La cervesa és probablement, una de les begudes més consumides del món. Fabricada i fermentada amb ordi i altres cereals i aromatitzat amb llúpol.
Camp d'ordi, apunt de segar. |
Pinyes de llúpol |
A l'antiga Egipte, ja fermentaven la farina amb el pa i el canviar les mesures, -més aigua que farina- aconseguien cervesa.
L'any 1516, el duc Guillem IV de Baviera, fou qui redactar la "llei de la puresa" explicant que, tant sols podía utilitzar-se l'aigua, malt, ordi i llúpol per definir que era la cervesa. Aquesta definició, encara és avui en día model estàndard de moltes empreses i mestres cervessers.
Alemania, amb més de 5000 classes diferents de cervesa, no és d'extranyar trobar plats fets amb aquesta beguda, al igual que també pobles i clubs que elaboren la seva pròpia cervesa.
A Catalunya, és a partir dels anys 80/90 i de manera artesanal, que comencen a brollar moltes de les cerveses artesanals, trencant el monopoli de les grans empreses cerveseres. Jo, per no allargar- me més amb l'história de la cervesa, us diré que com a bon badaloní, aquest pastís, està fet amb
Dimoni Cervesa (negra) i si cliqueu trobareu la llegenda de dita cervesa.
Ingredients: ( pel pa de pessic)
200 Grams de sucre
150 Mil.lilítres de cervesa negra (Dimoni cervesa negra)
150 Grams de farina de rebosteria
125 Grams de mantega
100 Mil.lilítres de nata líquida
40 Grams de cacau en pols
1 Ou
1 1/4 de bicarbonat sódic
1 Culleredeta de vainílla (jo l'he posat líquida)
Xocolata ratllat o cacau en pols per decorar.
Per la cobertura:
200 Grams de nata per muntar
150 Grams de formatge Philadelphia
75 Grams de sucre llustre
Elaboració per fer el pa de pessic:
Escalfarem la cervesa en un cassó al foc, sense que arribi a bullir.Un cop calenta, afegirem la mantega tallada a daus i remenarem fins que es fongui. Ho retirarem i ho reservarem.
En un bol barrejarem el cacau, el sucre, la farina i el bicarbonat (components secs)
En un altre bol, barrejarem la nata líquida, l'ou i la vainilla. Afegirem la barreja, cervesa/mantega i ho remanarem fins que quedin totalment integrats.
Afegirem la barreja líquida al bol dels ingredients secs (cacau, sucre, farina i bicarbonat) i ho remanarem fins que ens quedi una massa homogènia. Ens quedarà una massa bastant líquida.
Posarem la massa en un motlle, que prèviament haurem untat amb mantega.
Ho posarem a coure al forn a 180º durant 30 minuts. Ho deixarem refredar dins al mateix motlle.
Per la cobertura:
Muntarem la nata i la reservarem.
Batarem el formatge amb el sucre llustre fins que ens quedi una crema homogènia.
Incorporarem la nata muntada amb l'ajut d'una llengua pastissera amb suavitat i moviments envoltants fins que quedi totalment integrada. Quan el pa de pessic estigui totalment fred ho cobrirem amb la cobertura.
(Blocaires; que vagi de gust¡¡) |
La recepta està agafada del blog, All i Julivert de la Carme. Moltes gràcies Carme, per compartir aquesta, i també, totes aquestes receptes.
19 comentarios:
SIGUEU BENVINGUTS EN AQUEST BLOG, I MOLTES GRACIES, PER DEIXAR ELS VOSTRES COMENTARIS.
Josepb. . Menja de bacalla.
Quina pinta te aquest tall de pastís.
Menys mal que ja he berenat...
Així i tot, se m'ha fet salivera.
Una abraçada i "que vagi de gust"
Conec els nois de Dimoni o s'ho estàn currant a base de bé, ara han obert cervessería a Badalona, a prop teu. Ja imagino que també els coneixes.
Un pastís molt original, ha de tenir un sabor molt bo, molt sucós.
Petons.
