Les llenties són un dels aliments més antics documentats dels quals es té noticia.
-Heròdot- -segle V a C.- fou historiador i geògraf, considerat el pare impulsor del classicisme. Explica Heròdot en les seves obres, les inscripcions jeroglífiques dels egipcis -2200 anys abans de C.- detallant l'alimentació que revíen els obrers que treballaven a les piràmides de Egipte: pa, cervesa, cebes i llenties.
També conegudes amb el nom de carn dels pobres, podem preguntar als nostres avis, durant la guerra i la postguerra, quantes vegades -els que podien- menjaven llenties tot aportant els valors nutricionals que tenia -i té- potser molts d'ells sense saber-ho; -hidrats de carboni, calci, fòsfor, ferro...- i poder menjar un plat calent amb aquesta lleguminosa.
(Planta i flor de les llenties) |
Les flors de les llenties, són blanques, encara que també podem trobar-les amb altres tonalitats; roses, pórpores, violetes..., la seva floració podem veure-la de març fins al juny. Flor petita i senzilla, amb una gamma de colors bastant amplia.
Els seus fruits són vaines d'on s'extreuen les llavors de color fosc i són de forma aplanada.
La gamma de plats per fer amb llenties, també és molt ampli des de; estofats, bullits, pastissos, sopes, amanides...
Jo, per la meva part, he volgut fer aquestes hamburgueses de llenties i comí, preparades a la vigília i on l'endemà vaig posar-l'hi el pa ratllat. Desitjo que siguin del vostre gust.
Ingredients:
125 g de llenties -pardines-
3 Culleradetes de pa ratllat o farina de blat de moro
2 Pastanagues fresques
1 Ceba de Figueres (mitjana)
1 Gra d'all
1 Culleredeta de comí
Oli de girasol
Julivert fresc
Sal
Pebre
Preparació:
Posarem a coure les llenties en aigua bullint, fins que estiguin toves (al voltant d'uns 15 minuts) deixarem que s'escorrin i es refredin. Les decantarem.
Mentrestant, en una paella amb l'oli de girasol, sofregirem l'all tallat ben petit i la ceba tallada finament, a mida que vagi agafant color, afegirem les pastanagues ratllades i l'hi donarem unes quantes voltes per tal que tot plegat quedi ben amalgamat.
Tirarem les llenties junt amb les espècies i/o herbes aromàtiques que més ens agradin, ho remenarem tot plegat. Un cop ho tinguem ben amalgamat, apagarem el foc i deixarem que es refredi (vigília).
Posarem la barreja en un bol, tirarem el pa ratllat o la farina de blat de moro, i també, el julivert, farem petites boles d'uns 150 a 200 grams, col.locarem la massa en un aparell per fer les hamburgueses. Un cop acabades podem fer-les i/o també deixar-les preparades per congelar.
(Blogaires; que vagin de gust¡¡) |
Si voleu mes informació sobre aquets fruits del secà, podeu apretar aquí, i també aquí. On la Fàtima i el Joan, us donaràn informació i també fan distribució i venta d'aquets productes.
10 comentarios:
COM SEMPRE, MOLTES GRÀCIES PER SEGUIR AQUEST BLOG. NO DUBTEU SI VOLEU FER ALGUNA PREGUNTA I PROCURARÉ RESPONDRE EL MES AVIAT POSSIBLE.
Josep -Menja de bacallà-
Unes bones hamburgueses que poden menjar el vegans, molt nutritives i saborosas.
Petons.
Ja he près bona nota d'aquests productors. A veure quan faig una sortideta i els anem a conèixer i a comprar els seus productes. Ben saborosa aquestes hamburgueses de llenties i també he llegit la del pastís de llenties...amb receptes així si que menjaré llenties més sovint! Una abraçada!
Ana; -La cocinera de betulo- També els vegetarians i els que no ho són, aptes per a tothom.
Salutacions Ana¡¡ :O)
Anna; -Retalls de cuina- Fem animar una mica les llenties, doncs tenen moltes posibilitats¡¡
Salutacions Anna¡¡ :O)
Una buena idea y buenas sin duda alguna estas hamburguesas de lentejas.
Saludos
Amb receptes així segur que menjarem llenties més sovint.
Ptnts
Glòria
Amb receptes així segur que menjarem llenties més sovint.
Ptnts
Glòria
Miquel; -La cocina de Miguel- Sens cap dubte, bones de debó¡¡
Salutacions Miquel¡¡ :O)
M.Glória; -No tot són pòstres...- Hem de sortir de la rutina de les llenties i aquesta pot ser una d'elles.
Salutacions i que tingueu una bona festa de la Misericórdia.
Quines hamburgueses més bones i nutritives Josep!! Me les anoto per anar variant, un petó!!
Eva; -Retalls de cuina- Amb la variació està el gust¡¡
Salutacions Eva¡¡ :O)
Deixeu el vostre comentari
Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.
EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,