RACONS AMAGATS. ROMÀNIC DEL CONFLENT

23 de setembre del 2009





El Conflent –capital Prada- és una de les comarques de la Catalunya Nord, que, junt amb les comarques històriques de: El Vallespir; El Rosselló; El Capcir i la Cerdanya –coneguda com l’Alta Cerdanya- foren separades de la resta de Catalunya amb la derrota de la Guerra dels Segadors (1640-1652) i amb el posterior Tractat dels Pirineus (1659) aquestes comarques passaren a mans franceses.

El Canigó, és una muntanya (2784 m.) que es troba al Pirineu entre les comarques del Rosselló; Vallespir i Conflent i és en aquesta comarca on els monestirs de Sant Martí del Canigó i Sant Miquel de Cuixà foren fundats quan la Catalunya Nord encara no pertaneixía a França. El Canigó simbolitza el naixement de la nació i llengües catalanes i aquestes tesis també serveixen a la reivindicació de la catalanitat de la regió.
El monestir de Sant Miquel de Cuixà, que es troba al peu del Canigó, fou fundat l’any 879 i posteriorment amb els abats Oliba i Garí, és quant tingué el resplendor espiritual i cultural mes important de l’època feudal catalana. Cal destacar el claustre del segle XII i passejar-se pel seu voltant tot mirant els capitells, que, en un total de 35, formen relleus vegetals i també animals. La resta de capitells es troben al museu The cloisters de Nueva York. Els dos campanars de planta quadrada –avui tant sols n’hi queda un- construïts a l’època de l’abat Oliba, fou la culminació radiant d’aquest monestir.

El monestir de Sant Martí del Canigó, es troba al massís del Canigó i a 1055 metres d’alçada, en una ubicació molt agresta i també d’una gran bellesa, és una de les abadies benedictines més importants des de la seva consagració (1009) fins el segle XVII. En tot el conjunt hi destaca el campanar, torre de planta quadrada i de tipologia llombarda –estil arquitectònic dominant a Catalunya durant el segle XI, decoracions a les façanes amb frisos de serra, frisos d’arquet i també pedres sense polir en els murs- la torre actualment té tres pisos. El claustre està disposat a dos nivells el primer del segle XI i el segon XII-XIII les columnes que l’envolten és marbre blanc de les pedreres del Canigó.

Pau Casals, escriuria una sardana amb el nom de; Sant Martí del Canigó i que podeu escoltar aquí . Pompeu Fabra com a altres molts republicans exiliats, van refugiar-se a la Catalunya Nord. Pau Casals creà l’any 1950 el festival que porta el seu nom. Des de l’any 1968 es celebra; La Universitat Catalana d‘Estiu a Prada.
Mossèn Jacint Verdaguer, publicà l’any 1885 el poema Canigó i en l’epíleg de la segona edició d’aquesta obra, fa “parlar” els dos campanars que aquí podreu llegir.

Bé tenim la lectura, la sardana de concert, exquisida¡ i que si l’escolteu amb atenció, s’escolten el diàleg dels dos campanars… i no podia faltar un plat d’aquestes comarques¡...mirant a través dels vidres del autocar i després de veure carrers i més carrers de pomeres totes molt ben arrenglerades i passejar-me per la comarca del Rosselló (Perpinyà)- veïna amb la comarca de l’Alt Empordà i productora també de molts fruits d’aquest arbre- i preguntant a les senyores que anaven el dia de mercat a comprar, i tot escoltant-me que era català, van explicar-me aquesta recepta, que amb algun que altre canvi d’ingredient fan en aquesta zona… el resultat... un “so celestial”¡. La gràcia d’aquest pastís de pomes és que primer de tot, sofregeixen les pomes i en acabar de fer-les i un cop el pastís hagi pujat amb el seu temps reglamentari (30 minuts), aquest suquet del sofregit s’escalfa un altre cop i tot seguit el passen per sobra del pastís i es col•loca al forn, al voltant de 5 minuts més… com us deia un “so celestial” per a tots els sentits¡¡.

Pastís de pomes al estil del Rosselló.-

Ingredients per a 8 persones:

4 Pomes reinetes, palades, sense el cor i tallades a daus.-
¼ de kilo de farina .-
4 Rovells d’ous.-
200 Grams de sucre fi.-
1 Copeta de ron.- (*)
1 Culleradeta de canyella en pols.-
1 Culleradeta de vainilla en pols.-
1 Sobre de llevat en pols.-
El suc d’una llimona ( o també el suc d’una taronja).-
1 Got de llet (mida, un got d’aigua)
125 Grams de mantega.-

(*) Jo l’he posat una copeta de ron, encara que m’explicaven que l’hi posen; que si una mica de Chartreuse, que si unes gotes de Absenta, Ricard, una copeta de xampany, cava...

