Pastís de plàtan i poma

6 de maig de 2016


.- Flor del plataner.-

   És a les Canàries, on presumiblement el fruit del plataner té el seu màxim esplendor. Introduït per els exploradors portuguesos al segle XV, és on ha trobat les seves arrels i on es cultiva des de fa més de sis-cents anys¡¡

   El plataner creix a temperatures mitjanes de 25 º necessita molta aigua i sol estable durant tot l'any i és a l'arxipèlag canari on hi troba el seu
entorn perfecte -l'arxipèlag canari  es troba  a mig camí entre Europa i Amèrica-. 

   Els seus pètals -i mai millor dit- s'utilitzen com a plats per fer-hi amanides tropicals, molt apreciables a les illes Canàries.
   Rica amb hidrats de carboni, és la fruita preferida per els esportistes, doncs el seu percentatge de sucres -potassi i magnesi- el fan ideal per tal de recuperar forçes ràpidament.  

 ( plàtans, pomes golden, per el puré de pomes i poma starking, per la decoració) 

.-Flor del arbre de la pomera.-

   El fruit de la pomera -la poma- és un dels arbres més conreats del món, se.n coneixen més de dues mil varietats a tot el món i a Catalunya al voltant de dues centes.

  Jo de la poma sempre he dit que és una fruita tot terreny, doncs podem fer-la servir, de mil maneres; a les amanides, entrants, aperitius, sopes fredes/calentes de poma, pomes farcides, -jo, les pomes farcides les trobo molt recomanables,- per fer licors de poma, sucs, bunyols, fetes al forn, pastissos, postres... 

  Fent una barreja dels dos ingredients, el plàtan més dolç i de textura més tova i la poma molt més compacte amb més cos i de gust més acida, podem trobar-nos amb un pastís més o menys d'aquestes característiques. 




     Ingredients que necessitem per fer la pasta brisa: 

    250 g de farina de rebosteria 
    125 g de mantega  (consistència pomada) 
        2 ous
    ratlladura de llimona      
    pessigada de sal

   Preparació per fer la pasta brisa:  
   
   Tindrem la mantega a consisténcia pomada i tallada a daus, la barrejarem amb la farina tamitzada i afegirem els dos ous, junt amb la ratlladura de llimona, primer amb una forquilla de fusta i tot seguit amb les mans fins a obtenir una bola. Deixarem reposar en un lloc càlid tapat amb paper film durant mitja hora.

  
                              

   Mentrestant pelarem 3 o 4 pomes golden les posarem en un atuell d'alumini, tirarem un got d'aigua freda sense que arribin a cobrir les pomes, just  per fer el puré,  quant comencin a bullir barrejarem dos plàtans tallats a rodanxes, el suc d'una llimona, una culleredeta de vainílla en pols i 125 g de mantega, ho remanarem tot plegat  i deixarem que es refredi. 


   Estirarem la pasta brisa que havíem deixat reposar i la posarem en un motlle (22/24 centímetres) al forn durant 5/8 minuts, passat aquest temps la treurem del forn i per a sobre col.locarem el puré pomes/plàtans. Pelarem i tallarem a rodanxes tot formant una rosassa amb la poma starking, enfornarem al voltant de 45 minuts a 180 º. L'endemà treurem el pastís del forn al presentarem amb plàtan tallat a rodanxes. Podem acompanyar el plàtan cremat amb sucre. 

   
(Blogaires; que vagi... 

 ... de gust¡¡)



18 comentarios:

Dolors Besalu ha dit...

Trobo molt interessant la barreja de puré i trossejat d'una mateixa fruita! :) Quan he vist la recepta m'he imaginat que la base de la poma i el plàtan a juliana l'havies fet amb crema o alguna cosa semblant i al llegir la recepta he pensat "Caram! Mira que original!" :D
Molt bé! I molt bon cap de setmana!
Petons

David Vazquez Francisco ha dit...

Que bó ... això és un no parar!!!

ISABEL ha dit...

La poma amb pastissos es una de les meves debilitats a part de la xocolata!!!!
Petons Josep i
Que vagi de gust!!!!!!

