Fet amb ametlles crues... |
...Menjablanc.
Els experts en l`època medieval, ens expliquen d’aquest plat, que era una menja quaresmal i més concretament creada a Scaladei, (Priorat) els mongos d’aquesta època, es veien obligats durant aquest períoda a fer servir l’imaginació, per tal de no menjar carn i substituir aquest producta, per altres ingredients.
Una bona mostra és aquest menjablanc que fet amb ametlles crues fan la substitució inclus dels ous, doncs els experts, segueixen explicant, que aquesta substitució dels ous, podría ser deguda a que, els més aferrims mongos a la quaresma van substituir els ous, que són materia de vida, per les ametlles, materia de la terra... sigui com sigui, aquest postra tradicional de Tarragona i més concretament de la ciutat de Reus, i ón a part de ser ciutat de bons pintors i arquitectes, també hi ha bones mestresses dels fogons i naturalment bones bloquistes amb uns magnífics blocs dedicats al món de la cuina i els productes autòctons. Aquestes cuines i àpats, estàn molt ben controlats per aquestes quatre “ganxetes”, expertes amb mengues d’aquestes terres i els seus productes i són; la Mai de, Maiblog la Dolça de, No tot són postres... a la cuina la Cori i la Mercé de Cotó de Sucre en aquets tres blocs, podreu trovar, -a part d’aquest deliciós menjablanc- plats i postres d’aquestes terres amb “ganxo”...Jo per la meva part, dedico aquest menjablanc, aquestes quatre bloquistes la Mai la Dolça, la Cori i la Mercé moltes gràcies “ganxetes”¡¡.
(Trobareu la recepta d'aquest deliciós menjablanc, apretant a; Maiblog i a No tot són postres... a la cuina i Cotó de sucre.
Blocaires que vagi de gust¡¡
19 comentarios:
Voldría donar les gràcies a la meva cunyada l'Anna María, que sempre que tinc algún problema amb el blog, ràpidament m'ho soluciona,és un "crac" o potser tindría que dir, "craque"?.
Moltes gràcies Anna María¡¡
També a tots vosaltres, moltes gràcies per seguir aquest bloc i sigueu benvinguts.
Josepb. -Menja de Bacallà-
Estimat Josepb, por fin he podido acceder a tu blog y ver el menjar blac, anteriormente no salia,....bueno ni que decir tiene que las almendras yá de por si es un alimento extraordinario donde los haya, y ahora recuerdo que, en la botiga que tenian mis padres, recibian leche de almendras, venian en vasos y la tapadera era de plástico, y yó cogia un vaso de leche de almendras y me duraba tres sorbidos, creo recordar que se hacia por tarragona, y a propósito de la dedicatoria que les haces la Mai i la Dolça, es muy merecida por su buén hacer en sus cocinas, de paso recordarles que es un espectáculo precioso ver los almendros en flor.....saludos paco
Moltíssimes gràcies!
Des de Reus, lloc on el menjablanc és una de les postres típiques de Quaresma.
PTNTS
Dolça
El menjar blanc es una de les meravelles gastronòmiques del nostre país. Se l'hauria de valorar molt més ja que es realment deliciós.
Una abraçada
No em faria res menjar aquestes postres tot l'any... El meu pare és de Montblanc i ens en feia quan érem petits ;)
Un postre deliciós.
D'aquells que fan pais.
Me l'apunto a pendents.
Una abraçada
De part d'un altre blog més novell i de Reus i que també fa Menjablanc estic d'acord en què són unes postres que s'haurien de valorar i promocionar més, què carai!!!
El menjar blanc es un dels postres de tota la vida, i que sempre serà bo.
Una abraçada
Ostres josep, moltíssimes gràcies quan he vingut no esperava veure això i quasi m´has fet emocionar i tot , amb la teva estupenda explicació dels seus orígens has complementat a la perfecció el mejarblanc típic de Reus i com ja he dit del meu poble, Porrera, que no em canso de fer-li propaganda jeejej.
Petons i un aforta abraçada i gràcies de tot cor per les teves paraules.
Hola Josep:
Que historia tan real has contado, con bastante lógica histórica y con fundamento médico.
Por aquellas épocas, además de que comían con mucha caza y grasa, médicamente, se imponía un día de ayuno, como una especie de terapia medica para evitar el tan odiado colesterol, aunque dudo mucho que en aquellas épocas supiesen que era eso.
