Flam de Cireres

15 de juny del 2016




      Quant el cantarem el temps de les cireres
       Pel rossinyolet i el merle rialler
       Serà dia de festa
       Les nines tindran la mirada llesta
       I els enamorats un sol al paller
       Quan el cantarem el temps de les cireres 
       Xiularà de bo el merle rialler
    [...]


   Cantarem el temps de les cireres a partir de finals de maig fins a l'acabament del juliol. Podem veure-les, sobretot al Baix Llobregat,  les copes a basar d'aquets fruits vermellosos petits i carregats de dolçor, sucoses, llamineres, brillants i de textura carnosa, conviden a gaudir-les, menjar-les i també a cuinar-les.


 Flor del cirerer.
 Encara que diuen que una flor no fa estiu...
millor dit, primavera...
 ... un altre composició -de primavera- tot formant un pom...

    Vestir-se de gala al Baix Llobregat els mesos d'abril principis de maig és molt notori, encara que aquesta vestimenta, està compartida per altres indrets de Catalunya.

    Fa pocs dies, l'Anna de Retalls de Cuina, parlava en el seu blog de la 13 ª fira de la cirera de Caldes de Montbui, -Vallés Oriental-, aquestes cireres sembla ser, que son de molt bona qualitat, doncs, són regades per les aigües termals. Des de el 8 de juny fins el 8 de juliol els restauradors de la zona, forns de pa, pastisseries... donaràn a conèixer tots els encants d'aquesta fruita.

   A Ceret, capital del Vallespir, aquest any tindrà lloc la 23 ª edició. Molt apreciada a tota la Catalunya nord, la cirera de Ceret s'engalana per a tota la població, dibuixant i pintant carrers, aparadors i restaurants que en fan plats -salses, cremes...-. Finals de maig, primer cap de setmana de juny.




   Llers -Alt Empordà- Aquest any tindrà lloc la 22 ª edició. La cirera reina d'aquesta població és,La Starking. És calcula que en aquesta població se'n venen al voltant de 5 tones¡¡. Segon diumenge de juny.

   Terrades -Alt Empordà- Aquest any arriba a la 20 ª edició. Es celebra el primer cap de setmana de juny. Durant els mesos de maig i juny els restaurants de la zona celebren l'anomenat, Remena'm la cirera on es poden degustar diferents plats fets amb aquesta fruita.  

   Paüls -Baix Ebre-  XIII ª fira de la cirera -cirers, com diuen a Paüls- i concurs de fotografía digital relacionat amb la cirera.         

Floració del cirerer a la  Vall del Jerte

 Cireres escalonats a la Vall del Jerte

    A Extremadura, la natura ofereix l'espectacle dels cirerers en flor. Al voltant d'un milió i mig de cirerers omplen de blanc,  La Vall del Jerte. 




      Els ingredients que necessitarem per fer aquets flams de cireres  com es obvi i natural, seràn  d'un k a 1200 g de cireres  i com es obvi i natural, també, treurem els pinyols al igual que la pell i amb una mica de paciència -encara que d'igual manera podem trobar aparells per fer-ho- bé valdrà la pena fer.
   Tindrem un pot al foc amb 1 litre de llet, tirarem les cireres trossejades i també anirem tirant els ous d'un en un, fins a tirar-l'hi la dotzena -dotzena d'ous, per litre de llet- ho passarem per la batadora elèctrica, per tal de desfer les cireres i també els ous que d'aquesta manera quedaràn ben units amb la llet, sempre sense deixar de remenar, tirarem el sucre, -si els flams fossin tant sols d'ou, posaríem 125 g de sucre, jo només n'he posat 50 g, doncs les cireres hi ha son prou dolçes per si mateixes -, i sense deixar de remenar, treurem el pot del foc.



    Mentrestant, tindrem un pot d'aigua calenta que la posarem a dins d'una plata d'anar al forn, junt amb les flameres que hi posarem  el líquid del que seràn els flams. Encendrem el forn a 180 º  al voltant de 15/20  minuts, passat aquets temps, obrirem el forn i deixarem que es refredin una mica tot treient el baf que es forma al obrir el forn. Els deixarem a sobre del marbre de la cuina, per acabar de refredar-se, 10 minuts aproximadament. Els posarem a la nevera i passades un parell d'hores, podem desmotar-los i gaudir-los amb tota la dolçor i els colors de la primavera. 

 (Blogaires; que vagi de gust¡¡)



        







 




     

 

 

14 comentarios:

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

MOLTES GRÀCIES A TOTS, PER DEIXAR ELS VOSTRES COMENTARIS.
Josep. -Menja de bacallà-

VISCalacuina ha dit...

