Truites de riu, amb fruits secs. Truchas de río con frutos secos.

5 de juny del 2010

hemc #45 - la cocina de mama


Truites de riu amb fruits secs (en català i castellà)

Aquesta és la meva aportació al HEMC d'aquest mes que la SU del blog la cocina de Su, ens ha proposat.

La meva mare tenia molts llibres de cuina i, dins aquest món tan fascinant, un deliri apassionat amb el peix. Sempre s’ho feia venir bé per poder menjar encara que fos, bullit amb un rajolí d’oli, una cua de lluç, acompanyat amb el baf de les patates bullides que l’acompanyaven.
Llegint llibres d’aquets que, encara corren per a casa, i treien la pols d’algun d’ells, m’he trobat amb receptes explicades amb l’ impressió rebregada de la tinta en el llibre i, amb apunts de llapis escrits al costat per la meva mare… Suquet de peix, mollets a la planxa amb allioli ,truita de riu amb fruits secs, polla al forn, sípia estofada… encara que moltes vegades s’estafava ella mateixa doncs, el poc moviment que hi havia a casa per menjar peix, era minúscul.
Dins aquets llibres de receptes de peix, m’he tret aquestes truites. Dic, m’he tret, doncs, el meu pare quant escolta la paraula peix es tanca com els musclos i, en canvi jo com que sóc un “bacallà”, m’ho puc fer per a mi tot sol.

Ho prepararem més o menys d’aquesta manera:

Ingredients per a 2 persones:

2 Truites de riu.-
2 Llimones (el suc)
175 grams de fruits secs.-
(Ametlles, avellanes, panses…)
Patates (opcional)
50 Grams de mantega.-
2 Gots d’oli d’oliva.-
Farina (per arrebossar).-
Sal.-
Pebre.-
Julivert ben picat.-

Preparació:

Salpebrarem les truites, les enfarinarem i les fregirem, procurant que quedin daurades; les traiem i les escorrem bé.
Tot seguit, posem una paella al foc amb la mantega. Hi afegim els fruits secs, no massa aixafats, el suc de la llimona, el julivert i, finalment, les truites. Ho introduïm al forn durant uns minuts, ho traiem i ho servim. Podem acompanyar el plat amb patates bullides.
(Blocaires bona… pesca¡¡)


Truchas de río con frutos secos (en catalán y castellano)

Esta és mi aportación al HEMC de este mes que SU, del blog, La cocina de Su, nos ha propuesto.

Mi madre tenía muchos libros de cocina y, entre este mundo tan fascinante, un delirio apasionado con el pescado. Siempre se lo montaba de manera que, aún cuando fuera comiendo hervido una cola de merluza con hilo de aceite, acompañado del vaho de las patatas hervidas que le acompañaban.
Leyendo libros de estos que, aún corren por casa, y sacando el polvo de algunos de ellos, me he encontrado con recetas explicadas con la impresión arrugada de la tinta en el libro y, con apuntes de lápiz escritos al lado de los libros con puño y letra de mi madre… Suquet" de pescado, salmonetes a la plancha con alioli, truchas de río con frutos secos, cabracho al horno, sepia estofada… aunque muchas veces se estafaba ella misma pues, el poco movimiento que había en casa para comer pescado, era mínimo.
Dentro de este libro con recetas de pescado, me he podido hacer estas truchas. Digo, me he podido hacer, pues, mi padre cuando escucha la palabra pescado se cierra como los mejillones y, en cambio yo, como que soy un “bacallà”, -bacalao- me lo puedo hacer para mi solo.

Lo prepararemos más o menos de  la siguiente manera:

Ingredientes para 2 personas:

2 Truchas de río.-
2 Limones (el jugo)
175 gramos de frutos secos
(Almendras, avellanas, pasas…)
Patatas (opcional)
50 Gramos de mantequilla.-
2 Vasos de aceite de oliva.-
Harina (para rebozar)
Sal.-
Pimienta.-
Perejil bien picado.-

Preparación:

Salpimentaremos las truchas, las enharinaremos y seguidamente las freiremos, procurando que queden doradas; las sacaremos y las dejaremos que escurran bien.
Seguidamente, pondremos una paella al fuego con mantequilla. Le añadiremos los frutos secos, no demasiado picados, el jugo del limón, el perejil y, finalmente, las truchas. Cuando este bien mezclado, lo introduciremos al horno durante unos minutos, sacándolo del horno y sirviéndolo seguidamente. Se puede acompañar el plato con patatas hervidas.
(“Bloqueros” buena… pesca¡¡)

16 comentarios:

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

En primer lloc, voldria donar les gràcies a la meva cunyada, per aquest preciós canvi de blog que m'ha fet... colors, molt ben aplomat, llegible... i al igual que jo, a tots vosaltres que hi volgueu fer una passejada i el disfrute-ho tant com jo.
Moltes gràcies Anna María, i a tots vosaltres també que em seguiu i deixeu els vostres comentaris.
Josepb. Menja de bacallà.

Su ha dit...

Gracias por participar, aunque mi cocina no pasa de ser un horno ;) Gràcies per la teva participació, malgrat que la meva cuina no és més que un forn ;)

ELS PEIXOS ha dit...

Mira ...era el que jo volia saber qui t´havia fet aquest canvi de bloc tan espectacular....
Moltes felicitats per l´Anna Maria , és el primer bloc que veig que m´agrada tot!!!

Saps que no hi menjat mai truites??
Jo ja os dic sempre que no m´agrada massa el peix....però el de riu menys ...i ara de riu ....!!!!!

