Rotllets d'albergínies farcits de carn.

31 de maig de 2014



 Albergínia en flor 


     Manuel Vázquez Montalbán, explica que, si la Mediterrànea tingués una bandera, sens cap dubte, hi hauría d'haver una albergínia, ingredient de tots els països que la formen i que la tenen en les seves dietes.
     A tots els països de la Mediterránea, si troben nombrosos plats fets amb l'albergínia;
  El Tombet mallorquí fet amb una base de patata i les albergínies passades per la paella i cobert de tomàquets que es deixa una estona al forn.
     La Musaka  típica de Grécia, encara que, també, als Països de l'Orient i en els Balcans, està molt repartida, amb petites variacions tot depenent de les regions on és trobi. La Musaka, està feta amb base
d´albergínies i escalonadament es van fent capes de carn picada i albergínia, acompanyat amb all i julivert i a la vegada tot plegat queda una estona al forn, per després servir-ho.
   La xamfaina que és cuina als Països Catalans està fet a base de petits trossos de ceba, tomàquets, albergínies,  passats per la paella i  amb oli, que bé es pot menjar sola, com també, pot  acompanyar carns o peix. Acompanya molt i molt bé amb el bacallà.
   Els farciments de les albergínies, poden ser de carn o bé d´arrós... aquesta que us presento l'he fet amb carn de vedella i de porc barrejada per igual, i si us assembla bé, tot seguit, aquí baix en teniu la recepta per tal de si us bé de gust fer-les.


    Ingredients:  (per a 12 rotllets)

   200 Grams de carn picada de vedella
   200 Grams de carn picada de porc
       3 Albergínies grossetes
       3 tomàquets
       1 Ou
       1 Ceba petita
       1 Culleredeta (cafè) de canyella en pols
       1 Grapat de pinyons
       1 Copeta de vi ranci
          Oli
          Sal i pebre




   Preparació: 

    Tallarem les albergínies a filets -jo he fet servir la mandolina- i les salarem deixant-les una bona estona, per tal de que deixin anar la màxima aigua possible.
    Mentrestant barrejarem les dues carns amb una micona de sal i pebre, l'ou, la culleredeta de canyella i també els pinyons, tot plegat ho barrajarem a la paella durant 3 minuts per tal que agafi color.
    En una paella tindrem la ceba tallada ben petita i quant estigui ben rosseta i tirarem la copeta de vi ranci i ho deixarem reduir. Tirarem la barreja de les dues carns i remanarem tot plegat, fins que agafi el color rosset.
    Posarem els filets d'albergínies tallats primets a la planxa pintades amb una micona d'oli, i les deixarem que quedin senyalades per tots dos cantons, les traurem  i anirem farcint amb les dues carns que tenim a la paella. Enrotllarem les albergínies i les "lligarem" amb un parell de escuradents i en una plata posarem un llit de tomàquets tallats a rodanxes amb oli i sal i al damunt i anirem col.locant els rotllets d'albergínia.
    Podem acompanyar amb una amanida fresca, (rúcula, canonges, enciam, escarola...)


 (Blocaires...

 (... que vagin de gust¡¡ )

     
 

Pastís de cireres

21 de maig de 2014



 Flor del cirerer

   Cirerer petit, Cirerer florit que fas arracades
   Dige´m: Quina mà te les ve a cercar quant les tens granades? 
   Dige´m sense por qui et cull la dolçor d'aquesta florida? 
   El que ara és tan blanc després serà sang que allarga la vida. 

    [...]
     
   Quan arriba el mes d'abril ni les oques són tant blanques
   Sóc un cirerer tranquil sense frissament  de branques 
   
     [...]   

    Joan Maria Guasch

   El Baix Llobregat produeix la meitat de les cireres de Catalunya, i n,és la principal comarca productora, amb unes 200 famílies que viuen del cultiu d,aquesta fruita, sobretot a les zones muntanyoses de la comarca. La població de Sant Climent de Llobregat, fins i tot, va rebre el nom de Cirerer del Llobregat durant la primera meitat del segle XX.

   ...qué, després de llegir aquest vers d'en Joan Maria Guasch i llegir la comarca i les poblacions on si troben més bé les cireres, us bé de gust fer-l'ho... ?