Una molt bona proposta, que boniques les flors dels cirerers, i que bones les cireres!

LA COCINERA DE BÉTULO ha dit...

Quina textura tan bona s'els hi veu a aquests flams, em semblen boníssims.
La Vall del Jerte es una passada quan els cirerers estàn en plena floració.
Petons.

Bruixes a la cuina ha dit...

A Suïssa jo visc, precisament, a la regió de les cireres!! Zug! Les fotos dels cireres són espectaculars amb les seves flors, oi? I els flams... m'han sorprès i molt! Han de ser boníssims!!! Però saps una cosa? Els esperava vermells! jajajaja Anava llegint la recepta i al veure la foto m'he quedat ben parada! jajaja
Petons

Cuina Cinc ha dit...

Hola, Josep, bon dia,
He rebut el missatge,
Moltes gràcies a tu!
He guardat el mòbil però no em surt whatsapp (?)
A veure poder d'aquí una mica.
El temps de les cireres!!
És un gran espectacle són precioses.
Hem estat a Extremadura però no en el temps dels cireres florits. Extremadura és una C.A molt maca amb moltes coses per veure i "disfrutar" del territori, la història, l'art i la cuina.
Al blog en l'entrada de Bacallà a la Llauna on anomeno el Pimentón de La Vera... genial!!
http://cuinacinc.blogspot.com.es/2014/10/bacalla-la-llauna.html
I us recomano a la Teresa i a tu (quan tingueu temps) aquesta peli que vaig escriure també un post..:Una pasteleria en Tokio-AN: http://cuinacinc.blogspot.com.es/2016/01/una-pasteleria-en-tokio-an.html

Gràcies pels enllaços, els miraré.
Que vagi tot molt bé i els meus millors desitjos.
Una abraçada als dos i fins aviat!
fina

No tot són postres ha dit...

La vall del Jerte amb els cireres florits és espectacular, però amb els cireres amb fruit és preciosa!!!!
Ja hi pots anar quan puguis val la pena. I la vall veïna, la de la Vera, és la del pimentón.
Heheh es nota que el meu pare és d'aquella zona 😊😊😊😊
Ptnts
Glòria

No tot són postres ha dit...

La vall del Jerte amb els cireres florits és espectacular, però amb els cireres amb fruit és preciosa!!!!
Ja hi pots anar quan puguis val la pena. I la vall veïna, la de la Vera, és la del pimentón.
Heheh es nota que el meu pare és d'aquella zona 😊😊😊😊
Ptnts
Glòria

Teresa ha dit...

Què bones les cireres! aquest any però em sembla que no és l'any que són més bones... segons els pagesos massa aigua, no tenen massa gust... però bé, són un vici!!bona setmana!

Miquel ha dit...

Soy fan de ellas me las como como las pipas!!Una buena idea este flan.
Bones vacances Josep
Una abraçada

Eva ha dit...

Josep, quants dies sense passejar-me pels blogs... espero que la boda anés molt bé i seguiu igual de feliços que sempre, i si és amb un flam tan bo com aquest, millor! un petó!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


M. Ángels; -Visc a la cuina- Així és, M. Ángels, ho tenen tot... vista, gust... una bona manera de fer-les i assaborir-les...
Salutacions M. Àngels¡¡ :O)

Ana; -La cocinera de Bétulo- Una textura molt fina i també molt i molt bona.
Salutacions Ana¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Dolors; -Hi ha bruixes...- Els flams de la "foto" no són mes vermells, doncs estàn fets per tal de que surtin dotze unitats -un ou per flam- encara que hi ha un kilo i mig de cireres pelades, el seu color no és vermellós del tot.
Salutacions Dolors¡¡ :O)

Fina -cuina cinc- Tindrem amb compte,també, les teces recomanacions.
Salutacions Fina¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


M. Glória; -No tot són postres...- Boniques mentres estàn en floració i un cop han florit -fruit- igual de boniques.
Salutacions M. Glória¡¡ :O)

Teresa; -Com a casa res¡¡- De víci amb poca o bastan aigua, sempre són benvingudes.
Salutacions Teresa¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Miquel; -La cocina de Miguel- Les cireres, quant començes, no pares, la veritat és que si. El flam és un altre manera de utilitzar aquest fruit.
Salutacions Miquel¡¡ :O)

Eva; -Cuinant entre llibres- Tot va ser tant dolç i bonic, com aquest flams de cireres, de colors i de bon gust.
Salutacions Eva¡¡ :O)



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,