PATATES FARCIDES DE BACALLÀ

7 de març de 2009


Com deia l’escriptor Josep Pla; el bacallà és un peix que un cop mort, ressuscita… potser una gran veritat per els amants d’aquest peix. També una gran veritat en l´época de quaresma que la carn desapareixia parcialment de les taules i àpats diaris i feien ressuscitar aquest peix a les cuines dels creients, fent-lo possiblement amb: llegums; truites; amb algún suquet, i probablement amb algun que altre rosegó de pa, sucat amb un tomàquet de l’hort i amb un rajolinet d’oli de la collita d’ enguany…

Jo, com a bon creient dels productes de qualitat i autòctons, he volgut ressuscitar aquest plat per aquests dies de quaresma i aquí us ho presento… ah¡ -i aprofitant l’avinentesa-, de pas faig un homenatge el meu bloc, el qual encara no tenia cap recepta dedicada al bacallà.

Per fer aquest plat necessitarem: (per a 4 persones).

- 8 Patates mitjanes o 4 de grosses del bufet. (d’Oris – Osona-; de Solsona…)
- 350 grams de bacallà dessalat.
- 3 grans d’all. (Cornellà de Terri -Pla de l’Estany-; de Banyoles)
- 1 Got de crema de llet.
- Formatge ratllat.
- Julivert.
- Oli d’oliva. (Siurana –Priorat-; Les Garrigues; L’Empordà...)
- Sal i pebre.

Preparació:

Netejarem les patates i les caurem al forn/caliu senceres i amb pell. Un cop siguin cuites, les deixarem refredar una micona i, tot seguit, les buidarem amb l’ajut d’una culleradeta , tot mirant que la pell no es trenqui. Posarem la patata que haurem tret en un bol i la decantarem.

Picarem els alls i els sofregirem en una paella amb un rajolinet d’oli. Quant comencin agafar color, afegirem el bacallà, ben esmicolat. El deixarem coure una micona i, tot seguit, abocarem la crema de llet i la patata. Ho trinxarem tot plegat amb l’ajut d’una forquilla de fusta, ho posarem al punt de sal i pebre adequat i afegirem una micona de julivert picat, amb aquesta preparació farcirem les patates, escamparem una micona de formatge ratllat per sobre i gratinarem al forn.

(Blocaires; bona… quaresma!!)

9 comentarios:

Glòria ha dit...

El bacallà m'agrada molt. Tant si és Quaresma com si no ho és, trobo que sempre és bon moment per menjar-ne i aquestes patates farcides fan molt bona cara.

Fins aviat

Gemma ha dit...

De veritat que amb aquest nom encara no tenies cap recepta amb bacallà???? Això és una falta molt greu, sort que avui ja hi has posat remei ;)
A mi el balcallà no m'entusiasme gaire, però disfressat així em sembla que no li diria pas que no...

enric ha dit...

Aquesta recepta no te la coneixia. Segur que ha de ser boníssima!

Maria ha dit...

Josep, m'ha agradat molt aquesta recepta que uneix dos productes molt casolans, la patata i el bacallà, que sempre en podem trobar, tot l'any.

Josepb. ha dit...

Glória;-café de nit- El bacallá és un peix que té moltes i bones combinacions.
M'ho he fet venir bé, per tal de fer aquesta recepta molt lligada a la Quaresma. La veritat cara ja no en tenen, doncs estàn deseperegudes.... Fins ben aviat¡¡

Josepb. ha dit...

Gemma; -la cuina de casa-. Ha tingut que ser Quaresma per recordar-me del bacallà i de fer-li homenatge el meu bloc.
El bacallà té un encant que ja pocs peixos qe el tinguin...encara que vaigui disfressat se'l coneix...

Enric; -samfaina d'arts- Ja ho veus "germanet" tinc cops amagats que potser no em coneixes...
La veritat, com estic dient -i també com diu el pare- el bacallà no és "peix"... i té aquest apel.letiu que el fa diferent els demés peixos.
La recepta per els ingredients que porta és d'alló tant i tant agraída.

Maria; -Menta Fresca-. El bacallà interminable de gustos i receptes i les patates inecabable amb receptes i gustos¡¡
Els dos productes els podem trobar tot l'any i també podem convidar parents i amics tot l'any, amb aquets dos productes.

TERESA ha dit...

M'encanta el bacalla i amb aquestes patates ha d'estar boníssim.
Records.

Josepb. ha dit...

Teresa; -Tot es art- Celebro que el bacallà t'agradi, la veritat és un peix que sempre queda bé amb tot. I amb aquestes patates farcides amb la crema de llet, la morositat és molt gustosa. Fins la próxima¡¡

Anònim ha dit...

No sabia com omplir les patates farcides i aquesta recepta m'agradat. Es a dir, que per dinar avui bacallà.Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,