Mandonguilles de bacallà amb picada de nous

6 de març del 2016


   La quaresma és un període de reflexió amb la pràctica del  dejuni i l.abstinéncia  en que els cristians  tenen  temps suficient per tal de preparar la pasqua.
    Antigament aquestes abstinències eren molt més severes que en l'actualitat, en l'edat mitjana -per exemple-, la prohibició de no menjar carn ni ous era molt més elevada i castigada amb dejunis de pa i aigua. Fou l'església que a partir del segle XVI va popularitzar la menja de bacallá, -fos amb salaó, o bé remullat- per tal de no menjar ni la carn ni els ous, i que de ben segur el més "gourmets", feien unes bones menges amb bacallà tot esperant amb devoció l'arribada de la quaresma. 



   Avui en dia el bacallà és un producte molt més car que en èpoques passades, d'aquí la seva importància en decades anteriors per el poc preu  que tenia i on les persones mes pobres podien tenir el seu àpat diari al igual que també en les  èpoques quaresmals.


   Per fer aquestes mandonguilles necessitarem:  (surten entre 15/18 mandonguilles) 

   200 g de bacallà amb remull  (cues, penques...)
   25/30 g de farina
   1 llesqueta de pa remullat amb llet
   3 dl d'oli
   1/2 gotet de vi ranci
   un grapat  de nous pelades
   un grapat de pèsols
   1 ceba petita de Figueres
   3 grans d'all
   unes branquetes de julivert
   pebre
   sal



   Preparació: 
   Escalfarem el bacallà en aigua calenta uns minuts; deixarem refredar, esmicularem ben petit. Barrejarem amb la llesqueta de pa mullat amb llet, els alls el julivert picat, l'ou, els 25/30 g de farina, així com la sal i el pebre. Enfarinarem les mandonguilles i les fregirem amb una paella amb oli calent. Reservarem.
    En una cassola i posarem una mica del oli del fregit de les mandonguilles, la ceba tallada ben petita, desfarem la picada de nous junt amb el vi ranci. Mullarem  amb una mica de caldo -si és un fumet de peix, molt millor- tot seguit hi tirarem les mandonguilles que teniem reservades i ho deixarem que  faci el xup-xup. Testarem de sal i pebre i servirem.


 (Blogaires; que vagin de gust¡¡ ) 




    

   















   

20 comentarios:

Fem un mos ha dit...

M’agrada molt el bacallà, però ho ne fet mai mandonguilles, queden a pendents!!
Una abraçada

LA COCINERA DE BÉTULO ha dit...

Ohhh quina bona pinta tenen aquestes mandonguilles de bacallà, t'han quedat molt ben formades Josep i la salsa es de deu.
Petons.

David Vazquez Francisco ha dit...

Sorprenents aquestes mandongiilles!!!
Si no fos pels pessols seria una recepta rodona!!!

La cuina de la Isabel ha dit...

Josep, felicitats per aquestes receptes.
La picada amb nous de 10.
Una abraçada i que vagi de gust!!!!!!

Eva ha dit...

Sóc molt fan de les mandonguilles i també del bacallà, així que aquesta comunió em sembla fantàstica!! fan molt goig, i imprescindible un bon pa al costat per sucar el suquet, oi? un petó!

No tot són postres ha dit...

dejuni, dejuni amb aquesta recepta jo no en faria massa... me'n menjaria unes quantes d'aquestes mandonguilles tan i tan bones JosepB!!!
PTNTS
Glòria

GEMMA ha dit...

Boníssimes les mandonguilles de bacallà! A casa agraden molt!
Petons

Bruixes a la cuina ha dit...

Ostres Josep quin plat més bo!!! M'agrada tot: les mandonguilles, el bacalla i els plats per sucar-hi pa així que... amb la teva recepta estic ben perduda!! :)
Una abraçada!

Miquel ha dit...

