MOTLLE D'ARRÒS AMB XOCOLATA

30 de març de 2010



Camarles





.-Dansa de Castellterçol.-



Camarles. Balcó del Delta.
.-Els colors de l’arròs.-

CamarlesBaix Ebre- és una població, que es troba en ple Delta de l’ Ebre i on els seus habitants –camarlenca/camarlenc- superen els 3700 veïns -2008-

Un cop aparcat el cotxe als voltants de la Torre de Camarles podrem endinsar-nos per la seva població, i entrar per els seus carrers, tots ells amb noms de números, i arribar-nos fins el Balcó del Delta on, a totes les estacions de l’any, trobarem marcats, l’ampli ventall de colors i tonalitats de l’arròs.

L’arròs avui en dia continua essent a Camarles, el seu plat fort i val la pena seguir durant quasi tot l’any aquest espectacle de visió tant sorprenent ; les llacunes omplint-se d’aigua a mitjans d’abril, per després per Sant Jordi -23 d’abril- sembrar l’arròs i després esperar fins Sant Joan -24 de juny- on veurem les marques de les llacunes fent fites amb el verd enfilant-se fins arribar a la superfície. No serà fins Sant Jaume -25 de juliol- on començarem a veure les primeres espigues amb tons daurats i brillants, tot mirant-se la tardor del setembre que es quant es collirà l’arròs amb els colors més majestuosos i daurats que el color palla pot donar i, després serà portat cap a les cooperatives, per elaborar-lo de cara al consum. Una munió de tractors deixaran els rostolls ensorrats i finalment pel novembre, les llacunes quedaran seques, per tornar el mes d’abril a començar el cicle de nou.

L’any 2008 al Delta del Ebre, és van recollir, de la variació arròs bomba; 1.750 mil.lions de kilos.

Aquí damunt, podem escoltar la Dansa de Castellterçol, aquesta Dansa és tocada, ballada i cantada el dia de la Festa Major en aquesta població de Castellterçol -del 22 al 26 d'agost, i on el color palla estarà a punt de collir-se-i on les autoritats del poble vestits amb les seves millors gales llueixen l’esplendor en aquest dia tant assenyalat, repartint el ball posteriorment a tota la gent que s’hi vulgui afegir.

Comparable amb aquestes gales de Castellterçol llueix, tot bellugant-se, l’arròs durant tot l’any.


-. Motlle d’Arròs al xocolata.-

Ingredients:

- 200 grams d’arròs.
- 1 litre de llet.
- 1 branca de vainilla.
- 150 Grams de sucre.
- 100 Grams de xocolata per fondre.
- 250 Grams de panses-
- 4 Culleradetes de ron.
- 20 Grams de mantega

Preparació:
Primer de tot rentarem les panses i les estovarem amb el ron al voltant de dues hores.

Bullirem 1litre d’aigua en una cassola, posarem l’arròs amb un colador i el rentarem amb força aigua. El tirarem amb l’aigua bullint i el deixarem coure al voltant de 2 minuts.

Posarem la vainilla, amb la llet freda i seguidament posarem la llet a bullir.

Escorrerem l’arròs, el tirarem amb la llet bullint, el taparem i el deixarem coure a foc lent, fins que l’arròs hagi begut tota la llet; un cop cuit hi tirarem el sucre. Untarem un motlle amb mantequilla, traurem la baina de la vainílla, ho abocarem en el motlle i ho deixarem refredar. Tallarem la xocolata i la posarem en un cassó que es desfaci amb un parell de culleradetes de llet a foc baix. Quant el xocolata comenci a formar una crema, afegirem les panses i el ron; ho remenarem. Posarem l’arròs en un plat, ho cobrirem amb la salsa de xocolata i ho deixarem refredar. Ho servirem fred.

(blocaires que vagi de gust!)

Dedico aquest “post” en el Manel de; Cuinar és generós, per la seva perfecta organització el dia de la trobada de blocaires feta a Castellterçol-gener del 2010- i també per tots els seus “post”-32 l´última vegada que el vaig llegir- dedicats en aquest aliment; el més important del món. L’Arròs.

Moltes gràcies Manel!!

BACALLÀ A L'ATMELLA

21 de març de 2010


Bé doncs, sense deixar la Quaresma i tot esperant que els ametlles vagin florint, he volgut fer aquest Bacallà a l’Ametlla, tot recordant aquests últims dies de Quaresma, abans d’arribar a la Setmana Santa, per retrobar-nos després, un altre cop, amb els ametlles que els trobarem florits i puguem gaudir un altre vegada dels nous plats que la primavera ens ofereix.

Ingredients: (per a 4 persones)
- 6oo Grams de Bacallà.
- 1/2 Litre de llet o crema de llet.
- 100 Grams de ametlles crues.
- 25 Grams de formatge ratllat.
- 20 Grams de farina.
- 20 Grams de mantega.
- 1/2 Copa de xerès o també de nou moscada.
- Sal.

Preparació:
   Fregirem el bacallà enfarinat. Filategerem les ametlles. Posarem la mantega en una paella i tot seguit la farina i abocarem la llet, -la qual ja la tindrem en el foc calenta- afegirem una micona de sal, el xerès o també la nou moscada i remanarem al voltant de cinc minuts. Torrarem les ametlles en una paella amb oli.
Posarem el bacallà en una font de forn i tot seguit hi tirarem la crema blanca amb les ametlles per sobra al igual que el formatge ratllat i tot seguit ho posarem a gratinar.