Josep, el único alcohol que me gusta es la cerveza, he sido consumidor de dicha bebida, salvo ahora que no debo tomarla por la medicación...pero sabiendo el sabor de la misma, no me extraña en absoluto que hayas preparado un pastel tan rico como el que has presentado....y la narración de la historia de la cerveza que has hecho, es de un doctor honoris causa.............un abrazo para ti y badalona.........paco
Oh! l´he de provar...no sóc gaire d´alcohol però m'han comentat que els pastissos amb cervesa són boníssims i amb xoco ja deu ser una explosió.
Que vagi molt bé per Tarragona...He vist que la Isabel també s´hi ha apuntat...Jo no hi vaig pel tema del transport..si hagués sabut que hi anàveu!...
hola!!! la cervessa no m'agrada, però aquest pastís no et diria pas que no! jijijiji. té molt bona pinta. petonets
uauuuu, quin coc més bo Josepb.
PTNTS
Dolça
Quina pinta que te aquest pastis i trobo que la cervessa li ha de donar un toc molt bó.
Una abraçada
Hola Josep! Acabo de descobrir el teu blog i començaré a seguir-te, m'ha encantat! Aquest pastís de cervesa ha de ser bonísssim!! I si ens el podem menjar en un badiu millor! jeje Molts petons
Isabel; -La cuina de la Isabel- ... de xocolata Isabel... i per demà per berenar o potser per demà passat per esmorzar...?
Fins aviat Isabel¡¡ :O) :O)
Ana; -La cocinera de Bétulo- Jo de moment, només conec la cervesa i si poden fer molt bones receptes, la veritat. En tinc tres mes amb cervesa -de blat- ja les aniré penjant.
Fins la propera Ana¡¡ :O)
Paco; -Cocinar a mi manera- Encara que ara no puguis beure la cervesa, puc assegurar que com a pastís, queda molt disimulat el gust de la cervesa, tant sols se li nota al punt d'amargor el toc de la cervesa negra, res més.
Gràcies per fer-me doctor honoris causa, tot un orgull, si bé de la teva part.
Salutacions a Crevillent i tu Paco, rep una forta abraçada des de Badalona¡¡ :O) :O)
Cristina; -Bufet de postres- Explosiu de suavitat al paladar i gens carregat d'alcohol, quasi no es nota.
Salutacions Cristina¡¡ :O)
Judith; -El món de Juju- Doncs una passejada per a Badalona i un bon tros de pastís, mirant el mar? -Per exemple- i... que vagi de gust Judith¡¡
Salutacions Judith¡¡ :O) :O)
M. Glória; -No tot són postres...- Per cocs, els teus, el numero 72 , amb aquest...?
Fins aviat M. Glória¡¡ :O) :O)
Núria; -Baker Street- Moltes gràcies, per seguir-me i poder gaudir d'aquest pastís de cervesa dins un badiu o sota d'un micaquer -nespre-
Salutacions i fins la propera Núria¡¡ :O) :O)
MOLTES GRÀCIES, COM SEMPRE PER ELS VOSTRES COMENTARIS I EL.LOGIS QUE L'HI DONEU EN AQUEST BLOG, SEMPRE POSITIUS, PER POGUER-HO FER CADA DIA UNA MICA MES BE.
Josepb. -Menja de bacallà-
El pastís té una pinta genial! Ja veig que l'has feta amb cervesa "Dimoni" per fer ciutat!
Fins aviat!
Anna
Anna; -La Taula d'en Bernat- L'aspecta el té de mossegada i el gust amb un punt d'amargor al paladar.
Fem ciutat, naturalment¡¡
Salutacions Anna¡¡ :O) :O)
Sempre m'ha cridat l'atenció aquesta recepta de xocolata i cervesa, però no la he fet mai...a veure si hi poso remei...
Petonets.
Gemma; -Caprofiti- Doncs a veure si la próxima vegada, em dius que ja les fet...
Salutacions Gemma¡¡ :O) :O)
JosepB, aquí tens la meva versió del teu pastís... a veure què et sembla!!
http://nototsonpostres.blogspot.com.es/2014/04/coc-de-xocolata-i-cervesa-negra-73.html
PTNTS
Dolça
Deixeu el vostre comentari
Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.
EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,