Sofragirem les pomes amb una micona de mantega. Tot seguit l’hi posarem el sucre i el suc de la llimona o la taronja, deixant-ho al voltant de 5 minuts al foc, remenant de tant en tant la paella.

Agafarem la farina, hi posarem el llevat, una micona de mantega fosa, el sucre, els quatre rovells d’ou i també la vainilla, junt amb la copeta de ron, fins aconseguir una massa que la tindrem dins un bol. Ho remenarem ben remenat tot afegint el got de llet, fins que obtinguem una pasta ben lligada. Agafarem un motlle que sigui del nostre gust i un cop untat de mantega, l’omplirem amb la pasta obtinguda i ho ajuntarem amb els daus de poma ben barrejats amb la pasta, al voltant de 30/35 minuts. Passat aquest temps, escalfarem un altre cop el suc del sofregit de les pomes, el mullarem per sobre del pastís tot posant-lo al forn entre 5/8 minuts més.

Ho servirem fred. (blocaires que “soni bé”).

LLONZES AMB SALSA DE FIGUES

18 de setembre del 2009


Les figues són un fruit de tardo, originaries dels països de la mediterrània. Es un arbre típic de seca. Les figues i les breves son fruits de la Figuera. Les breves son la primera collita del mateix arbre, les figues les de la segona collita.
A l’antiga Roma explicaven de les figues que, els romans els hi agradava trobar-se amb figueres per els camins, doncs a més de apreciar-ne el seu fruit com a menja, els agradava posar-hi a sota per donar peu a bones tertúlies.

Ingredients: (per a 4 persones).-

4 Llonzes de porc.-
Un gotet de vi ranci.-
Taquets de pernil.-
1 Got de llet o una micona de nata líquida.-
1 o 2 patates petites.-
300 Grams de figues.- (Un parell per decorar)
2 Cebes petites escalivades.
1 Pebrot escalivat.-
Sal i pebre.-
Una branqueta de romaní (opcional).-

Preparació:

L’hi traurem la pell a dues de les figues i un cop esmicolades les deixarem 10 minuts amb aigua calenta junt amb la branqueta de romaní fins que es desfaigin. Ho decantarem.
Agafarem les llonzes i les pintarem amb una mica de vi ranci i tot seguit les col.locarem en una paella salpebrades i les deixarem que agafin color. Ho reservarem.

Bullirem les patates. Un cop bullides i fredes les tallarem a rodanxes.

Agafarem les figues esmicolades i l’hi posarem una micona de llet o nata líquida, les escalfarem una micona, -sense portar a ebullició- i remenant sense parar fins que es formi una salsa espessa… que… l’he trobeu bona…? Doncs ja la tenim a punt¡

Posarem les llonzes damunt del plat. En un motlle rodó i petitet farem un prensat amb la patata, després les cebes escalivades, a sobre el pebrot escalivat i pel damunt de tot, els taquets de pernil… oh¡ que “bonic” que queda… posarem un parell de figues obertes, i tot seguit mollarem el plat amb la salsa de figues pel damunt.

Llest per a fer-li la “foto”. (blocaires que vaigui de gust!)

CASSOLA DE BACALLÀ AMB SALSA D'AVELLANES

8 de setembre del 2009



El bacallà aquest peix tant i tant arrelat a les cuines i també a les taules catalanes, ens expliquen els historiadors gastronòmics que ens el van donar a conèixer els bascos que feien les rutes cap a Terranova i el Mar del Nord i només ells coneixien la ruta del apreciat peix. Els bascos feien fortes comandes de sal a les salineres de Torrevella (Alacant) i també a les de Menorca. Aquestes comandes eren introduïdes cap el Païs Basc amb tracció de sang –mules- cap els Pirineus i quant arribaven el seu destí, cobrien l’apreciat bacallà amb la sal per tal de conservar-ho amb bones condicions. Els catalans van prendre bona nota i per la seva part tenien les salineres molt més a prop i el bacallà el compraven en els bascos. El resultat és aquesta constància que les mestresses de casa i els restauradors han sabut treure del bacallà. 

Ingredients per a quatre persones.

4 Trossos de morro de bacallà. 2 Gots d’oli d’oliva. Farina per arrebossar.
Per fer la salsa: 5 Grans d’all ben picats. 1 manat d’alls tendres. 1 Copa de xerès. 1 Got d’oli d’oliva. ¼ de litre de fumet. ½ Got de crema de llet. 20 Grams de farina. 125 Grams d’avellanes torrades i triturades. Julivert picat.

