Flor del cacau |
Pierre Auguste Renoir (1841-1919) La Tassa de xocolata. Oli sobre Tela |
Fou a Méxic on presumiblament el cacau -on després es pot convertir amb xocolata- va brollar fa 1500 anys aC. Els maies al segle III el barrejaven amb altres productes com; la vainílla, el bitxo o la mel.
Els asteques el segle XI, ho consumien com a beguda freda i pròpia de les altes societats. S'explica que a les cerimónies i rituals, els reis i els déus asteques eren obsequiats amb aquest peculiar i apreciat fruit, a portes tencades i d'esquena al poble... potser d'aquí el nom de; menjar de reis?
Avui en dia els reis i déus de casa nostre -i si no i hi són, ho podem ser nosaltres mateixos- podem tentejar i assaborir des d'un primer plat, que pot ser fet amb un Fricandó acompanyat amb un ratllat de xocolata, o bé podem fer una Font de xocolata i naturalment també, pastissos com ara aquest, Melindre de xocolata amb rom.
Els berenars populars de Festa Major, per els reis de la casa, i, on la xocolata desfeta i té el seu concert d'aromes i sabors acompanyat amb melindres, pa, fruites... i el ventall inmens de postres fets amb aquest fruit, es força elevat.
Podríem parlar i parlar de la xocolata molta i molta estona, peró bé jo us deixo aquí, amb aquest;
Pastís de Xocolata Gelat
Per fer la base de galeta, necessitarem;175 Grams de mantega pomada
175 Grams de farina amb el llevat inclós
75 Grams de sucre fi
50 Grams de cacau en pols
Per fer la mousse, necessitarem;
300 Grams de nata per montar
150 Grams de sucre fi
4 Ous amb els rovells separats de les clares
1 Tassa de café fort
Per adornar el pastís, necessitarem un grapat de cireres confitades, encenalls de xocolata o bé la mànega pastissera amb una micona de nata que haurem apartat abans de incorporar-ho a la massa.
Preparació:
Per fer la base de galeta, batarem la mantega i el sucre. Filtrarem la farina amb el cacau i ajuntarem la mantega i el sucre amb la farina/cacau. Deixarem aquesta massa en un motlle desmuntable i ho deixarem al forn durant 10 minuts (190º). Deixarem que es refredi i ho reservarem.
En un atuell, muntarem els rovells amb la meitat del sucre (75 grams) i un cop tinguem els rovells d'ou ben lligats, incorporarem la xocolata, que haurem desfet incorporant la tassa de cafè fort amb un atuell apte per anar al foc. Muntarem la nata fins que quedi apunt de cinta, sense que quedi massa compacta.
En un altre atuell ben net i sec, (em de evitar que el separarar les clares dels rovells, aquets, no ens quedin restes a les clares) muntarem les clares apunt de neu, posarem la resta del sucre a les clares i tot seguit, col.locarem la nata al atuell rovells/xocolata i després les clares, barrejarem de baix a dalt amb molt de compte i ho col.locarem en el motlle desmontable -base de galeta-. Ho posarem al congelador al voltant de quatre hores, preferiblament si és per la nit.
El traurem del motlle desmuntable deixant tant sols la base, ho decorarem amb les cireres, els encenalls de xocolata o be, la nata. La part sobrant -si sobra- la posarem al congelador.
Bé, després d' assaborir aquest Pastís Gelat de Xocolata, -mousse- que us assembla unes Corrandes de la xocolata cantades per Jaume Arnella? doncs si és així, aquí us deixo uns fragments d'aquestes Corrandes.
Corrandes de la xocolata
Xocolata si sabessis
el que jo sento per tu
ben segur que et desfaries
ni que fossis un roc dur.
I aquesta cosa que sento
l'arrossego de petit
que preferia menjar-te
més que no llepar-me el dit.
I quan era criatura,
amb prou feines caminar,
volia pa amb xocolata
cada dia per berenar.
Ja més gran, si és que els meus pares
em donaven permís,
jo sortia de parranda
a la granja a fer un suís.
[...]
