Flam de vainílla

4 de juny de 2016


   
 Flor de la vainílla 
  
    La Vainilla pertany a la familia de les orquidees i és de la seva flor, un cop fructificada, que s'obté la beina,  de la qual s'extreu aquesta apreciada especia. Apreciada, com dic, doncs, estem parlant d'una de les espècies -juntament amb el safrà- més cares del món. 
   L'arbust de la vainílla és enfiladissa i pot arribar fins als 20 metres d'alçada. 
  Sembla ser, que quant els espanyols van arribar a Méxic -segle XV- van donar-l'hi el nom de  vainilla per l'assemblança que tenia amb les baines de les espases que portaven penjades al seu damunt. 
   És una especia molt preuada -com he dit- i es fa servir a la perfumeria, al igual que també a l'alimentació be sigui per fer gelats, iogurts, postres, flams...


     Aquets flams, que us deixarà una suavitat al paladar molt intensa,  els podem fer de la següent manera: 

   La llet que faig servir, és llet crua de vaca, que un cop arribo de les granges de buscar-la la poso a bullir. Un cop està bullida -entre mitja hora i tres quarts d'hora- la deixo refredar i en guardo un litre per fer els flams, la resta la poso al congelador, amb ampolles de plàstic. El litre de llet la poso amb un pot d'alumini a foc molt suau i vaig tirant els ous, -que també són comprats a granja directament- d'un en un, intercanviant-ho amb petites cullerades de sucre que passo per la batedora per deixar-ho ben fi, així fins acabar la dotzena d'ous, els 125 g de sucre i 6 gotes de concentrat de vainílla líquida, -que podeu trobar en drogueries especialitzades- tot plegat sense deixar de remenar en cap moment. Quant tota la barreja estigui ben calenta, sense que arribi a bullir,  la trec del foc i l'hi dono una remenada generosa, abans de posar-la al bany maria.



        
 Poso un pot amb aigua escalfant-se al foc per després posar-lo en una plata apta per anar al forn.  Encenc  el forn a temperatura 180º i al temps mercant 25 minuts.



   Poso les flameres al bany maria dins de la plata d'anar al forn, tot seguit les omplo amb els flams encara líquids, tanco el forn i espero els 25 minuts.  
   Obro el forn ho deixo refredar una estona, tot seguit els poso sobre del marbre de la cuina 10 minuts per tal de deixar-los refredar. Passat aquest temps els deixo a la nevera i per l'endemà, tinc uns postres que en pot gaudir, tota la familia. 


 (Blogaires; que vagin de gust¡¡) 
        

   Amb la quantitat esmentada dels productes, me'n van sortir 16 flams individuals. 
   





     

9 comentarios:

M Glòria ha dit...

Deliciosos i delicats els flams de vainilla JosepB!!!!
Ptnts
Glòria

M Glòria ha dit...

Deliciosos i delicats els flams de vainilla JosepB!!!!
Ptnts
Glòria

Cuina Cinc ha dit...

Està molt bé el flam! a més amés no té foradets...senyal de perfecte.
La vainilla!! M'agrada molt. L'olor i l'aroma.
Sempre ens recomanem propostes! et deixo unes postres que porten vainilla:http://cuinacinc.blogspot.com.es/2015/01/crema-de-tapioca-i-pinya-amb-aroma-de.html
Fins aviat!
Gràcies, Josepb.
Fina

Anna Pigarda ha dit...

Amb aquests ingredients de primera segur que el flam estava per llepar-se'n els dits! Una abraçada!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Glória; -No tot son postres...- Delicats, saborosos i fins allà on es facin¡¡
Salutacions Glória¡¡ :O)

Fina; -Cuina cinc- la vainílla té aquest do, que fa que tot el que toqui és converteixi amb senyal de bon gust i distinció.
Moltes gràcies Fina, per les teves recomenacions, sempre a tenir en compte.
Salutacions Fina¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Anna; -Retalls de cuina- Uns flams de vainilla que sempre queden molt i mot bé i que es poden compartir amb tota la familia.
Salutacions Anna¡¡ :O)

MOLTES GRÀCIES A TOTS PER ELS VOSTRES COMENTARIS.
Josep -Menja de bacallà-

Eva Macià ha dit...

Com m'agraden els flams! I aquest amb productes de primera i amb sabor a vainilla deliciós segur!

Cuina Cinc ha dit...

Josep i Teresa:
Moltes felicitats en la nova etapa!
Que tingueu molts moments per compartir
Molts pastissos sortits del forn per celebrar
ajuda en les tasques diàries
Escoltar i consol
Temps!!
i gestos amables
Mirades de complicitat
que no falti la xispa
i el bon humor per tirar endavant la vida!
Fina

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Eva; -Cuinant entre llibres- El que té qualitat, és bo a tot arreu i aquets flams tenen el gust dels productes de qualitat.
Salutacions Eva¡¡ :O)

Fina; -Cuina Cinc-Moltes gràcies per el teu comentari.



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,