  .- Pastís de Cireres.-


    Ingredients: (per 8/10 persones)

    175 Grams de cireres (poden ser confitades o bé naturals, treient el pinyol)
    175 Grams de mantega estovada (pomada)
    175 Grams de sucre fi
    225 Grams de farina
        3 Ous
    Ratlladura i suc d'una llimona
    1 Cullerada (sopera)  de kirsch (opcional)

   Per decorar:

    Cireres 
    Sucre glacé
   

   Preparació: 

      Batarem la mantega i el sucre, fins obtenir un contingut esponjós. Tot seguit, sense deixar de remenar anirem tirant els ous un a un i un cop tot incorporat, i tirarem la ratlladura i el suc de la llimona.
    Tirarem la farina a la massa; (mantega/sucre/ous/ratlladura suc de llimona) i un cop estigui tot ben incorporat i anirem tirant les cireres barrejant-ho ben barrejat, junt amb la cullerada de kirsch (opcional) 
    Tindrem un motlle de 18 centímetres -no massa més gran- untat amb una micona de mantega i també farina.Tirarem la massa en el motlle i el posarem al forn 1 hora i 20 minuts a 160 º. Passat aquest temps el treurem del forn i el deixarem refredar en una reixeta uns 15 minuts, aquesta estona ens anirà bé, per tal d´adornar el pastís amb el sucre glacé i les cireres per a sobre. 
    Servirem i ...


(...blocaires, que vagi de gust¡¡) 

Pastís, Selva Negra

12 de maig de 2014




 Ubicació de la Selva Negra (Alemania) 
     
   La Selva Negra, és un massís muntanyós que es troba al sud-oest d´Alemania (al oest, per França i al sud per Suissa). El nom de Selva Negra, sembla ser que varen ser els romans que amb les seves incursions per aquets paratges l'hi posaren el nom, doncs la foscor que varen trobar en endinsar-se per aquets massís (avets i pins) van trobar-l´ho molt apropiat en donar-l`hi aquest nom. 
   
      El pastís, rep el nom de Selva Negra per tres ingredients fonamentals per tal de fer el pastís; la xocolata (que l'hi dóna la foscor, -avets i pins- ) la nata, (les serralades, les muntanyes nevades i les pistes i estacions d'esquí) i les cireres molt abundants en aquesta zona, al igual que el kirsh, destilat de cireres i que és, beguda tradicional alemana. 

   Una tentació que, un cop escalem aquesta serralada de pastís, ens quedarà la sensació de tornar a fer el cim un altre cop.
    
    Qué... us bé de gust fer aquest cim de plaer...? doncs sí és així, necessitarem: 




   Ingredients: (per el pa de pessic) 

125  grams de sucre 
140  grams de farina 
1 sobre de llevat en pols 
5 ous 
1 1/2 de cacau en pols amarg 





   Ingredients: (per el farciment) 

           300 Grams de nata per muntar (35%)
           100  Grams de cireres confitades
           Una cullera sopera de kirsch   (Opcional)



   Ingredients: ( per la decoració)

            1 Tall de xocolata o cacau en pols
             Sucre glacé

      Preparació:    
 
      En primer lloc, separarem les clares dels rovells.
      Barrejarem els rovells d'ou amb el sucre i ho batrem fins que obtinguem una massa harmònica.    
      A part, batrem també les clares ben fortes a punt de neu. Tot seguit quant tinguem les dues parts batudes, les barrajarem tot afegint la farina tamisada i també el llevat i ho remenarem fins a obtenir una massa que sigui força esponjosa. Un cop fet tot aixó, ho col.locarem al forn -que ja el tindrem prèviament calent- a 180º durant 25 minuts.
       L'endemà, obrirem el pa de pessic, com si fos un entrepà, i anirem fent capes tallades del pa de pessic, muntarem la nata apunt de neu i amb l'ajut d'una pala, hi disposarem a sobre de cada capa tallada la nata, escampant-l'ha per a tota la base, i posarem unes quantes cireres, ho tancarem amb un altre tall de pa de pessic i repatirem la mateixa operació, fins a tancar el pa de pessic, amb cireres confitades, per a sobre del pastís i amb la cullera de kirsch, per tal de donar-l'hi un toc líquid, i també, de gust del destilat de cireres. 
   
   
   
 (Blocaires; que vagi de gust¡¡)