BACALLÀ A LA LLAUNA

5 de març de 2010

Som a la Quaresma i com a tal -i també fent els honors al nom del meu bloc,- aquí us presento aquest senzill però deliciós, "Bacallà a la Llauna".
La senzillesa, ni molt menys està renyida amb la qualitat, en aquest cas són dos lloms de bacallà, però el podem fer també esqueixat,utilitzant les penques, inclús fet amb les cues o tallat a trossos mitjans.

Aquest és un plat avui en dia força oblidat a les cartes dels restaurants, era fa temps, el plat popular de la gent del poble, la menestralia, la petita burgesia... És un dels plats mesocràtics que cap cuina hagi conegut.

És un plat barceloní per excel•lència.

Ingredients: (per a 4/6 persones).

- 1 Kilo de bacallà.
- 2 Gots d'oli.
- Farina (per arrebossar)
- 20 Grams de pebre vermell.
- 1 Got de vi blanc.
- 6 Grans d'all.
- Unes branques de julivert.

Elaboració:

Tallarem el bacallà a trossos mitjans i el deixarem en remull fins que es dessali.

Posarem l'oli en una paella i fregirem els trossos de bacallà tot enfarinant-los; un cop acabat el col•locarem a la llauna (plata d'alumini de vores altes -coques-). En el mateix oli de la paella fregirem tres grans d'all tallats a tires i tot seguit i posarem el pebre vermell i seguidament el vi blanc  per tal que no es cremi el pebre. Ho deixarem que bulli un parell o tres de minuts i el resultat el tirarem damunt del bacallà.

Amb un ganivet picarem finament els alls i el julivert posant-ho damunt del bacallà i ho posarem al forn un parell o tres de minuts més.

(blocaires que vagi de gust!).

25 comentarios:

Josepb. ha dit...

Josepb; Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris. :-D

mercè ha dit...

A mí que m'agrada més el peix que la carn, no li faria pas cap lleig a aquest bacallà!,deu estar d'allò més bo.M'agrada la cuina tradicional,és l'origen de tota nova "creació","reestructuració",o "esferificació"...A REVEURE!Mercè-destapant cassoles.

Francesc ha dit...

Ohhhh! Quin plat més rebò!!! M'agrada molt el bacallà i no coneixia aquesta recepta. Més tard o més d'hora la prepararé. Salutacions

Gemma ha dit...

Josep, un clàssic que no podia faltar a la teva cuina, eh? ;)
Jo el faria igual però amb un altre peix, que ja saps que a mi el bacallà... ;)

Margarida ha dit...

Encara que és típic de la Quaresma, jo en menjo gairebé cada setmana durant tot l'any, perquè és un peix que ens agrada a tots.
Aquest bacallà a la llauna és ben senzill, com dius, i amb pocs ingredients. Ideal per als amants del bacallà!
Bon cap de setmana

Dolça ha dit...

M'encanta el bacallà. i fet a la llauna, recepta clàssica on n'hi hagi, PERFECTE!!!
Encara que no sigui QUARESMA
ptnts
dOLÇA

Marta ha dit...

Bacallà...que n'és de bo!!!
A la llauna o com sigui!!!
Ptnts

Carme ha dit...

Joseip,
El bacallà a casa, sempre és benvingut, i així a la llauna ni t'explico. plat per execelència dels esmorzars de forquilla.
Salut,

ELS PEIXOS ha dit...

A la llaune ...ni menjat , però no ...ni fet mai ...ara ho provare , però a mi no em queda mai be el desalat..

Glòria ha dit...

Recepta tradicional de les que s'han de conservar i assaborir sovint.

Josepb. ha dit...

Mercé;-Destapant cassoles- Doncs endavant Mercé, aquesta recepta de bacallà tè les "quasi" tres bes. Bo, bonic i "semi" barat.
Fins la propera¡¡.

Francesc; -A la taula i al llit el primer crit- Doncs si la fas tard o d'hora aqui estarà la recepta. Salutacions a l'Oretto¡¡. :-D

Gemma; -La cuina de casa- Un clàssic de sempre i amb la qualitat de sempre i sempre...

Margaraida; -El món de la cuina- Potser val la pena que sigui quaresma tot l'any... per els mants del bacallà és clar¡¡ :-D Salutacions al Pere¡¡.

Dolça; -No tot son postres... a la cuina- Clàssics que com les pel.licules, no moriràn mai.
Josep Pla ja ho deia; el bacallà és un peix que un cop mort ressucita.
Salutacions a Reus¡¡.

