flor de la nabiuera |
El nabiu, és el fruit del arbust de la nabiuera. Aquest arbust creix a llocs obacs del Pirineu. El seu fruit de color blau per fora i vermellós per dins, és un bon comestible i tant es pot menjar cru, com també si poden fer melmelades.
Fruits de nabiu |
A la nabiuera també se la coneix amb el nom de, raïm de pastor, i com una posada en escena a l'alta muntanya, el pastor recull forçes amb els nabius mentre vigila els remats i, aquets, van mossegant dels arbustos aquets fruits del bosc donant el sabor a la llet.
Pastor guiant les seves ovelles |
Un segon acta a les cuines de casa nostra muntant i posant en escena un gust directa d'aquest pastís amb les flaires de l'alta muntanya, pot donar-nos aquest resultat.
Ingredients per el farciment:
1 k de formatge per untar
400 g de sucre extrafi
200 g de melmelada de nabius
6 cullerades de nata (35% m.g.)
5 ous (sencers)
3 cullerades soperes de farina
2 ous ( només els rovells)
ratlladura de taronja o llimona
Ingredients per fer la massa brisa dolça:
250 g de farina
125 g de mantega (consistència pomada)
2 ous
ratlladura de llimona
una pessigada de sal
Ingredients per la melmelada de nabius:
400 g de sucre
200 g de nabius
2 culleradetes de suc de llimona
1 canó de canyella
l'aigua que necessiti
Per fer la melmelada de nabius:
Posarem un pot amb aigua i un cop estigui calenta, posarem els nabius i deixarem que es desfacin junt amb el sucre, sense deixar de remenar. Quant es comencin a desfer, tirarem les dues culleradetes de suc de llimona ho remanarem una mica més fins que es desfaci del tot. Ho deixarem refredar amb el canó de canyella.
Preparació de la massa brisa dolça:
En un atuell posarem la farina junt amb la mantega, anirem remenant tot plegat afegirem els dos ous i la ratlladura de la taronja o la llimona i la pessigada de la sal, fins que ens quedi una bola, la deixarem sense treballar-ho massa. La guardarem tapada mitja hora, reservarem.
Mentrestant per fer el farcit posarem el formatge d'untar en un atuell, l'hi posarem el sucre -jo el passo per la batadora elèctrica- les tres cullerades de farina, els cinc ous, d'un en un, sense deixar de remenar, tirarem tres cullerades de melmelada de nabius, que trencarà el color blanquinós del pastís, la ratlladura de la taronja o llimona, els dos rovells d'ou i finalment les sis cullerades de nata.
Agafarem la massa reservada i l'estirarem amb el corró, punxarem la massa amb una forquilla, la posarem al forn 10 minuts a 180º passat aquest temps la treurem i tot seguit i tirarem el farciment del formatge. Posarem el forn al màxim que ens dongui de temperatura durant 15 minuts, passat aquest temps el deixarem a 100º 45/50 minuts.
Millor que el deixem un dia per l'altre i veureu com es treu del motlle d'una sóla peça. El podem acabar d'adornar amb una mica mes de melmelada de nabius.
10 comentarios:
A mi no m'agraden els pastissos de formatge, però la meva mare prova tots els que faig. I aquest "caura" segur!!
Petons
Molt millor d'un dia per l'altre, encara que reconec que costa esperar a que un pastís de formatge es refredi i molt més amb la capa de melmelada de nabius.
Petons.
Mare meva... s.em fa la boca aigua nomes de veure les fotos i llegir la recepte!!!
Es què m.agrada una mica el formatge!!!
M'encanta el pastís de formatge, i aquest teu fa una pinta deliciosa!! un petó.
Un pastís com aquest sempre fa festa grossa!
Gemma; -Caprofiti- La melmelada és feta a casa i la veritat és que tot plegat és d'una el.legància molt subtil. A la teva mare, de ben segur que l'hi agradarà.
Salutacions cap a Sants¡¡ :O)
Ana; -La cocinera de Bétulo- És difícil esperar... però el resultat és molt satisfactori.
Salutacions Ana¡¡ :O)
David; -Restaurantes con sentimiento- A mí els pastissos de formatge, són la meva perdició, els trobo molt i molt bons, sempre estic buscant tipus diferentes de formatge d'untar per fer-los amb totes les versions possibles. A mí també m'agrada una mica el formatge...
Salutacions David¡¡ :O)
Eva; -Cuinant entre llibres- Els pastissos de formatge, sempre són benvinguts, al menys per part meva.
Salutacions Eva¡¡ :O)
MªÁngels; -Viscalacuina- Doncs la veritat és que si. Aquest va anar en un dinar de familia, que erem quinze i tant sols va quedar un bocí, per l'endemà per esmorzar.
MOLTES GRÀCIES A TOTS PER DEIXAR ELS VOSTRES COMENTARIS.
Josepb. -Menja de bacallà-
Josep!! Jo no en vaig gaires de pastissos de formatge i, ben mirat, no sé perquè ja que els menjo amb molt de gust!😊
Aquest teu amb el gustet dels nabius... boníssim!!
Petons
Dolors; -Hi ha bruixes...- Em vaig acostumar als pastissos de formatge -que m'agraden molt- des de que anava algún restaurant i els demanava per a postres, la veritat que els trobava tots del mateix gust... em vaig acostumar a fer-los a casa i des de aleshores no he parat de fer-los. Sóc un ratolí, no hi puc fer més¡¡
Salutacions Dolors¡¡ :O)
Deixeu el vostre comentari
Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.
EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,