Vedella blanquejada

15 de maig de 2016

    ...sí, sí... ho heu sentint bé -millor dit, llegit bé-, blanquejat de vedella o vedella blanquejada.
   Aquesta carn,  -"foto"- pertany a la part del crostó de la vedella que es la part interna de la cuixa, de forma triangular i dividida en tres parts; la part de l'aleta, que és dura, la central molt més magra i melosa, i la part final que és molt més eixuta.
 
   Vaig dir-l'hi en el carnisser de confiança que volía fer uns talls que fossin magres i melosos, en va dir que agafés aquest que aquí us presento:    

   (L'explicació de la peça de la carn, m'ha la donat el carnisser. La recepta és una versió dels llibres de la meva mare junt amb el apunts que hi tenia escrits).

   Ingredients per fer-ho:

   3/4 de kilo de carn de vedella a daus grossets  (en aquest cas crostó)
      1 os de vedella
   una branqueta d'api
   una ceba de Figueres
   dues pastanagues
   dos porros
   dos alls
   un pom d'herbes aromàtiques (farigola, llorer, julivert, canyella...)
   3 o 4 claus d'espècies
   pebre
   sal
   30 g de farina
   30 g de mantega
   1 ou
   1/2 gotet de nata líquida (per cuinar)

   Preparació: 

   Posarem a bullir una olla amb dos litres d'aigua amb sal  junt amb l'os de vedella, quant l'aigua bulli tirarem; les dues pastanagues, els porros nets i tallats, la branqueta d'api, la ceba de Figueres clavant-l'hi els claus d'espècia, els dos alls, la carn de vedella tallada a daus grossets i per acabar, el pom d'herbes aromàtiques. Ho deixarem tot plegat al voltant d'una hora i mitja al foc, tot treient l'escuma del caldo que si vagi acumulant de tant en tant.

 (La carn de vedella bullida) 

  Passat aquest temps, apartarem la carn de vedella i mig litre escàs del caldo.
  En un cassó escalfarem la mantega junt amb la farina, ho remanarem per tal de que no agafi grumolls, tot seguit tirarem el mig litre escàs del caldo colat, remanarem fins que s'acabi el caldo.

 (Salsa de nata, abans de tirar-la a la vedella)

  Separarem la clara del rovell i aquest el posarem en un atuell d'alumini junt amb el mig gotet de nata líquida, ho amalgamaren amb un parell de cullerades del caldo/farina/mantega que el tindrem a foc lent, acabarem tirant la salsa de nata en el caldo/farina/mantega, remanarem suaument sense que acabi de bullir, rectificarem de sal i pebre. Finalment tirarem la salsa de nata per damunt de la vedella. 
  Ho servirem tebi i en plats individuals.
    

                                      


   Aquest plat, és molt adient per a persones grans que no poden mastegar la carn, servit d'aquesta manera la carn bullida queda molt tova i amb la salsa de nata queda molt més amorosida.
   El caldo sobrant, -sense la nata líquida- el podem guardar per alguna altre ocasió. (Blogaires; que vagi de gust¡¡)8 comentarios:

Dolors Besalu ha dit...

Una recepta molt interessant Josep! No havia sentit mai parlar de la vedella blanquejada i m'he llegit l'entrada 2 vegades per imaginar-me el gustet de la vedella i la veritat és que amb les herbes, la nata, la sal, el pebre,... ha de quedar molt bo!
Genial!
Una abraçada

Cristina ha dit...

Quina vedelleta més bona! La mescla d'herbes i ceba li deu donar un gustet i flaire fantàstic!

LA COCINERA DE BÉTULO ha dit...

Jo tampoc he fet aquesta recpeta, però si la carn queda toveta i amb la salsa segur que es un plat molt bo que es menja fàcilment i sense que ningú es queixi.
Petons.

Eva Macià ha dit...

Súper original, no havia vist mai aquesta recepta, però veient lo que porta ha d'estar ben bona! una abraçada.

Cuina Cinc ha dit...

Gràcies, Josepb,
Per aquesta nova recepta, tan ben explicada, gustosa, saborosa i que té que ser bona de veritat. No la coneixia.
L'acompanyaria amb una mica d'arròs blanc.
Bon cap de setmana :)
Fins aviat!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Dolors; -Hi ha bruixes...- La carn bullida es força aburrida, la veritat, però exposada d'aquesta manera guanya molt, és una molt bona forma per menjar carn, les persones que no poden mestagar-la.
Salutacions Dolors¡¡ :O)

Cristina; -BUfet de postres- Com molt bé dius, Cristina, tot plegat l'hi dóna un gustet d'herbes molt i molt bo. És -com estic dient- una forma de menjar carn, per les persones que no poden mestagar-la.
Salutacions Cristina¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Ana; -La cocinera de Bétulo- Ningú es queixa,doncs, queda molt amorosida i és fàcil de menjar.
Salutacions Ana¡¡ :O)

Eva; -Cuinanat entre llibres- És força original i no massa complicat de fer, el caldo sobrant, es pot guardar per fer uns fideus, un arrós, una paella...
Salutacions Eva¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Fina; -Cuina cinc- És pot acomanyar amb unes verdures, sense possar-l¡hi tanta salsa de nata, o bé es pot fer amb sal i pebre, sense la nata líquida...
Salutacions Fina¡¡ :O)

MOLTES GRÀCIES A TOTS PER ELS VOSTRES COMENTARIS.
Josepb -Menja de bacallà-Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,