(blocaires; que vagi de gust¡¡)

Dono les gràcies a la meva cunyada, per la amabilitat que ha tingut de fer-me una "post"a a punt" d'aquest blog. Moltes gràcies Anna Maria.

"BRUNYOLS" DE L'EMPORDÀ

15 de març de 2010





Sant Feliu de Guíxols - Baix Empordà- és una població que es troba a la Costa Brava.

Els estius aquesta població incrementa considerablement el nombre d'habitants, sumant les cases de primera i segona residencia, arriben a un total de mes de 22.000 habitants.

Al Passeig del Mar i vorejant la platja, si troba la màquina de tren presentada amb un rail, que s’exposa tota orgullosa, tot recordant els centenars de viatges que hauria de haver fet de Sant Feliu de Guixols a Girona i viceversa. (1889/1892-1969).

Val la pena donar un tomb pel mercat setmanal del diumenge, plantat entre la Plaça del Mercat i el Passeig del Mar (esmentat al segle XV) i on els pagesos/es de la zona i de la comarca venen a vendre els seus productes, aquets productes de primera mà i que sumats a la gran variació que si veuen, donen presentats a taula un magnífic resultat.

Es per la Setmana Santa durant 3 dies, el divendres 2, el dissabte 3 i el diumenge 4 d'abril. que en aquesta població s’ha concentrat la fira dels “brunyols” de l’Empordà que enguany, celebra la setena edició. Aquí si troben les pastisseries i forns de la població al igual que també les de la comarca, exposades en petites carpes. A un preu mòdic de 3 €, podem escollir 4 “brunyols” tot compartint-los amb una copeta de Aromes de Montserrat. Tot mirant-nos Porta- Ferrada –segle IX-X- mentre anem assaborint aquests “brunyols”.

També hi ha el concurs de “brunyols” tant de triangle, que són típics de Sant Feliu, els de l’Empordà, i els innovadors.

Bé, aquí i abans d’acabar, podem escoltar aquesta preciosa sardana que porta per títol; Juny, de Juli Garreta, fill d’aquesta població, i que fou rellotger d’ofici, i també fiscornaire de la cobla orquestra: la Vella, que era del seu pare. Explica la gent gran de la població, que se’l veia molt sovint dret darrera la porta d’entrada de la botiga, tot mirant a través dels vidres, de portes endins, escoltant el temps com passava, de portes cap a fora veien el temps com corría.


.-“Brunyols” de l’Empordà.-

Ingredients:

- 1 Kilo de farina.
- 60 Gr. De llevat premsat.
- 250 Gr. De mantega.
- 200 Gr. De sucre.
- 10 Grams de sal.
- 4 Ous.
- 300 Grams d’aigua.
- Canyella en pols,
- 3 pells de llimona ratllada.
- Coriandre i matafaluga.

Preparació:

Barrejarem tots els ingredients i els pastarem fins que la massa quedi ben fina, de manera que no s’enganxi a les mans. La deixarem reposar -un bon lloc per reposar, és a dins del forn, apagat es clar¡- en un recipient untat amb oli i esperarem que creixi fins que dobli el volum inicial. Quan la pasta hagi pujat, i amb les mans untades d’oli, agafarem trossets de pasta i els tirarem en una cassola amb l’oli ben calent.

Els servirem amb sucre "glace", i acompanyats amb un vi dolç de l'Empordà, per exemple?

(blocaires que "soni" bé)

BACALLÀ A LA LLAUNA

5 de març de 2010

Som a la Quaresma i com a tal -i també fent els honors al nom del meu bloc,- aquí us presento aquest senzill però deliciós, "Bacallà a la Llauna".
La senzillesa, ni molt menys està renyida amb la qualitat, en aquest cas són dos lloms de bacallà, però el podem fer també esqueixat,utilitzant les penques, inclús fet amb les cues o tallat a trossos mitjans.

Aquest és un plat avui en dia força oblidat a les cartes dels restaurants, era fa temps, el plat popular de la gent del poble, la menestralia, la petita burgesia... És un dels plats mesocràtics que cap cuina hagi conegut.

És un plat barceloní per excel•lència.

Ingredients: (per a 4/6 persones).

- 1 Kilo de bacallà.
- 2 Gots d'oli.
- Farina (per arrebossar)
- 20 Grams de pebre vermell.
- 1 Got de vi blanc.
- 6 Grans d'all.
- Unes branques de julivert.

Elaboració:

Tallarem el bacallà a trossos mitjans i el deixarem en remull fins que es dessali.

Posarem l'oli en una paella i fregirem els trossos de bacallà tot enfarinant-los; un cop acabat el col•locarem a la llauna (plata d'alumini de vores altes -coques-). En el mateix oli de la paella fregirem tres grans d'all tallats a tires i tot seguit i posarem el pebre vermell i seguidament el vi blanc  per tal que no es cremi el pebre. Ho deixarem que bulli un parell o tres de minuts i el resultat el tirarem damunt del bacallà.

Amb un ganivet picarem finament els alls i el julivert posant-ho damunt del bacallà i ho posarem al forn un parell o tres de minuts més.

(blocaires que vagi de gust!).