Cuina Cinc ha dit...

Hola, Josepb,
La humil i versàtil poma. Quantes receptes i plats podem preparar.!!
Al costat del plàtan m'imagino aquest pastís tornant d ela feina després d'un dia llarg amb l'energia plus que ens dóna el plàtan.
vega? :)
Fins aviat!Josep, Gràcies!
fina

Roser Font ha dit...

amb pocs ingredients es poden fer receptes brutals!! quina pinta! petons

LA COCINERA DE BÉTULO ha dit...

Es un pastís dels que agradan a tothom amb una combinació de sabors molt bona.
Petons.

Teresa ha dit...

Quina flor més maca la del plàtan! i què bons els plàtans! aquest pastís promet ser molt bo!! petons

Miquel ha dit...

Es una flor que la recuerdo muy bien me pase 1 año en Tenerife. Un buen pastel sano y lleno de vitaminas y energía.
Una abraçada

GEMMA ha dit...

Jo també faig un pastis de plàtan i poma i la combinació m'agrada molt. La propera vegada provaré la teva recepta!
Petons

Mesilda ha dit...

Con unas flores tan bonitas y delicadas,sus frutos no hiban a ser menos....te ha quedado un pastel delicioso!
Besets.

M Glòria ha dit...

Xiquet.... Quin pastís més bo ;-)
Ptnts
Glòria

Anna Pigarda ha dit...

Quina bona pinta,Josep! Sempre són d'agrair els teus apunts gastronòmics! No sabia que es menjaven també les flors del plàtans, que, per cert, tenen un color espectacular! Quin goig deuen fer les amanides elaborades amb aquest tipus d'ingredients. Per cert, es pot cuinar igual amb plàtans verd? És que detesto els plàtans madurs, i no m'arrisco a cuinar amb ells per por a que el gust del plàtan madur m'espatlli la recepta.Gràcies i una abraçada!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Anna; -Hi ha bruixes...- Aquest tipus de massa, és pot aplicar a molts altres pastissos, doncs la poma, és molt ampliable i amb moltes textures diferents.
Salutacions Anna¡¡ :O)

David; -Restaurantes con sentimiento- Quant alguna cosa és bona, és que és bona a tot arreu.
Salutacions David¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Isabel; -La cuina de la Isabel- La poma, la xocolata, el formatge...
Salutacions Isabel¡¡ :O)

Fina; -Cuina cinc- És ben veritat, quantes, quantes i quantes receptes és poden preparar amb la poma i quantes textures i sabors... amb carn, amb peix, amb postres...
Gràcies a tú per seguir i deixar els teus comentaris Fina¡¡
Salutacions :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Roser; -Trifàsic...- Amb pocs i si és qualitat... la menja està assegurada.
Una abraçada Roser¡¡ :O)

Anna; -La cocinera de Bétulo- Són sabors que no fallen, doncs aquets dos productes són fàcils de fer i també de menjar.
Un petó Ana¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Teresa; -Com a casa res- La promesa va ser molt bona... és va acabar molt aviat¡¡
Salutacions Teresa¡¡ :O)

Miquel; -La cocina de Miguel- Un bon pastís, per fer-l'ho amb bona companyía gaudir-ne tots plegats.
Salutacions Miquel¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Gemma; -Caprofiti- Espero i desitjo que sigui del teu agrat.
Una abraçada Gemma¡¡ :O)

Mesilda; -La cocina de Mesilda- Las flores és el nacimiento del fruto y si las flores perduran el fruto és el resultado final.
Saludos Mesilda y muchas gràcias por dejar tu mensaje¡¡. :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


M.Glória; -No tot són postres...- Moltes gràcies "ganxeta"¡¡
Una abraçada M.Glória¡¡ :O)

Anna; -Retalls de cuina- Procuro donar una mica d'história del producte, doncs crec que així sabem el que mengem i d'on be. No crec que i hagi cap problema en que el plàtan sigui verd, doncs si després queda aixafat, el resultat és molt semblant.
Un petó i una abraçada Anna¡¡ :O)



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,