Una abraçada Josepb

mercè ha dit...

Sembla molt potent!, els fruits secs segur que li dónen un toc definitiu! A REVEURE JOSEP.

Margarida ha dit...

Jo tampoc he menjat mai truites de riu, però recordo que, fa més de 30 anys, la meva mare en comprava per al meu germà gran perquè a ell li agradaven molt.
Fa molts anys que no les veig a les parades de peix. (O és que no m'hi fixo?)
Una abraçada

paco ha dit...

ché josep, y aqui que los rios están mas secos que una espardenya qué fem, bueno por aqui las únicas truchas que hay son de piscifactoria, de tarde en tarde suelo comprar y las hago a la Navarra, péro tu preparación es realmente muy sugestiva y tentadora de hacer y comer.....otra cosa josep, tengo pendiente de contestarte a un correo, mañana nó lo voy a hacer por que tengo "sarao", al lunes te contesto oi?....abraçades paco

Gemma ha dit...

M'encanta el tema del HEMC d'aquest mes... les receptes de la mare són les més bones!
La truita al forn la faig amb una mica de bacon, poma i formatge, però penso que així amb fruits secs també ha de quedar molt bona!

ANNAFS ha dit...

Aquests llibres són un tresor, Josep. quina sort! I aquesta recepta, fabulosa, fa tan de temps que no menjo truites de riu...

josep ha dit...

Josep,
En primer lloc, crec que aquestes truites de riu han de ser delicioses. La cuina tradicional de les mares i les avies s'ha de mantenir sigui com sigui ja que forma part de la nostra cultura.
Ja fa dies que et volia felicitar pel canvi d'imatge del bloc. L'Anna Maria és un autèntic crac. Una abraçada

MaryLou ha dit...

El bloc us ha quedat ben maco!!!!
Les truites nomès m'agraden a mí, aquesta recepta la faré segur!!!
Petonets

No tot són postres ha dit...

No és la menja que més m'agrada la truita de riu. Trobo que costa molt trobar-li el punt, però aquesta recepta que ens presentes... potser si que el té.. el punt!!
PTNTS
Dolça

Mercè ha dit...

Josep, ara feia dies que no venia per aquí i quin canvi de look!! T'ha quedat un blog molt xulo!! Quina artista l'Anna Maria! :)
Aquesta truita ha de ser boníssima! Les receptes tradicionals són les millors, oi? ;)
Petons!

Fem un mos ha dit...

Fa molt de temps que no faig truites de riu, tenim un amic que quan anava a pescar-ne, sempre ens en portava, las que compres no es el mateix, dons ja no en compro. Penso que amb el toc de fruits secs tenen de quedar molt be.
Una abraçada.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Su; -La cocina de Su- ...és un forn per què és petita la cuina ... o sinó és així, és per qué és un forn en el quàl si poden fer meravellosos pastissos...?
Ha estat un plaer, poguer participar aquest mes, doncs aquestes receptes -de peix- eren les preferides de la meva mare. Salutacions Su¡¡
:-D

Dolors; -Els Peixos- Doncs sempre hi ha una primera vegada per fer-ho, i aqui tens una possible recepta.
Salutacions Dolors¡¡.

Mercé; -Destapant cassoles- Una potencia elevada el millor plaer. Els fruits secs l'hi donen aquets plaers.
Fins la propera Mercé¡¡

Margarida; -El món de la cuina- Les trutes de riu, no tenen el gust de all i salobre que poden tenir els peixos de mar. Les truites en poden ser una bona alternativa i aquestes acompanyades amb fruites secs -per exemple- en poden ser un altre.
Jo n'he vistes al Mercat de Sant Antoni, i també al de Hostefrancs. El preu, no arriba els 2 € la unitat.

Paco; -Pau&Vell- Amb pernil -A la Navarra- no està gens ni mica malament, tampoc i molt sugarent també.
Ja ho saps on trobar-me quànt volguis contestar-me Paco. Salutacions¡¡.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Gemma; -La cuina de casa- les teves fetes al forn i amb tots els ingredients que hi poses, no deixen indiferent a ningú tampoc eh?
Salutacions Gemma, i per les teves nebodes/ajudants... també.

Anna; -M'agrada cuinar- si que ho són si de bonics, aquets llibres, l'edició d'aquets -de peix- són del 1972 i realment val la pena¡¡
Salutaicons cap a Olbàn¡¡ :-D

Josep; -El café de nit- Una tradició que ho ha fet recordar la Su i el seu blog; - La cocina de Su- amb el HEMC d'aquest mes.
Salutacions per la Glória¡¡. :-D

Marylou; -El meu raconet- ... doncs, que vagin de gust aquestes truites Marylou.
Fins la propera¡¡

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Dolça; -No tot son postres... a la cuina- Aquestes, personalment vaig trobar-li el punt, la coma i també les admiracions per dir que van quedar d'allò tant i tant bones¡¡
Una abraçada cap a Reus¡¡ :-D

Mercé; -Cuina per a llaminers- Com a les grans pel.lícules clàsiques, aquestes receptes -de sempre- tampoc moriràn mai.
Salutacions molt coordials cap a California Mercé¡¡

Sión i Miquel; -Fem un mós- Si les voleu fer, podeu "pescarles" també al Mercat de Sant Antoni i el de Hostafrancs,les he vistes a preus de 1,50€ l'unitat, fins a 2€.
Fins la propera Sión i Miquel¡¡.



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,