Hamburgueses de llentíes. Fruits del secà. (2 ª part i última)

21 de setembre de 2016


    Les llenties són un dels aliments més antics documentats dels quals es té noticia.
 -Heròdot- -segle V a C.- fou historiador i geògraf, considerat el pare impulsor del classicisme. Explica Heròdot  en les seves obres, les inscripcions jeroglífiques dels egipcis  -2200 anys abans de C.- detallant l'alimentació que revíen els obrers que treballaven a les piràmides de Egipte: pa, cervesa, cebes i llenties.

  També conegudes amb el nom de carn dels pobres, podem preguntar als nostres avis, durant la guerra i la postguerra, quantes vegades -els que podien- menjaven llenties tot aportant els valors nutricionals que tenia -i té- potser molts d'ells sense saber-ho; -hidrats de carboni, calci, fòsfor, ferro...- i poder menjar un plat calent amb aquesta lleguminosa.

 (Planta i flor de les llenties)

  Les  flors de les llenties, són blanques, encara que també  podem trobar-les amb altres tonalitats; roses, pórpores, violetes..., la seva floració podem veure-la de març fins al juny. Flor petita i senzilla, amb una gamma de colors bastant amplia.
   Els seus fruits són vaines d'on s'extreuen les llavors de color fosc i són de forma aplanada.

   La gamma de plats per fer amb llenties, també és molt ampli des de; estofats, bullits, pastissos, sopes, amanides...

    Jo, per la meva part, he volgut fer aquestes hamburgueses de llenties i comí, preparades a la vigília i on l'endemà vaig posar-l'hi el pa ratllat. Desitjo que siguin del vostre  gust.



      Ingredients: 

   125 g de llenties -pardines-
       3 Culleradetes de pa ratllat o farina de blat de moro
       2 Pastanagues fresques
       1 Ceba de Figueres (mitjana)
       1 Gra d'all
       1 Culleredeta de comí
       Oli de girasol
       Julivert fresc
       Sal
       Pebre



   Preparació: 

   Posarem a coure les llenties en aigua bullint, fins que estiguin toves (al voltant d'uns 15 minuts) deixarem que s'escorrin i es refredin. Les decantarem.
   Mentrestant, en una paella amb l'oli de girasol, sofregirem l'all tallat ben petit i la ceba tallada finament, a mida que vagi agafant color, afegirem les pastanagues ratllades i l'hi donarem unes quantes voltes per tal que tot plegat quedi ben amalgamat.
  Tirarem les llenties junt amb les espècies i/o herbes aromàtiques que més ens agradin, ho remenarem tot plegat. Un cop ho tinguem ben amalgamat, apagarem el foc i deixarem que es refredi (vigília).
   Posarem la barreja en un bol, tirarem el pa ratllat o la farina de blat de moro, i també, el julivert, farem petites boles d'uns 150 a 200 grams, col.locarem la massa en un aparell per fer les hamburgueses. Un cop acabades podem fer-les i/o també deixar-les preparades per congelar.

 
 (Blogaires; que vagin de gust¡¡) 
 

   Si voleu mes informació sobre aquets fruits del secà, podeu apretar aquí, i també aquí. On la Fàtima i el Joan, us donaràn informació i també fan distribució i venta d'aquets productes.



10 comentarios:

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


COM SEMPRE, MOLTES GRÀCIES PER SEGUIR AQUEST BLOG. NO DUBTEU SI VOLEU FER ALGUNA PREGUNTA I PROCURARÉ RESPONDRE EL MES AVIAT POSSIBLE.
Josep -Menja de bacallà-

LA COCINERA DE BÉTULO ha dit...

Unes bones hamburgueses que poden menjar el vegans, molt nutritives i saborosas.
Petons.

Anna Pigarda ha dit...

Ja he près bona nota d'aquests productors. A veure quan faig una sortideta i els anem a conèixer i a comprar els seus productes. Ben saborosa aquestes hamburgueses de llenties i també he llegit la del pastís de llenties...amb receptes així si que menjaré llenties més sovint! Una abraçada!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Ana; -La cocinera de betulo- També els vegetarians i els que no ho són, aptes per a tothom.
Salutacions Ana¡¡ :O)

Anna; -Retalls de cuina- Fem animar una mica les llenties, doncs tenen moltes posibilitats¡¡
Salutacions Anna¡¡ :O)

Miquel ha dit...

Una buena idea y buenas sin duda alguna estas hamburguesas de lentejas.
Saludos

M Glòria ha dit...

Amb receptes així segur que menjarem llenties més sovint.
Ptnts
Glòria

M Glòria ha dit...

Amb receptes així segur que menjarem llenties més sovint.
Ptnts
Glòria

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Miquel; -La cocina de Miguel- Sens cap dubte, bones de debó¡¡
Salutacions Miquel¡¡ :O)

M.Glória; -No tot són pòstres...- Hem de sortir de la rutina de les llenties i aquesta pot ser una d'elles.
Salutacions i que tingueu una bona festa de la Misericórdia.

Eva Macià ha dit...

Quines hamburgueses més bones i nutritives Josep!! Me les anoto per anar variant, un petó!!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Eva; -Retalls de cuina- Amb la variació està el gust¡¡
Salutacions Eva¡¡ :O)



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,