Sopa freda de tomàquet i alfàbrega

7 de setembre de 2015



.-Flor de la tomaquera.-
        .-Flor de l'alfàbrega.-

   Sembla ser que la planta silvestre del tomàquet és originària del Perú i del nord de Xile, el país on es domesticar va ser Méxic, amb llengua nàhuati -llengua indígena de Méxic- es pronuncia "xitomàti"  i el seu significat vol dir"fruit amb melic".
    En l'actualitat el tomàquet és un producte indispensable en la dieta mediterrànea.

    Els tomàquets s'utilitzen en infinitat de plats; amanides, gaspatxos, sopes fredes d'estiu, tomàquets fercits -si tenen un bon calibre- tomàquets cirerols per acompanyar infinitat de plats, per fer salses de tomàquet que a la vegada aniran amb la pasta -espaguetis, macarrons...-

   

   L'alfàbrega,  es una planta que tant es pot consumir fresca o seca en amanides, sopes de verdures, salses per acompanyar plats de pasta... a Itàlia es molt freqüent trobar-la a  molts mercats, botigues de queviures, balcons, badius -patis- particulars..., doncs és una planta aromàtica present a molts plats italians, -salsa al pesto, entre d'altres- del qual n.és l´ingredient imprescindible.
   L'alfàbrega necessita molt de sol i una terra ben adobada.
   És utilitzada en cosmètica i també en perfumeria com a aromatitzant.
   L'alfàbrega, és una planta purificadora i alhora afrodisíaca, sinó llegiu aquesta preciosa poesia de Joan Maragall. Aixó si, s'ha de collir la nit de Sant Joan... ho dic per la paraula afrodisíaca...

   .-Sopa freda de tomàquet i alfàbrega.-

   Ingredients: 



   1 kilo de tomàquets madurs
   3 o 4 branquetes de d'alfàbrega 
   1 porro
   1 patata mitjana o dues de petites
   1 culleredeta de sucre
   Un grapat de pinyons per acompanyar (*) 

   Preparat: 

 (Blogaires; que vagi de gust¡¡)

  Pelarem les patates i les combartirem en  petits daus, el porro un cop netejat de possible terra el tallarem a rodanxes, posarem els dos ingredients en una olla amb oli i ho sofregirem al voltant d'uns 3 a 4 minuts, tirarem la sal i el pebre. Un cop passats els 3 o 4 minuts tirarem aigua bullint a dins l'olla i ho deixarem coure 20 minuts. Afegirem els tomàquets escaldats -2 o 3 minuts amb aigua calenta- esbocinats i ho deixarem 15 a 20 minuts més. Amb un braç eléctric ho desfarem fins que obtinguem un puré. Ho deixarem refredar una micona i tot seguit ho posarem a la nevera.
   Podem acompanyar amb unes fulles de alfàbrega i  també hi queden molt bé daus de pa torrat.

    (*)  Jo l'he acompanyat amb pinyons, encara que també i podem posar; trossets de pebrot vermell i verd, cogombre...
   És una sopa molt refrescant per l'estiu, encara que per l'hivern i ben calenta també pot quedar molt i molt bé per prendre-la com a primer plat, per combatre el fred i per els convidats, doncs dóna molt bon resultat.      
 

 
 
 
   




10 comentarios:

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Després d'unes merescudes vacances, tornem a la rutina.
Amb els millors desitjos per a tothom esperant que aquesta nova temporada sigui plena de noves receptes i també de nous desitjos.

Josep -Menja de bacallà-

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

L'autor ha eliminat aquest comentari.

Eva Macià ha dit...

Quina sopa més bona! hem d'aprofitar els últims dies d'estiu i de tomàquest per fer-ne coses bones, i aquest plat n'és un bon exemple. A més el toc de l'alfàbrega li queda genial! un petó!

Gemma ha dit...

La combinació tomàquets-alfàbrega és de les meves preferides de la cuina salada. I em porta a records italians...
Així en sopa ha de quedar ben bona, freda a l'estiu o calenta a l'hivern.

Francesc ha dit...

Em sembla una recepta deliciosa!!! Quina bona idea!! No coneixia les virtuts "afrodisíaques" de l'alfàbega... serà qüestió de comprovar-ho!! Per cert, m'encanten les introduccions que fas a les teues receptes. Salutacions

ISABEL ha dit...

Aquesta sopeta te que estar deliciosa!!!!!
Però no se si m'agrada mes, la sopeta o la teva crònica de l'entrada.
Una abraçada guapo!!!!!!!

Miquel ha dit...

Esta sopeta es deliciosa siempre.Una combinación que me encanta.
Buen domingo
una abraçada

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Eva; -Cuinant entre llibres- Una sopa, -aquesta de tomàquets- on l`avantatge, que hi ha, és que podem fer-la, també, a la tardor o a l'hivern, doncs calenta, també és un plat d'entrada.
Salutacions Eva¡¡ :O)

Gemma; -La cuina de casa- Doncs, la veritat és que sí, poder-la fer, freda o calenta és d'alló tant deliciós i bo.
Salutacions Gemma¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Francesc: -A la taula i al llit...- Unes bones combinacions, per tal de fer unes bones presentacions tant sigui amb familia com si tenim començals a casa.
Moltes gràcies Francesc per els teus el-lógis, amb les meves entrades.
Salutacions Francesc¡¡ :O)

Isabel; -La cuina de la Isabel- Una bona combinació, amb el toc de l'alfàbrega.
Moltes gràcies per els teus el.lógis referent a les entrades del meu blog.
Salutacions Isabel¡¡ :O)




Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Miquel; -La cuina del MIguel- Una bona proposta, per fer una bona entrada si tenim convidats, o per el sol fet d'estar amb familia, sempre són benvingudes aquestes sopes.
Salutacions Miguel¡¡ :O)

MOLTES GRÀCIES A TOTS PER ENTRAR I DEIXAR ELS VOSTRES COMENTARIS.
JOSEP -MENJA DE BACALLÀ-



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,