Fem treballar la memòria:
ja en el temps més antic
servia de cobertura
per coca i pa de pessic.
Amb la motxilla ben plena:
bombons, trufes i torrons;
això no hi ha qui ho aturi:
ja pots anar per aquests móns.
Com t'estimo, xocolata,
presa, desfeta o en pols;
valga'm déu, que bé que et poses
amb un traguet de vi dolç.
(Blocaires; que vagi de gust¡¡)
14 comentarios:
Aquests pastissos mousse són un perill...Crec que es van inventar per evitar la "depre" als xocolaters durant l´estiu. Es veu irresistible.
Oooooh!!!! molt bó.. per llepar-se el dits. M´agrada. Petons,
Quina entrada mes ilustrada!!!!!
El pastis per llepar-se els dits.
El post d'entrada super interesant.
Les corrandes de xocolata d'en Jaume Arnella,
m'han fet salivera.
Company, que vagi de gust!!!!!!
Hola Josep, aquesta mousse de xocolata està per llepar-se els dits, m'agrada molt.
Petons per tu i la Teresa.
Ohhh, quina bona pinta....tanta xocolata!!! M'encanta!!
Petonets.
Aquest pastis de xocolata ben bé es per xocoadictes, com els meus fills, amb la pinta que te queda anotat per preparar-lo.
Una abraçada
Aquests tipus de pastissos són genials! Té molta bona pinta i ens ha fet una entrada d'allò més complerta!
Moltes gràcies per participar!
Petons
Sandra
Com sempre Josep, espectacular... per a mí potser una mica massa dolç, però el que està bó, està bó...
Caram quin aspecte més saludable!, i sense gelatines!!!...sorprenent. A reveure!
Cristina; -Bufet de postres-
A mí, em passa igual quànt entro el teu blog... irresistible quant entro el teu blog i veure tot el que si troba a dins...
Fins la propera Cristina¡¡ :-D ;-D
Joaquina; -La cocina de los inventos-
A mí, també em va agradar, fer-ho i menjar-ho. Salutacions Joaquina.
Isabel; -La cuina de la Isabel-
Amb tot el que m'expliques, es poden fer unes altres corrandes... i per que no... un altre i un altre pastís, llustrat amb uns altres productes, amb noves textures i sabors.
Salutacions Isabel¡¡ :-D ;-D :0)
Ana; -La cocinera de Bétulo- Celebro que t'agradi i si la fas, ja m'ho sabràs dir.
Moltes gràcies en nom de la Teresa i meus també. :-D
Gemma; -Caprofiti- És un pastís, que s'ha de menjar molt ràpidament, doncs quant surt del congelador, es desfar deseguida i si sobra, tenim que posar-ho un altre cop al congelador.
Salutacions Gemma¡¡ :-D
Sión i Miquel; -Fem un mos- Doncs apunteu-lo i, disfruteu-lo tant com jo ho he fet.
Salutacions Miquel i Sión¡¡ :0)
Sandra i Xavi; -Els fogons de la Bordeta-
Són pastíssos, (com ja he dit) que han de menjar-se al moment i si sobra tenim que posar-lo al congelador deseguida, encara que no va ser el meu cas, doncs, al moment és va acabar.
Fins la propera proposta Xavi i Sandra¡¡ :o)
David; -Restaurantes con sentimineto-
Moltes gràcies per el teu comentari David. Doncs sí, el que és bo, és bo a totarreu.
Fins la propera David¡¡
Mercé; -Destapant cassoles-
És una "mousse" que com ja he dit, s'ha de menjar deseguida, doncs deseguida perd la consistència, potser és la desventaja de fer-ho sense gelatina.
Salutacions Mercé i, per molts anys en el día del teu sant¡¡ :O)
MOLTES GRÀCIES A TOTS COM SEMPRE, PER DEIXAR ELS VOSTRES COMENTARIS I TAMBÉ, DONAR-HI UNA ULLADA EN AQUEST BLOG. :-)
JOSEPB -MENJA DE BACALLÀ-
Deixeu el vostre comentari
Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.
EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,