país on viu -Suissa- la xocolata, crec que l'hi ha de ser molt fàcil trobarna al igual que també la llet.
Per tant Dolors disfruta d'aquesta recepta i dels ingredients que tens de primera mà a Suissa, al igual que jo, també, disfruto amb les explicacions tant precises que fas quant; Hi ha bruixes a la cuina.
Aaaahh... i si a més a més podem sucar la xocolata amb un pa com aquest...
Moltes gràcies per les teves receptes i per l'encant de les teves explicacions.
12 comentarios:
Juan!!! Quina sorpresa!!!! 😀 Moltíssimes gràcies per dedicar-me un flam com aquest: AMB XOCOLATA!!! Doncs i és clar que m'agrada!! De fet en podria menjar 1 o 2 ara mateix!! 😀
De cor: moltes gràcies i m'has fet posar vermella amb les teves paraules. Ets un sol!! Encantada que t'agradin les meves entrades 😊 A vegades em sembla que us atabalo a tots amb tanta xerrameca!!!😀😉
Un petonarro! I bon cap de setmana!
El flam..de xocolata boníssim!!!!
I quina enveja la Dolors... vivint al oaís de la xocolata, veritat????
Ptnts
Glòria
Aquests de xoco són imprescindibles!
I tant que l'hi agradarà a la Dolors aquest flam tan bo, però no només a ella, a mi i segur que a molts més seguidors teus els encantarà.
No es pot dir no a un flam com aquest.
Petons.
Flam de xocolata!!! M'encanta!!
Petons
Amb el que m'agrada a mi la xocolata i encara no he cuinat mai un flam de xocolata! Aquesta Josep me l'apunto en favorits! Una abraçada!
Josep, com sempre les teves entrades magnífiques.
Però qui es resisteix a un flam con aquest.
Que vagi de gust!!!!! i una forta braçada
Imposible resistirse a tu flan de chocolate.
Una abraçada
Dolors Besalú; -Hi ha bruixes...- Encantat amb les teves explicacions i també amb les teves receptes.
Una abraçada cap a Suissa¡¡ :O)
M.Glória; -No tot són postres...- Amb la xocolata i la llet quàntes receptes que es poden fer... i menjar¡¡
Salutacions M. Glória¡¡ :O)
Cristina; -Bufet de postres- Imprescindibles per els blogistes "xocoadictes" que se'n troben molts¡¡
Salutacions Cristina¡¡ :O)
Ana; -La cocinera de Bétulo- Com estic dient, si troben molts blogaires "xocoadictes" i crec que estic fent un bon servei a tots ells...
Salutacions Ana¡¡ :O)
Gemma; -Caprofiti- Moltes gràcies per el teu comentari.
Salutacions Gemma¡¡ :O)
Anna; -Retalls de cuina- Aquesta és una bona recepta i un altre manera de menjar flam. Desitjo que sigui del teu agrat.
Salutacions Anna¡¡ :O)
Isabel; -La cuina de la Isabel- Com sempre moltes gràcies per els teus comentaris i que vaig de gust Isabel¡¡
Una abraçada Isabel¡¡ :O)
Miquel; -La cocina de Miguel- Moltes gràcies per el teu comentari Miquel.
Fins la propera¡¡ :O)
Deixeu el vostre comentari
Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.
EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,