Crema Catalana.

19 de març del 2011


Crema Catalana.



   No he volgut passar per alt, fer la Crema Catalana en el día de Sant Josep, encara que molts de vosaltres  l'heu  fet als vostres blocs i crec que no cal cap explicació de com es fa -o com és pot fer-, encara que aquesta crema  us puc dir i assegurar, que es Crema Catalana el cent per cent i mai millor dit, doncs la llet utilitzada per fer-la, és d'unes granjes de Granollers i on les vaques, amb un total de 40, donen una llet delicíosa i, on l´únic intermediari que hi ha entre la vaca i en aquest cas jo, és l'ampolla que es  trova  sota de la sitja que guarda la llet. Moltes vegades quant vaig a buscar-la encara està tébia, i un cop arribo  a casa, el primer que faig, és bullir-la i un cop freda, la guardo al congelador.

   Si algú de vosaltres està interessat amb aquesta llet, us puc donar el número de teléfon per si us bé amb gana anar-hi i visitar les granjes i comprar aquesta deliciosa llet.
   Jo la faig servir per a tot; flams, beixamel, arrós amb llet, per posar-la amb el café amb llet i, amb aquesta  Crema Catalana que, aquí us presento, entre altres molts més postres i menjars que si pot afegir.

   La Crema Catalana actual ja apareix als receptaris medievals catalans, llibre de Sent Soví i llibre de Coch,  i està considerada les postres més antigues a Europa dins de la seva categoria. Està àmpliament documentada a la literatura catalana des del segle XIV. Al segle XX apareix a l'obra de Josep Pla i del poeta Miquel Martí i Pol, entre molts altres. (extret de Wiquipèdia)

 Crema Catalana.  (*)

    Ingredients:
    ½ Litre de llet.
    3 ó 4 Ous (rovells).
   125 Grams de sucre.
   Canyella en branca.
    20 Grams de midó.
    Una pela de llimona.

    Preparació:
   Poseu els rovells dels ous amb sucre en un cassó. Barregeu bé amb una cullera de fusta i afegiu una micona  de llet calenta, que estarà perfumada amb la canyella i la pela de llimona; acabant de posar tota la llet, remenant contínuament amb la cullera de fusta. Tot seguit afegiu el midó passat prèviament per un colador i desfet amb una micona  de llet freda (reservada anteriorment). Poseu la crema al foc i seguiu remenant fins que arranqui el bull –no té que arribar a bullir, doncs la crema es faria malbé-, tot seguit retireu-la. Remeneu-la uns segons fora del foc i col•loqueu-la en un atuell,el qual servireu, deixeu refredar del tot.

 (*)  La recepta està extreta del llibre de la Monserrat Seguí; Cuinar és senzill.
    (Blocaires que tingueu un bon día del Pare i també de Sant Josep¡¡)

19 comentarios:

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Aprofito per felicitar a tots els Joseps, Pepets,Pepitos,Pepes,Peps,Pitus... i també a Josefines,Josefes,Pepites que al igual que jo -Josep- avui celebrem el Sant Patró. Per molts anys a tots plegats¡¡.
Com sempre moltes gràcies per els vostres comentaris i moltes gràcies per entrar en aquest bloc. Josepb. -Menja de bacallà-

paco ha dit...

Jospb, la crema catalana és un postre magnífico, en mi casa la hace un catalán, que es mi yerno y que además también tiene buena "mano" en la cocina, para hacer cualquier componente que lleve leche, husamos la de la central lechera asturiana entera, pero claro como la leche natural y recién ordeñada no hay nunguna, bon profit josep y mitllor dia.........abraçades paco

Fem un mos ha dit...

Josepb
MOLTES FELICITATS !!!
La crema catalana es un postra boníssim per celebrar St. Josep i més sent el teu dia.
Una abraçada

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Felicitats Josep pel teu sant.
La crema catalana es perfecta pel dia d'avui i amb llet tan fresca deu ser encara més bona.
Sería bo tenir una granja d'aquestes al costat de casa.
Petons.

No tot són postres ha dit...

Abans de res, felicitar-te!

Jo acabo de penjar la meva crema catalana, i la gran diferència amb la teva és la llet, jo la he e fer servir sense lactosa... què hi farem!
PTNTS
Dolça

Visc a la Cuina ha dit...

Felicitats! Quina il·lusió poder fer una crema com aquesta amb el sabor de la llet d'abans, segur que és una delícia!

Glòria ha dit...

S'han de mantenir les tradicions dolces com aquesta crema catalana feta amb productes de proximitat!.

MaryLou ha dit...

Moltes felicitats!!! molt bona crema per a gaudir del dia!
Petonets

Cristina ha dit...

Josep, felicitats!...ja ho veus entre la teva crema i la meva fem un munt de crema! Per llepar-se els dits.

ANNAFS ha dit...

Moltes felicitats! Una manera ben tradicional de celebrar el teu sant menjat aquestes postres tan típiques i bones!

El cullerot Festuc ha dit...

moooooltes felicitats!!! A casa tb n'hem menjat...s'ha de seguir les tradicions!!! ;)
Petunets,
Eva.

Cristina ha dit...

Josep, moltes felicitats!! Per Sant Josep a casa no hi falta mai la crema.

Anònim ha dit...

hola josep muchas felicidades,una rica crema catalana, yo la prepare aqui tambien y me salio rica, rica,desde el Peru tu fans numero(1)CARMEN CONSUELO......

xisca ha dit...

Molts d'Anys !!!! no n'he feta mai de crema catalana però la teva es veu molt bé. Una abraçada

glutoniana ha dit...

Josep, felicitats en retard!

És de les millors postres catalanes, fàcil i molt versatil, jo sempre el recomano.

Las recetas de Glutoniana

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Paco;-Pau&Vell-. Sión i Miquel;-Fem un mos-.
Ana;-La cocinera de Betulo-. Dolça;-No tot són postres... a la cuina- La crema catalana. és un postre d'ahir, avui, demà i sempre, fàcil de fer i també de menjar. Salutacions a totsplegats i moltes gràcies per la felicitació.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Mariàngels; -Visc a la cuina-. Glória; -El café de nit-. Marylou; -Pa amb tomàquet- Cristina, -Bofet de postres-. Postres de sempre, on els principals ingredients, els ous i la llet han de ser frescos i tant la llet de les granjes de Granollers i els ous d'unes granjes de Montmaneu -La Panadella- ho són. Moltes gràcies per les vostres felicitacions. :-D :-D :-D

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Annafs; -M'agrada cuinar-. Eva; -El cullerot festuc-. Cristina; -Crijoarmael-. Carmen Consuelo; -Anónim- Uns postres, que com lleguiu fins i tot al Perú -jo n'he menjat- es menja i realment era deliciosa.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Xisca; -La cuina de son Fe-. Glutoniana; -Las recetas de glutoniana-. Encara que es fan per a Sant Josep, tal i com mana la tradicció, és poden fer durant tot l'any, doncs ho tenen tot; senzilles de fer, ingredients fàcils de trovar i fàcils de digerir i també menjar. :-D :-D :-D
Moltes gràcies a tothom per a les vostres felicitacions. Josepb. -Menja de bacallà-



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,