CASSOLA DE QUARESMA

28 de març del 2009




El bacallà l’envolten moltes llegendes mites i, també histories que deixen aquest peix amb la reflecció i l’ànim obert per descobrir-ho... els víkings –grans navegants- coneixedors de les virtuts d’aquests peix l’arreplegaven tot deixant-lo assecar a les seves naus, mentre s’acostaven a les Costes de Terranova... Però haurien estat els bascos qui, coneixedors de la conservació mediterrània en sal, l'haurien explotat. Fou la Quaresma qui va fer saltar aquest peix a taula i a la categoria que avui coneixem, col·locant-lo als millors nivells possibles de cases i restaurants catalans.

Per preparar aquest plat necesitarem: (per a 4 persones).

- 350 Grams de bacallà.
- 400 Grams de cigrons (de l'Alta Anoia).
- 2 Cebes de Figueres.
- 3 Ous.
- 1 Got de vi ranci.-
- 2 Fulles de llorer.
- 1 Cabeça d'alls.
- 2 Grans d'all.
- Sal i pebre.
- Julivert.

Per fer-ho ho farem de la següent manera:

Deixarem els cigrons en remull a la vigília, l'endemà i després de canviar l'aigua, els posarem a bullir junt amb una cabeça d'alls i també una ceba. Mentrestant en una paella que tindrem al foc amb oli, tallarem la ceba ben petita i també un parell d'alls tallats ben petits, quant estigui ben rosset tot plegat tirarem el got de vi ranci i deixarem que reduexi. Passats tres quarts d'hora provarem un parell de cigrons per veure si ja estan cuits, els escorrarem i tot seguit els posarem a la cassola junt amb el sofregit de la paella. Cubrirem amb el mateix caldo dels cigrons, posant-li dues fulles de llorer, i tirarem el bacallà esqueixat, acompanyat d'una micona de julivert tallat finament i ho deixarem el foc durant 15 minuts fins que faigi el "xup-xup", rectificarem de sal i el presentarem adornat amb els ours que els haurem fet durs.

(Blocaires; que vagi de gust¡¡)

10 comentarios:

Francesc ha dit...

Aquesta cassola de quaresma amb eixos cigrons i amb el bacallà... MMM!!!! Boníssima!!!

la vella carmanyola ha dit...

Es que es tant bó el bacallà!!

A casa el bacallà es un dels plats que més agraden. De qualsevol manera ens agrada.

Records

Maria ha dit...

Tu ja vas preparant la Setmana Santa, com ha de ser..
Records..

Unknown ha dit...

Èl bacallà m'agrada de totes maneres però amb cigrons ha d'estar boníssim i ara que torna el fred es un plat ben acertat.

No tot són postres ha dit...

Uiiiii! la meva àvia la feia molt semblant! quins records, jo no la he feta mai... potser ja deu ser hora que m'animi, no et sembla?
PTNTS
Dolça

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Francesc; -A la taula i al llit...- Veig que t'hi trobes, en aquest plat...la veritat els dos productes són molt "abellidors" -com diríes tu-. Salutacions a l'Oretto.
Andreu i Anna; -La vella carmanyola- Ho és de bó...i ric amb receptes per fer-lo amb els plats més humils fins els més refinats postres... sí, sí... postres de bacallà¡ Una abraçada.
Maria -La Menta Fresca- Primer la Quaresma per menjar "l'altre carn" per després tornar a "pecar"... Fins aviat Maria¡.
Teresa; -Tot es art- Amb el fred que ens torna a fer, -com tu dius- podem gaudir d'aquest plat uns dies més. Quànt torni a fer calor aquets dos productes els podrem col.locar amb amanides fresques al igual que el bacallà podrem fer-lo cru.
Dolça; -No tot son postres... a la cuina- Plats "dels nostres avis" plats de sempre i ben zensills de fer i també de menjar.
Em semblara que quànt el facis, sentiràs les flaires que feia servir la teva àvia... Una abraçada¡¡

Glòria ha dit...

El bacallà m'agrada molt i qualsevol època de l'any és bona per menjar-ne, encara que no sigui Quaresma, a més, hi ha tantes maneres de fer-lo...

Fins aviat

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Glòria; -Café de nit- Tens tota la raó, el bacallà és de aquells peixos, que s'ho deixa fer tot i a totes les èpoques de l'any.
Així ho desitjo jo també, fins aviat¡.

OLLES I SOMRIURES ha dit...

Visca la quaresma! Amb loq ue m'agrada a mí el bacallà aquest plat és excel·lent. Calentet, entra molt bé, i ara aquests dies més. Salut!!!!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Olles i somriures; La Quaresma fou excel.lent en dona fe de coneixa aquest plat, per aixó avui ja tants i tants creients en aquest peix. Salutacions¡¡.



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,