La Festa de la Sal de L'Escala. Pomes amb Anxoves

21 de setembre del 2012

 Platja de L'Escala


 Festa de la Sal  2010

  
Per la porta gran
de la Badia de Roses, arribaven  el bergantins carregats amb el  valuós producte des de Torrevella –Horta Baixa del Segura-  
   Els timbres dels corns, anunciaven tot  rebufan per a tots els racons, l’arrivada dels bergantíns.
   Esperant en el portal de la platja,  es trovaben els veïns i veïnes de la població iaquella  flema s’eguantava amb el trencar de les onades als peus, tot mirant, com s’acostaven els bergantíns, a la Platja de les Barques.
   Els envàs del edifici de L’Alfolí,  (segles XVI-XVII) aguantaven l’entrada i sortida dels veïns i veïnes que entre crits i topades els uns amb els altres anaven deixant els sacs i omplint de muntanyes aquella única roca comestible. La Sal.
   Els dies posteriors, era presentada i repartida per les poblacions dels voltants i també, per  els pobles d’interior.     
   Aquell treginar era indispensable, per tal de poder conservar els aliments en bon estat per els seu posterior consum.

 Anxoves salades i envasades


    Des de fa 15 anys, ( segon cap de setmana de setembre) el municipi de L’Escala  -Alt  Empordà-  ha revifat aquesta festa, junt amb els antics oficis que acompanyaven l’indústria de la salaó  i conserves d’anxoves, d’aquesta població. La festa recopila un dia feiner d’aquesta població i on a la platja si troben, els veïns de la població tot  esperant els bergantins per tal de fer que l’espera sigui una festa. Avui en dia és una festa, encara que en temps passats, era un treball i una feina de la qual vivien moltes famílies.
    Un homenatge a totes aquestes persones anònimes que han fet possible que avui en dia, aquesta festa, sigui  una realitat. 

Pomes amb anxoves
   Ingredients:

     3 Pomes Golden
     Anxoves de L'Escala
     Mantequilla

 Pomes amb anxoves
   Preparació:

     Pelarem les pomes i els hi treurem el cor. Amb una mendolina tallarem les pomes a talls gruixuts i rodons. Tindrem una paella al foc amb la mantega i deixarem que es desfaci i tot seguit anirem col.locant les pomes que es vagin daurant de cada costat. Un cop tinguem totes les pomes daurades, les traurem  i les posarem en petits atuells i per sobra, col.locarem filets d'anxova. Ho servirem calent.

    P.D. Aquest plat, és un bon començament per fer l'aperitiu. Podem acompanyar amb una "foccacia" o també amb un troç de coca de forner. 

 Blocaires; que vagi de gust¡¡

10 comentarios:

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Quines fotos mes maques.
A mi m'agraden els contrastos dolços-salats, les pomes amb aquestes bones anchoes han de ser un aperitiu sorprenent.
Petons.

Anònim ha dit...

QUE RICA RECETAS, TE FELICITO UN POSTRE MUY AGRADABLE Y MUY FÁCIL DE HACERLO..Y UNA LINDA HISTORIA,, FELICIDADES..Y EL GORRO DE MARINERO QUE TE QUEDA MUY BIEN CUANDO TE LO PONES...BESITOSSSS

Teresa ha dit...

El contrast ha de ser boníssim!! quina festa més maca!
Salutacions!!

Teresa ha dit...

El contrast ha de ser boníssim!! quina festa més maca!
Salutacions!!

PILAR ha dit...

Les anxoves de l'Escala em tornen boja! I m'afageixo al club de fans del contrast dolç-salat.
Petons!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


DEUVOSGUARD, A TOTS ELS QUE ENTREU EN AQUEST BLOG, I SIGUEU MOLT BENVINGUTS, TANT PER ELS VOSTRES COMENTARIS, COM PER EL FET DE FER-HI UNA PASSEJADA. JOSEPB. -MENJA DE BACALLÀ-

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Ana; -La cocinera de Bétulo-
La veritat que sí, que és un contrast diferent, aquest és un bon entrant amb aquets dos ingredients.
Salutacions Ana¡¡ :o)

Carmen Consuelo; -Anónimo- Moltes gràcies per el teu comentari.
Una abraçada des de Badalona cap el Perú¡¡ :o)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Teresa; -Com a casa res- Faltaven els bergantins. els quàls no van entrar a la badía de Roses, doncs, feia molt de vent de tramuntana.

Pilar; -Cau de cuina- Doncs, benvinguda al club¡¡ :o)

Joan Benlloch ha dit...

Quin mos tan temptador i saborós.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Juan; -El Oteador de los Mercados- "Ho era" de temptador i saborós... és un contrast molt diferent del que estem acostumats a menjar.
Moltes gràcies per el teu comentari.
Salutacions Juan¡¡ :o)



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,