Josep como sabes bien soy fan del bacalao así que este platillo se que esta divino.
Bon cap de setmana

Cuina Cinc ha dit...

Josep!!
A casa del pares, de petits..., érem 9 a casa. Com ets pots imaginar havia menú setmanal per organitzar-se millor.
Les mandonguilles tocaven un cop per setmana!
M'encanten!! que bones són... les de la foto per sacar-hi pa!
Un bon diumenge!
fins aviat***

Teresa ha dit...

Aquestes mandonguilles s'han de provar!! però crec que les haurem de fer oi? bé, ja has fet molt, tenim la recepta!! je, je Les faré!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Sión i Miquel;-Fem un mos- El bacallà té moltes i moltes cares i formes de versió per poder-ne gaudir, de les mil maneres diferents, aquestes mandonguilles són d'una delícia molt sublim. Ja m'ho diràs Sión. Salutacions Miquel i Sión¡¡ :O)

Ana; -La cocinera de Bétulo- El bacallà és un dels ingredients indispensable a la cuina catalana, i aquestes mandonguilles n,és un altre dels plats que no poden faltar, evidenment, acompanyat amb un bon tros de pa.
Salutacions Ana¡¡ :O)




Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


David; -Restaurantes con sentimiento- Ho són de sorprenents aquestes mandonguilles. El plat és rodó, doncs les mandonguilles així han quedat de rodones. Has de compendre que hi ha gustos per a tothom.
Salutacions David¡¡ :O)

Isabel; -La cuina de la Isabel- Són receptes de sempre i que han de quedar per sempre. El bacallà és un dels peixos més adaptables a més plats.
Salutacions Isabel¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

L'autor ha eliminat aquest comentari.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Eva; -Cuinant entre llibres- Doncs, una molt bona combinació entre les mandonguilles i el bacallà surt aquest repartiment acabat amb una bona llesca de pa.
Salutacions Eva¡¡ :O)

M. Glória; -No tot són postres...- El dejuni, és la part teórica per tal de fer les coses tal com han de ser. La part pràctica els "gourmets" del bacallà de ben segur que diràn que pot ser quaresma tot l'any¡¡
Salutacions M. Glória¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Gemma; -Caprofiti- Aquí també agraden molt, tal és l'éxit obtingut, que quant en faig, les deixo al congelador per una segona/tercera vegada,-tant sols les mandonguilles-
Salutacions Gemma¡¡ :O)

Dolors Besalú; -Hi ha bruixes a la cuina- Doncs si tens ganes de perdre,t, pots venir a menjar aquestes mandonguilles i el bacallà, acompanyat amb un bon tros de pa per sucar-hi.
Salutacions Dolors¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Miquel; -Las recetas de Miguel- El bacallà té aixó, que lliga quasi bé amb tot i si a més a més t´agrada, encara molt millor, per sucar-hi pa¡¡
Salutacions Miquel¡¡ :O)

Fina; -Cuina cinc- Amb tanta colla, anava molt millor per organitzar-se, la veritat és que si.
Les mandonguilles va molt bé fer-na una bona pila i deixar-les al congelador, per altres ocasions, tot pensant que quant les tinguis fetes, per sucar-hi pa, naturalment¡¡
Salutacions Fina¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Teresa; -Com a casa res¡- Doncs quant les facis, veuràs amb quina facilitat s'ha acaben, és qüestió de fer-na -com estic dient- una bona bona pila i deixar-les al congelador.
Salutacions Teresa¡¡ :O)

Anna Pigarda ha dit...

Amb una recepta amb aquesta pinta tan bona és difícil pensar en paraules com abstinència... tenen una pinta tan deliciosa que només està pensant una en sucar-hi pa! Una abraçada!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Anna; -Retalls de cuina- Una cosa és la teoría -l´abstinéncia- i l'altre la pràctica, per els amants del bacallà que sigui abstinéncia tot l'any¡¡
Salutacions Anna¡¡ :O)



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,