Castelló d'Empúries. Terra de Trobadors. Croquetes de carbassa.

19 de setembre de 2015




.-Castelló d'Empùries. Al fons, la  Basílica de Santa María,
 coneguda també com la catedral de l'Empordà.- 

   Castelló d'Empúries és un municipi de l'Alt Empordà, amb una extensió de 42 quilòmetres quadrats i al voltant d'uns 12.000 habitants.
   Sant Martí d´Empúries fou l'antiga capital medieval, aquesta es troba arran de mar i les incursions de pirateria i eren molt sovint, la capital fou traslladada a Castelló i des de aleshores esdevindría  la capital medieval de l'Empordà (segle XI).
   Castelló d'Empuries, es troba trepitjant els Aiguamolls de l'Empordà, aquest fet proporciona que de les mes de 4700 hectàrees del parc, el 57% pertanyen al seu municipi¡. Unes bones passejades/caminades per  endinsar-se per els camins i els observatoris i poder observar plantes, arbustos, i les aus -mes de 50 espécies- moltes de les quals i fan estada i d'altres parades puntuals per continuar la seva ruta de migració, en un entorn protegit des de l'any 1983.      

   El ric llegat históric medieval de Castelló ha encaminat en els castelloníns/castellonines i a totes les associacions, entitats, institucions, clubs,etc. de la vila, a transformar-se els dies del 10 al 14 de setembre en una vila medieval que amb el nom; Terra de Trobadors  no hi falten tots els atractius per fer-la possible; Tallers de danses medievals, Campament d'Arquers, sopars medievals on l'elegància és anar vestit de l'època i amb mes de 400 comensals a taula¡, cercaviles, torneig medieval, viatges amb rucs i someres, menjafocs, falconería, concerts, trobadors,etc.


    Endinsar-se per el mercat medieval es perdres en el temps i retrobar-se amb els vells oficis d'aquest període; filadores, artesans del fang, guarnicioners, fusters, ferrers... ooohhh... m'agrada aquest aparell per  penjar les claus... quànt val?, -pregunto jo- són tres dines d'or i un de bronce...  que bonic, per l'entrada de casa quedarà molt i molt bé. Me'l quedo. 
   També ens podem trobar amb poetes i trobadors, que en ple mercat mentre estem comprant, recitin i declamin algún que altre  poema en alguna bella dama o senyora, tot elogiant els seus encants.

   Després d'aquesta passejada primer per els aiguamolls i després per la vila medieval de Castelló, no us venen ganes de menjar unes croquetes de carbassa? 





   LXXXXII. Qui parla con se deuen coura carabaces ab let. 

   Carabeze a la catalana.  



   Ingredients per a 20 croquetes: 

   700 g de polpa de carbassa groga
   1/2 dl de llet
   100 g de midó d'arrós
   2 talls de cansalada sense cotna
   2 o 3 cullerades soperes de sucre fi + 2
   60 g de mantega o greix de porc (llard)
   100 g de pa ratllat

   

   Preparació: 

   Courem la polpa de carbassa amb una micona de llet freda ensucrada amb 2 culleradetes soperes de sucre fi, fins a obtenir un puré espès.
   Un cop ho tinguem fóra del foc, afegirem el midó per tal d'aconseguir una pasta ben fina i llisa.
   Tallarem els trossos de cansalada ben petits. Els embolicarem amb sucre fi, per després pasar-los amb la pasta de carbassa.
    Els hi donarem forma de croqueta i les empolvorem  amb pa ratllat.
    Escalfarem lleugerament la mantega o el llard dins la paella i courem les croquetes amb molta cura, de cada costat.
    Les servirem ben calentes.Es poden empolvorar de sucre o de pólvora de duc, segons el gust de cadascú.





   ccxx. Qui  parla de con sa deu ffer la resepta de la pólvora de duch ffina: si vols ffer pólvora de duch  que sia ffina, sa fa així [...] 
   
   Ingredients: (El pes del sucre ha de ser igual al de les espècies emprades.)
   
   100 g de sucre fi 
   100 g d'espècies: 

   .-20 g de canyella en pols
   .-20 g de gingebre ratllat
   .-10 g de claus d'espècia aixafats
   .-20 g de nous moscades raspades
   .-10 g de garangal ratllat
   .-20 g de cardamom en pols


   Preparació:

   Barrejarem el sucre amb totes les espècies i passarem la barreja per el sedàs, tot picant amb una mà de morter.  
  Posarem la barreja en un pot de vidre que tanqui hermèticament.Tindrem de fer-la servir ràpidament per tal de no perdre totes les aromes de les espècies.

Recepta extreta de: 
   .-Cuina medieval catalana.-
Autora:
   Eliana Thibaut i Comalada 

   
 (blogaires; que vagi de gust¡¡ ) 









11 comentarios:

ISABEL ha dit...

M'agrada molt llegir les teves entrades!!!!!!
Molt instructives!!!!!
Petons i "que vagi de gust"

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Boniques terres les del Alt Empordà i unes croquetes que no coneixía, pero venen de gust, dolces i amb el toq de la cansalada.
Petons.

Francesc ha dit...

Quina recepta tan original i què ben portada!! Això de fer un plat d'origen medieval és tota una idea!! Salutacions

Miquel ha dit...

Bonas terres les del Alt Empordà i unes bones croquetes
Una abraçada

M Glòria ha dit...

Ooohhhhh avui va dw croquetes!!!!
Ptnts
Dolça

Gemma ha dit...

No he tastat mai unes croquetes de carbassa, segur que m'agradarien! I amb aquesta barreja d'espècies han de quedar encara més bones.

Eva Macià ha dit...

Apa, recepta medieval, què original! aquestes croquetes fan molt bona pinta, i és molt interessant la mescla del sucre amb espècies, les haurem de provar! Castelló d'Empúries m'encanta tot i que hi he anat ben poc, aprofitaré que tinc una tieta del Joan que hi viu per tornar-hi ben aviat. Un petó!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Isabel; -La cuina de la Isabel- Sempre és bo saber, d'on venen els productes i per que estàn en aquell entorn.
Moltes gràcies Isabel¡¡ :O)

Ana; -La cocinera de Bétulo- "tocats" per la tramuntana, pot ser és per aixó que les terres són el que són...?
Recepta medieval com el poble els dies de les seves festes.
Salutacions Ana¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Francesc; -A la taula i al llit...- Si teniu ocasió d'anar a la vila de Castelló els dies esmentats, val la pena viure tot el que es fa a la població, inclós en el mercat per comprar productes artesanals, comprats amb la moneda reial.
Moltes gràcies Francesc per els teus comentaris.
Salutacions¡¡ :O)

Miquel; -La cuina del Miquel- Tot plegat ho fa emblemàtic.
Moltes gràcies Miquel per passejar i llegir en aquest blog.
Salutacions¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


M. Glória; -No tot són postres...- I ben bones que són...
Una abraçada M. Glória¡¡ :O)

Gemma; - Croquetes amb un toc d´època medieval, espècies i també l'encant de la vila de Castelló que ho porta.
Una abraçada Gemma¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Eva; -Cuinant entre llibres- Les croquetes estàn o estaven força bones el toc del dolç amb les espècies les fa amb aquest encant tant particular. Una població que sempre val la pena visitar, els Aiguamolls, l'Empordà..
Fins la propera Eva¡¡ :O)




Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,