Los blogs que mencionas, al menos 2 de ellos los conozco, y los otros 2 poco, pero te haré caso y me meteré en ellos a ver que me encuentro.
¿como va esa música que tenemos pendiente?
Un fuerte abrazo
Paco;-Pau&Vell- Recordo aquets gots amb tapadora de plàstic, la meva mare els col.leccionava per tenir-los mitja dotzena iguals. Bon recordatori amb els ametllers en flo, tot un espectàcle.
M'agradat força el teu comentari Paco¡¡ Salutacions a Crevillent¡¡. :-D :-D :-D
Dolça; -No tot són postres... a la cuina- Doncs des de Badalona, ho he celebrat, menjant aquest menjablanc típic de Reus, moltes gràcies per donar-ho a conèixa.
Salutacions a Reus¡¡ :-D ;-D
Josep; -El café de nit- Doncs sí Josep, tens tota la raó, és una de les mengues força interessants per la quaresma i també per tot l'any. Jo per la meva part l'he donat a coneixa en aquest blog.
Salutacions a la Glória¡¡ :-D ;-D
Gemma; -La cuina de casa- De ben segur, que et va quedar un record per sempre.
Salutadions Gemma¡¡ ;-D :-D
Isabel; -La cuina de la Isabel- Un postre, d'aquells que es facilot de fer i bo d'aquells on n'hi hagi, per fer-lo i disfrutar-lo.
Apunta-ho i ja m'ho diràs... ¡¡ ;-D :-D
Cori i Mercé; -Cotó de sucre- Doncs us he dedicat aquest menjablanc de Reus també a vosaltres, gràcies per donar-lo a coneixa¡¡
Salutacions a Reus¡¡ ;-D :-D
Sión i Miquel: -Fem un mos- Així és, un postre d'aquells que s'han de fer i menjar per la frescor que porta i també per que està molt i molt bo¡¡
Una abraçada per a tots dos¡¡ :-D ;-D
Mai; -Maiblog- Moltes gràcies a tu i a totes les "ganxetes" per donar a coneixa aquest, humil i senzill menjablanc, però aquestes dues virtuts, no treuren de que aquest menjarblanc, sigui un espectàcle al paladar.
Salutacions "ganxeta" Mai¡¡ ;-D :-D
Helena; -Cuatro espècias- Doncs sense saber-ho, potser van "inventar" la dieta per està uns quants dies de règim... tampoc hi havien les variacions de menjars i productes que ara tenim el mercat, potser tant i tant barregat toplegat, no saps que triar...
Salutacions Helena¡¡ :-D ;-D
Elena; -Cuatro espècias- Pués sin saberlo, puede que hubieran “inventado” la dieta para estar unos cuàntos dias de règimen... tampoco havía las variaciones de comidas y productos que ahora tenemos en el mercado, puede que ahora con tantas mezclas, no sabes que escoger...
Saludos Elena¡¡ ;-D :-D
No n'he fet mai i no se si n'he menjat,,, però l'he de fer perquè ha d'estar molt bo!!! Bona setmana!
Teresa; -Com a casa res- Sempre hi ha una primera vegada Teresa... aquí tens la recepta perque la gaudeixis amb molt de gust¡¡
Salutacions Teresa¡¡ ;-D :-D
La cuina catalana té plats boníssims que no s'han de perdre. Formen part del nostre tarannà. Fa una pinta molt bona aquest "menjar blanc". Salutacions
Francesc; -A la taula i al llit...- El que és de qualitat i si és autócton, dues vegades bo, aquest menjablanc -un exemple- és l'imaginació dels mongos, per no poder menjar peix a la quaresma..., tant si val, aquestes ametlles -autóctones- fan que el plat sigui de qualitat i dels bons on n'hi hagui.
Salutacions Francesc¡¡ :-D ;-D
La mare d'en Gat és de Reus i aquestes postres surten a taula algún dia asenyalat... fins i tot ens hem atrevit a fer-ne alguna combinació salada molt sorprenent, la podeu trovar al nostre blog MENJA BLANC AMB GRANISSAT DE TOMÀQUET
petons gastronómics
Elba i Jordi; -Com Gat i Gos- Un altre alternativa per a fer el Menjarblanc. Gràcies per la vostra recomenació.
Salutacions¡¡ :-D ;-D
Deixeu el vostre comentari
Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.
EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,