Preparació:

Posarem una paella al foc amb oli. Quant estigui calent, fregirem els trossos de bacallà enfarinats i, quant estiguin ben daurats, els traurem i els reservarem.. Seguidament i en el mateix oli tallarem els alls crus i els tendres. Un cop estiguin cuits, hi abocarem la farina, ho remenarem bé i tirarem el xerès, i després el fumet. Ho remenarem ben remenat i ho deixarem a foc lent. Passats 10 minuts incorporarem les avellanes i mig got de crema de llet, deixant-ho 10 minuts més. Dins de la cassola hi posarem els trossos de bacallà, ho col·locarem al forn un parell o tres de minuts i ho servirem. (bon profit!)

POLLASTRE AMB NOUS

1 de setembre del 2009



Aquesta és la meva aportació a l’ HEMC que la amfitriona d’aquest mes la Núria de cocinarte ha proposat, sobre cuina de Asia, tema ampli amb ingredients senzills tant per cuinar com per trobar-los en els mercats i a les grans superfícies. Fou als Estats Units i també a Anglaterra on l’emigració xinesa fou més abundant, multitud de famílies es van instal·lar fa molts anys formant comunitats molt nombroses en aquests dos països i que van portar amb ells les costums i també els hàbits alimentaris que generació darrera generació havien conservat. A Europa aquets fenòmens migratoris no foren tant elevats, encara que la afició per el menjar asiàtic avui en dia és molt elevat, és fàcil trobar productes d’aquesta cuina a cases especialitzades i també a grans superfícies; begudes alcohòliques, tés, verdures, algues seques, peix fumat…

Per acabar no deixeu de visitar aquest fabulós bloc de la Núria que és cocinarte.

.-Pollastre amb nous.-


Ingredients per a 4 persones: 2 Pits de pollastre.- ½ tassa de xeres.- ½ tasseta de sake.- 1 Clara d’ou.- 2 Culleradetes de maizena.- 1 Grapat de nous.- Oli.- 3 Culleradetes de salsa de soja.- Sake.- Sucre.-

Preparació: Tallarem els pits de pollastre a filets i després a daus petits. Posarem la mitja tasseta de xeres i mitja tasseta de sake. Vetarem la clara d’ou, incorporarem els daus de pollastre, barrejarem amb la maizena i fregirem els daus de pollastre a foc moderat. Escalfarem oli en una paella, hi posarem el pollastre i tot seguit, l` adobarem amb tres culleradetes de salsa de soja, dues de sake i una de sucre. Tirarem una culleradeta de maizena. Ho retirarem del foc. Fregirem les nous i les hi posarem tot seguit junt amb el pollastre. (Bon profit¡¡.)

Tingueu compte quant fregiu les nous, doncs enseguida es cremen.

Esta es mi aportación al HEMC de este mes que la Nuria de cocinarte ha propuesto, sobre cocina de Asia, tema amplio con ingredientes sencillos tanto para cocinar como para encontrarlos en los mercados y en las grandes superficies. Fue en los Estados Unidos y también en Inglaterra donde la inmigración de origen asiático fue más abundante. Multitud de familias se instalaron hace muchos años formando comunidades muy numerosas en estos dos países y trajeron junto con ellos las costumbres y también los hábitos alimentarios que generación tras generación habían conservado. En Europa estos fenómenos migratorios no fueron tan elevados, aún que la afición por las comidas asiáticas hoy en día es muy elevada, es fácil encontrar productos de esta cocina en casas especializadas y también en grandes superficies; bebidas alcohólicas, tes, verduras, algas secas, pescados ahumados…

Para terminar no dejéis de visitar este fabuloso bloc de la Nuria que es Cocinarte.

-.Pollo con nueces.-

Ingredientes para 4 personas: 2 Pechugas de pollo.- ½ taza de jerez.- ½ taza de sake.- 1 Clara de huevo.- 2 Cucharadas de maizena.- Un puñado de nueces.- Aceite.- 3 Cucharadas de salsa de soja.- Sake.- Azúcar.

 Preparación: Cortaremos las pechugas de pollo a filetes i después a dados pequeños. Pondremos la media taza de jerez y también la de sake. Batiremos la clara de huevo, incorporaremos los dados de pollo, lo mezclaremos con la maizena y freiremos los dados de pollo a fuego moderado. Calentaremos aceite en una sartén y colocaremos el pollo y seguidamente lo sazonaremos con tres cucharadas de salsa de soja, dos de sake y una de azúcar. Tiraremos una cucharada de maizena. Retiraremos del fuego. Freiremos las nueces y las colocaremos por encima del pollo. (Que aproveche¡¡.)

Tenemos que tener precaución al cocer las nueces, pues enseguida se cuecen.

hemc 36 - cocina asiática y oriental