Platja de L'Escala |
Per la porta gran de la Badia de Roses, arribaven el bergantins carregats amb el valuós producte des de Torrevella –Horta Baixa del Segura-
Els
timbres dels corns, anunciaven tot rebufan per a tots els racons, l’arrivada
dels bergantíns.
Esperant
en el portal de la platja,
es trovaben els veïns i veïnes de la
població i, aquella flema s’eguantava amb el trencar de les
onades als peus, tot mirant, com s’acostaven els bergantíns, a la Platja de les
Barques.
Els
envàs del edifici de L’Alfolí,
(segles XVI-XVII) aguantaven
l’entrada i sortida dels veïns i veïnes que entre crits i topades els uns amb
els altres anaven deixant els sacs i omplint de muntanyes aquella única roca
comestible. La Sal.
Els dies posteriors, era presentada i
repartida per les poblacions dels voltants i també, per els pobles d’interior.
Aquell
treginar era indispensable, per tal de poder conservar els aliments en bon
estat per els seu posterior consum.
Anxoves salades i envasades |
Des de fa 15 anys, ( segon cap de setmana de setembre) el municipi de L’Escala -Alt Empordà-
ha revifat aquesta festa, junt amb els antics oficis que acompanyaven l’indústria
de la salaó i conserves d’anxoves, d’aquesta població. La
festa recopila un dia feiner d’aquesta població i on a la platja si troben, els
veïns de la població tot esperant els
bergantins per tal de fer que l’espera sigui una festa. Avui en dia és una
festa, encara que en temps passats, era un treball i una feina de la qual
vivien moltes famílies.
Un homenatge a totes aquestes persones anònimes que han
fet possible que avui en dia, aquesta festa, sigui una realitat.
Pomes amb anxoves
Ingredients:
3 Pomes Golden
Anxoves de L'Escala
Mantequilla
Preparació:
Pelarem les pomes i els hi treurem el cor. Amb una mendolina tallarem les pomes a talls gruixuts i rodons. Tindrem una paella al foc amb la mantega i deixarem que es desfaci i tot seguit anirem col.locant les pomes que es vagin daurant de cada costat. Un cop tinguem totes les pomes daurades, les traurem i les posarem en petits atuells i per sobra, col.locarem filets d'anxova. Ho servirem calent.
P.D. Aquest plat, és un bon començament per fer l'aperitiu. Podem acompanyar amb una "foccacia" o també amb un troç de coca de forner.
3 Pomes Golden
Anxoves de L'Escala
Mantequilla
Pomes amb anxoves |
Pelarem les pomes i els hi treurem el cor. Amb una mendolina tallarem les pomes a talls gruixuts i rodons. Tindrem una paella al foc amb la mantega i deixarem que es desfaci i tot seguit anirem col.locant les pomes que es vagin daurant de cada costat. Un cop tinguem totes les pomes daurades, les traurem i les posarem en petits atuells i per sobra, col.locarem filets d'anxova. Ho servirem calent.
P.D. Aquest plat, és un bon començament per fer l'aperitiu. Podem acompanyar amb una "foccacia" o també amb un troç de coca de forner.
Blocaires; que vagi de gust¡¡ |
10 comentarios:
Quines fotos mes maques.
A mi m'agraden els contrastos dolços-salats, les pomes amb aquestes bones anchoes han de ser un aperitiu sorprenent.
Petons.
QUE RICA RECETAS, TE FELICITO UN POSTRE MUY AGRADABLE Y MUY FÁCIL DE HACERLO..Y UNA LINDA HISTORIA,, FELICIDADES..Y EL GORRO DE MARINERO QUE TE QUEDA MUY BIEN CUANDO TE LO PONES...BESITOSSSS
El contrast ha de ser boníssim!! quina festa més maca!
Salutacions!!
El contrast ha de ser boníssim!! quina festa més maca!
Salutacions!!
Les anxoves de l'Escala em tornen boja! I m'afageixo al club de fans del contrast dolç-salat.
Petons!
DEUVOSGUARD, A TOTS ELS QUE ENTREU EN AQUEST BLOG, I SIGUEU MOLT BENVINGUTS, TANT PER ELS VOSTRES COMENTARIS, COM PER EL FET DE FER-HI UNA PASSEJADA. JOSEPB. -MENJA DE BACALLÀ-
Ana; -La cocinera de Bétulo-
La veritat que sí, que és un contrast diferent, aquest és un bon entrant amb aquets dos ingredients.
Salutacions Ana¡¡ :o)
Carmen Consuelo; -Anónimo- Moltes gràcies per el teu comentari.
Una abraçada des de Badalona cap el Perú¡¡ :o)
Teresa; -Com a casa res- Faltaven els bergantins. els quàls no van entrar a la badía de Roses, doncs, feia molt de vent de tramuntana.
Pilar; -Cau de cuina- Doncs, benvinguda al club¡¡ :o)
Quin mos tan temptador i saborós.
Juan; -El Oteador de los Mercados- "Ho era" de temptador i saborós... és un contrast molt diferent del que estem acostumats a menjar.
Moltes gràcies per el teu comentari.
Salutacions Juan¡¡ :o)
Deixeu el vostre comentari
Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.
EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,