Mongetes del carai -o també conegudes amb el nom del pecat-

10 de gener de 2015


 Dues "fotos" de les mongetes dites del carai, o també conegudes amb el nom del pecat. 

   A principis del segle XVI foren introduïdes per la península Ibèrica i vingudes de centre Amèrica les mongetes, a mida que s'ha anava avencant  amb la colonització anaven també apareixen nous tipus de mongetes, sobre tot de les zona dels Andes . Fou la genètica junt amb les noves troballes de mongetes que si van anar trobant i que les variacions anaren creixen, on en l'actualitat se'n coneixen mes varietats.
   Catalunya pot presumir de ser un dels llocs on si poden trobar moltes variacions d'aquets llegums, on la gran variació -i el clima- esta repartida per les comarques del Vallés Oriental, Vallés Occidental, La Selva, Maresme, Osona.
    Aquesta variació de mongeta, era poc comuna a la zona del Vallés als anys 30 (segle XX) on va ser introduïda de manera progressiva i és avui en dia on el seu cultiu té un reconegut lloc dins de les lleguminoses.
     Molt bona acabada de sortir de l'olla i també  passada per la paella, acompanya molt bé amb els guisats bé siguin de carn o de peix.

     Aquestes, ("foto") estaven amb remull el dia abans amb una mica de bicarbonat. El dia següent un cop canviada l'aigua i rentades, van bullir al voltant d'uns 20/25 minuts. Varen ser menjades acabades de sortir de l'olla amb un raig d'oli. Com ja us he dit, d'un gust molt apropiat al paladar.

       Si apreteu aquí, i també aquí trobareu altres receptes amb lleguminoses, producta de proximitat  i també de qualitat. Aquestes ("foto") demaneu-les per el seu nom; del carai o també conegudes del pecat.
 Acabades de bullir

 (Blogaires; que vagin de gust¡¡)

8 comentarios:

ISABEL ha dit...

Que bones son les llegums, de les que tindríem que menjar al menys un cop a la setmana.
Com mes m'agraden son bullides i amb un raig de bon oli.
Un plat super sa.
Una crònica interessant com sempre.
Abraçada i que vagi de gust!!!!!!!!

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Hola Josep, us desitjo que tingueu un bon any!!
S'ha de menjar llegums que son molt bones per la salut, segur que amb un raig d'oli ja son prou exquisides.
Petons.

Eva Macià ha dit...

Doncs aquestes no les coneixia! segur que estan boníssimes tan soles com acompanyades! Feliç 2015 Josep!! un petó!!

Teresa ha dit...

Pel nom no em sonen, però recordo haver-ne vist a casa, cuites a la vora del foc amb tupí i menjades amb un raig d'oli, com diu la Isabel, quins records! ( jo però no en menjava...) bon any!

Núria ha dit...

No coneixia aquestes mongetes! Que bé poder aprendre amb tots vosaltres! Petons

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Isabel; -La cuina de la Isabel- Les mongetes -llegums en general- són un producta a l'abast de tothom, coma plat únic i com molt bé dius, amb un rajolí d'oli i acabades de sortir de l'olla. Bonisimes¡¡
Salutacions i a veure si quedem ben aviat¡¡ :O)

Ana; -La cocinera de Bétulo- Moltes gràcies i per tu i tots els teus igual Ana¡¡
Salutacions¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Eva; -Cuinant entre llibres- Quant vagis a comprar-les, demana-les per el seu nom; del carai¡¡
Moltes gràcies igualment per tu i tots els teus Eva¡¡ :O)

Teresa; -Com a casa res¡- records que tornen, doncs, la qualitat d'aquest producta a taula és molt elevat i val la pena testar-les i fer-hi receptes amb aquesta i les moltes varietats que si troben en el mercat.
Salutacions Teresa¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Núria; -Baker Street- Una de les moltes varietats que es poden trobar en el mercat català, doncs en els mercats i sindicats de poblacions si poden trobar gran varietat d'aquesta i de l'altres llegums.
Moltes gràcies a tu Núria per passejar i deixar els teus comentaris. Salutacions Núria¡¡ :O)Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,