Marta; -Pa de nous- Tens tota la raó, bo allà on el fagin. Salutacions Marta¡¡.

Carme; -Cuinetes-Carme- Bona definicó d'aquesta recepta.
Salutacions¡¡.

Dolors; -Els Peixos- Com has pogut llegir, aquesta recepta és molt i molt fàcil. Aquest bacallà -"foto"- també va quedar una micona salat. Els lloms -"foto"- jo calculo de dos a tres dies canvian l'aigua dos cops al dia.

Glória; -El café de nit- Tradicional allà on n'hi hagi. Salutacions al Josep¡¡.

Cristina ha dit...

Bo, bo, bo!!!!
A mi m'agraden les receptes senzilles.

ANNAFS ha dit...

Quin plat tan bo i tan senzill!

fem un mos ha dit...

Es una altre manera de prepara el bacallà, deliciós
Una abrasada

paco ha dit...

josep, trobe que per cuestións personáls, no he pogut entrá a la tégua cuina, els mégues disculpes...salutaçións paco

PILAR ha dit...

Quins trossos de bacallà més macos! M´imagino com gaudirías d´aquest plat tant especial. A casa ens agrada molt el bacállà i a la llauna es el preferit del meu marit encara que jo no posso vi blanc, una idea que em sembla fantàstica.
Petons!

Josepb. ha dit...

Cristina; -Crijoarmael- be, be i be un plat senzill i de molt bon fer, com ja he dit a la presentació, és pot fer amb les penques, esqueixat o tallat a talls mitjanets, bo, bo i bo, dono fe.

Annafs; -M'agrada cuinar- Com molt be dius Anna, bo i senzill, de veritat, i de la bona.

Sión; -Fem un mos- Un altre forma de fer el bacallà, i dono fe, bona i bona de fer i... de menjar.
Una abraçada¡¡ :-D

Paco; Pau&Vell; Com sempre les teves salutacions son molt benvingudes.

Pilar; -El Cau de Cuina- Aquets lloms son comprats al Mercat del Ninot, -un altre Racons Amagats- i els vaig trobar d'alló tant macos -com molt be dius- per gaudir-los d'aquesta manera. A la Llauna.
Salutacions Pilar¡¡ :-D.

surfzone ha dit...

Abans el bacallà salat era el menjar dels pobres... i ara està pels núvols :-O
Mira que n'arriba a ser, de bo! Nosaltres en fem de tant en tant i a la llauna és com ens agrada més :-)

Josepb. ha dit...

Surfzone; -Catacuina- Un peix -com molt bé dius- que ningú el volía, ara si que el volen, peró no es pot tocar....
Com deia el senyó Josep Pla; El bacallà és un peix que un cop mort ressucita. :-D

glutoniana ha dit...

Molt ben presentadet :)

Ens l'havies de fer en honor al nom del teu blog jaajaja

Josepb. ha dit...

Glutoniana; Doncs sí, aquest bacallà a la llauna, queda molt bé, si vols quedà bé amb els convidats; senzill, bo, gustós, bonic i "semi" barat, doncs ja sabem els preus del bacallà i del peix en general.
Un honor, que comparteixo amb tots els amants de la bona cuina i la realització amb senzillesa de tots els plats.
Una abraçada glutoniana¡¡ :-D

Assur ha dit...

Efectivament: Un dels plats barcelonins per excel·lència, ja des de principis del XIX!: No hi faltava a cap fonda i, uns anys enrere, a molts bars en tenien de preparat.

Jo n'havia fet moltes vegades, però m'he adonat que fa temps que no en faig, i m'agrada moltíssim.

Gràcies per "reivindicar-lo"!

Josepb. ha dit...

Enric; -Assur- Avui en dia tenim que buscar-lo a uns preus força elevats també, doncs la veritat quatre morros - i dos mes, com els de la "foto"- i un kilo per fer esqueixat, en el Mercat del Ninot, va costar-me 35 €, encara que aquets morros val la pena comprar-los i fer-los de moltes maneres, inclosa es clar¡¡ a la llauna.

CocinArte ha dit...

Estimat Josep, porto molts dies sense venir...i em trobo amb un munt de plats boníssim...Però aquest senzill però meravellós bacallà a la llauna, te una presentació fantàstica..M'encanta!!

Núria

Cocinica ha dit...

Yo si he comido Bacalao a llauna en restaurantes y me gusta mucho, en algunos sitios lo han acompañado de mongetes y queda delicioso.

Un abrazo.



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,