Pastís de Pastanaga i Nous

27 d’abril del 2014


 Flor de la pastanaguera




      No us passa a vosaltres, que la pastanaga sembla la ventafocs de la cuina i no sabem on col.locar-la...? d'acord, em direu que si en una amanida, que sí amb una crema de pastanaga, que sí amb un suc... doncs, i, per qué no..., també, amb un pastís...? 

   La pastanaga, coneguda també  amb els noms de; carlota, safanória, carrota, apagallums, bufanaga...   és una planta que antigament, tant sols es feien servir les llavors per aromatitzar els plats (Iràn, Irak...) Es coneixia a l'edat mitjana i foren els holandesos el segle XVII que "domesticaren" la planta per conreu de producció. La seva floració va des de la primavera fins l'estiu. L'arrel de color taronja, és de textura molt cruixent quant està fresca i també, quant fem aquest pastís de pastanaga i nous descobrirem la textura de sabor, un cop sortir del forn. Qué... us bé de gust...? doncs si és així, necessitarem:   

   


Ingredients per fer el pastís per a 8/10 persones: 

    175 Grams de pastanagues  (*)
    175 Mil.lilítres d'oli de girasol
    175 Grams de farina amb la llevadura incorporada
    150 Grams de sucre moré
      50 Grams de nous trossejats 
        3 Ous 
La ratlladura d'una llimona o bé la d'una taronja 
Una culleredeta de bicarbonat 
Una culleredeta de canyella en pols 
1/2 culleredeta de nou moscada



Ingredients per a la cobertura: 
  
 350 Grams de sucre glas
 125 Grams de formatge cremós (Philadelfia, mascarpone...) 
   50 Grams de mantega

Preparació: 

   Posarem el sucre en un atuell d'alumini que sigui gran i dins l'hi posarem l'oli de girasol, els 3 ous i ho batarem amb una cullera de fusta fins que ens quedi totplegat ben integrat. 
   Ratllarem les pastanagues i les hi posarem junt amb la ratlladura de la taronja o bé la llimona -jo l'e posat llimona- i ho tirarem a la barreja oli de girasol/ous/ i després hi tirarem les nous i ho remanarem ben remenat. 
   Tirarem la farina tamitzada junt amb la llevadura, la culleredeta de bicarbonat, la culleredeta de la canyella en pols i la mitja culleredeta de nou moscada. Posarem tota la massa en un motlle i la col.locarem al forn, al voltant d'uns 40/45 minuts, passat aquest temps, el treurem del motlle i treballarem la cobertura. 


  
 Per fer la cobertura, desfarem una micona la mantega fins que ens quedi ben tova i seguidament i tirarem el formatge cremós, ho remanarem fins que ens quedi una barreja suau i cremosa i tot seguit tirarem el sucre glas i ho barrajarem a la barreja mantega/formatge. 
   Arrebossarem el pastís amb la cobertura obtinguda i decorarem al gust. 

 (Blocaires; que vagi de gust¡¡)

   (*)  La pastanaga que he fet servir, és de pot (vidre) i l'he passat per l'aparell de la centrifugadora,  primer he rentat la pastanaga i després l'he passat per l'aparell, deixant la pastanaga al màxim seca d'aigua.   
   
        


     
    

12 comentarios:

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


MOLTES GRÀCIES PER DEIXAR ELS VOSTRES COMENTARIS. SEMPRE BENVINGUTS I SABER QUE SERVEIXEN PER TAL DE QUE LES RECEPTES CADA VEGADA PUGUIN SORTIR UNA MICA MILLOR.
Josepb. -Menja de bacallà-

La cuina de la Isabel ha dit...

He vist mols pastissos de pastanaga, tots diferents.
Aquest el trobo original, per la cobertura
Amb el teu permís, el copio.
Petons

No tot són postres ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Margarida ha dit...

Una meravella de pastís! A mi m'agraden molt els de pastanaga, encara que .... no acostumo a posar la cobertura per n o poar més calories del compte. Reconec, però, que així es veu més acabat, i... més dolcet!!!
Petons

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

I ben bons que son els pastissos de pastanaga Josep.
Amb la capa de crema de formatge queda més refrescant.
Un pastís força xulo.
Petons.

Teresa ha dit...

Que ben guarnit l'has fet!! no te n'ha sobrat??? vindríem unes quantes... Bona setmana1

trifasic de baileys ha dit...

ostres quina bona pinta i mira que sembla facilot!! la cobertura el que més!! petons

Francesc ha dit...

T'ha quedat espectacular!! No m'imaginava que es podria fer un pastís tan bonic amb aquest ingredient principal. Queda apuntadíssim!! Salutacions
P.S. M'agraden molt les explicacions que poses als teus plats sobre els orígens, tradicions... Trobe que ens enriqueixes molt culturalment.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Isabel; -La cuina de la Isabel- La cobertura, és el que l'hi dóna una de les part més interessants d'aquest pastís i el farciment, amb la pastanaga té un gust molt apreciable, i val la pena de donar-l'hi una oportunitat al paladar per tal de que també, s'ho passi bé.
Salutacions Isabel¡¡ :O)

Margarida; -El món de la cuina- No acostumem a posar més calories del comte, doncs, tampoc acostumem a fer-
lo cada dia aquest pastis, per tant, un bon acabat i una bona dolco.
Salutacions Margarida¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Ana; -La cocinera de Bétulo- Ho són de bons i de tant en tant queden molt originals quant els fas i també diferent amb el gust dels altres pastissos.
Salutacions Ana¡¡ :O)

Teresa; -Com a casa res...- Podeu venir, sempre que volgueu, tant sols una telefonada i és pot fer amb temps i cap més problema.
Salutacions Teresa¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Roser; -Trifàsic de Baileys- Doncs si Roser, té un aspecta de mossegada i com molt bé dius, és força facilot de fer.
Salutacions Roser¡¡ :O)

Francesc; -A la taula i al llit...- Potser si que la pastanaga a la cuina, és bastant "poca-solta", però vestida amb tot el que l'acompanya, pot resulta un plat molt lluït i ple de glamour i de bon gust.
Tot té un per que, i la cuina i els ingredients una história, al igual que un lloc d'origen i tradició que amb els anys s'han arrelat i en molts casos s'han fet indispensables
Salutacions Francesc ¡¡ :O)

esborrar ha dit...

Sembla una delícia. M'encanten els pastissos de pastanaga, la textura, els sabors, la cobertura!! Molt bo!
Marta



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,