Pastís de formatge amb melmelada de nabius

12 d’abril del 2016




 flor de la nabiuera
   
     El nabiu, és el fruit del arbust  de la nabiuera. Aquest arbust creix a llocs obacs del Pirineu. El seu fruit de color blau per fora i vermellós per dins, és un bon comestible i tant es pot menjar cru, com també si poden fer melmelades.

 Fruits de nabiu

  A la nabiuera també se la coneix amb el nom de, raïm de pastor, i com una posada en escena a l'alta muntanya, el pastor recull forçes amb els nabius mentre vigila els remats i, aquets, van mossegant  dels arbustos aquets fruits del bosc donant el sabor a la llet.

Pastor guiant  les seves ovelles

  Un segon acta a les cuines de casa nostra muntant i posant en escena un gust directa d'aquest pastís amb les flaires de l'alta muntanya, pot donar-nos aquest resultat.


 Ingredients per el farciment: 

       1 k de formatge per untar
   400 g de sucre extrafi
   200 g de melmelada de nabius
       6 cullerades de nata (35% m.g.)
       5 ous (sencers)
       3 cullerades soperes de farina
       2 ous ( només els rovells)
       ratlladura de taronja o llimona




 Ingredients per fer  la massa brisa dolça:

   250 g de farina
   125 g de mantega (consistència pomada)
       2 ous
    ratlladura de llimona
    una pessigada de sal

       


    Ingredients per  la melmelada de nabius:

      400 g de sucre
      200 g de nabius
          2 culleradetes de suc de llimona
          1 canó de canyella
      l'aigua que necessiti

   Per fer la melmelada de nabius:

      Posarem un pot amb aigua i un cop estigui calenta, posarem els nabius i deixarem que es desfacin junt amb el sucre, sense deixar de remenar. Quant es comencin a desfer, tirarem les dues culleradetes de suc de llimona ho remanarem una mica més fins que es desfaci del tot. Ho deixarem refredar amb el canó de canyella.

 Preparació de la massa brisa dolça: 

    En  un atuell posarem la farina junt amb la mantega, anirem remenant tot plegat afegirem els dos ous i la ratlladura de la taronja o la llimona i la pessigada de la sal, fins que ens quedi una bola, la deixarem sense treballar-ho massa. La guardarem  tapada mitja hora, reservarem.
   Mentrestant per fer el farcit posarem el formatge d'untar en un atuell, l'hi posarem el sucre -jo el passo per la batadora elèctrica- les tres cullerades de farina, els cinc ous, d'un en un, sense deixar de remenar, tirarem tres cullerades de melmelada de nabius, que trencarà el color blanquinós del pastís, la ratlladura de la taronja o llimona, els dos rovells d'ou i finalment les sis cullerades de nata.

  Agafarem la massa reservada i l'estirarem amb el corró, punxarem la massa amb una forquilla,  la  posarem al forn 10 minuts a 180º passat aquest temps la treurem i tot seguit i tirarem el farciment del formatge. Posarem el forn al màxim que ens dongui de temperatura durant 15 minuts, passat aquest temps el deixarem a 100º  45/50 minuts.
     Millor que el deixem un dia per l'altre i veureu com es treu del motlle d'una sóla peça. El podem acabar d'adornar amb una mica mes de melmelada de nabius.  

 



10 comentarios:

GEMMA ha dit...

A mi no m'agraden els pastissos de formatge, però la meva mare prova tots els que faig. I aquest "caura" segur!!
Petons

LA COCINERA DE BÉTULO ha dit...

Molt millor d'un dia per l'altre, encara que reconec que costa esperar a que un pastís de formatge es refredi i molt més amb la capa de melmelada de nabius.
Petons.

David Vazquez Francisco ha dit...

Mare meva... s.em fa la boca aigua nomes de veure les fotos i llegir la recepte!!!
Es què m.agrada una mica el formatge!!!

Eva ha dit...

M'encanta el pastís de formatge, i aquest teu fa una pinta deliciosa!! un petó.

VISCalacuina ha dit...

Un pastís com aquest sempre fa festa grossa!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Gemma; -Caprofiti- La melmelada és feta a casa i la veritat és que tot plegat és d'una el.legància molt subtil. A la teva mare, de ben segur que l'hi agradarà.
Salutacions cap a Sants¡¡ :O)

Ana; -La cocinera de Bétulo- És difícil esperar... però el resultat és molt satisfactori.
Salutacions Ana¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


David; -Restaurantes con sentimiento- A mí els pastissos de formatge, són la meva perdició, els trobo molt i molt bons, sempre estic buscant tipus diferentes de formatge d'untar per fer-los amb totes les versions possibles. A mí també m'agrada una mica el formatge...
Salutacions David¡¡ :O)

Eva; -Cuinant entre llibres- Els pastissos de formatge, sempre són benvinguts, al menys per part meva.
Salutacions Eva¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


MªÁngels; -Viscalacuina- Doncs la veritat és que si. Aquest va anar en un dinar de familia, que erem quinze i tant sols va quedar un bocí, per l'endemà per esmorzar.

MOLTES GRÀCIES A TOTS PER DEIXAR ELS VOSTRES COMENTARIS.
Josepb. -Menja de bacallà-

Bruixes a la cuina ha dit...

Josep!! Jo no en vaig gaires de pastissos de formatge i, ben mirat, no sé perquè ja que els menjo amb molt de gust!😊
Aquest teu amb el gustet dels nabius... boníssim!!
Petons

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Dolors; -Hi ha bruixes...- Em vaig acostumar als pastissos de formatge -que m'agraden molt- des de que anava algún restaurant i els demanava per a postres, la veritat que els trobava tots del mateix gust... em vaig acostumar a fer-los a casa i des de aleshores no he parat de fer-los. Sóc un ratolí, no hi puc fer més¡¡
Salutacions Dolors¡¡ :O)



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,