Arròs de l'art

23 de gener de 2014


    En el llibre del Jaume Fàbrega, La cuina marinera de la Costa Brava, Receptes tradicionals dels pescadors, (editorial Farell) si pot admirar la qualitat de les receptes fetes i la constància d'aquest llibre, fruit de molts anys de dedicació treball de camp -i de barca¡- com molt bé explique en aquest recull de més de 60 receptes¡, quasi totes relacionades amb els plats  de pescadors.   Jo per la meva part, he volgut acostar-me tant com he sabut en aquest llibre i en el seu receptari tot explicant aquesta recepta de l'arrós de l'art. 

   El seu acostament diu així: 


 Josepb. -Menja de bacallà- (fent el sofregit)
   Aquest típic arròs de Lloret el feien els pescadors quan anaven "en marc", un cop recollit l'art de pesca i a redós d'una cala, particularment la de Canyelles, per això alguns pescadors, que se'n delien, l'anomenaven arròs de Canyelles. És un típic arròs a la cassola de peix. El nom d'arrós de l'art deriva de l'"art" de pesca. Actualment és reivindicat com un dels senyals d'identitat de la vila, i s'hi celebra anualment una mostra al.lusiva. A la resta de la costa aixó era l'arrós de peix. 

     
 Arrós de l'"art"

 Ingredients:
   
   400 Grams  d'arrós  de Pals
   300 Grams de rap (tot depenen dels comensals)
     3 o 4 tomàquets de penjar 
     1 Calamar o una sèpia o els dos ingredients)  
     1 Ceba de Fortià
     1 Raig de vi negre
     Aigua de mar
   

   Elaboració: 

   Posarem una cassola al foc, i farem el sofregit amb la ceba i els alls, quan comenci a rossejar, hi tirarem els tomàquets. Acabarem de confitar el sofregit i hi tirarem els calamars tallats a trossets més aviat grossos i el rap, fet a talls.  
  Hi tirarem el raig de vi i ho deixarem coure una estona, afegirem, si cal. una micona d'aigua bullent. Treurem el peix i el decantarem, i el tornarem a col.locar un cop l'arrós el tinguem fent el "xup-xup". Tastarem de sal si cal, podem deixar-l'ho amb el foc apagat dos minuts mes, per tal de que s'acabi de fer. 


(Blocaires, que vagi de gust¡¡)


10 comentarios:

ISABEL ha dit...

Josep, un arroset bolníssim..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Segur, que et va anar de gust.
Una abraçada
Isabel

paco ha dit...

Estimat Josep, el arroset te una pinta molt rebona....els pobles son savis en les seves costums que ja que respetá sempre, ..encara que axí, mes al sud, no es possa ni ví ni seba, als arrosos..son costums de cada escú, disculpa mi mala escritura en catalá,,,,..salutaçións per a tu y badalona....paco

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Els arrossos mariners sont molt bons, no s'han de perdre aquestes receptes.
Petons i bon profit!!

GEMMA ha dit...

Ostras!!!! Quina pinta!!! A casa, que son molt arrossers, els hi encantarà. Agafo, amb el teu permís, la recepta!!
Petonets.

Francesc ha dit...

Quina recepta més curiosa!! M'ha sobtat molt l'ús d'aigua de mar per a fer el plat. No se m'hauria ocorregut mai de la vida. Havia sentit dir que s'usa per a coure determinats tipus de marisc però que fóra usada per a guisar directament amb ella, mai. Què bé que ens acostes aquestes receptes nostrades tan típiques!! Salutacions.
P.S. Una foto molt graciosa aquesta teua tot fent el sofregit. :D

Cuina Cinc ha dit...

Bona nit Josep,
Sembla que el flaire traspassi la pantalla!
Un dels llibres dels Sant Jordi 2013:))
Felicitats!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Isabel; -La cuina de la Isabel- Aquets arrossets, -com molt bé dius Isabel, són de quedar molt i molt bé, la proximitat dels productes i el bon fer, és tot un éxit assegurat.
Salutacions Isabel¡¡ :O) :O)

Paco: -Cocinar a mi manera- Tens tota la raó amb les costums dels pobles, val més no dir res al respecta. Com molt bé és diu; dónde fueras, haz lo que vieras.
Salutacions cap a Crevillent Paco¡¡ :O) :O)


Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Ana; -La cocinera de Bétulo- Aquestes receptes són les que ens fan sentir d'on som, les costums, les maneres de ser... que per molts anys poguem fer aquesta i moltes més receptes d'aquestes¡¡
Salutacions Ana¡¡ :O) :O)

Gemma; -Caprofiti- M'agradaría saber, un cop el facis a veure que tal t'ha quedat, veuràs quina gust de "proximitat" que té aquest "arrosset"¡¡
Salutacions Gemma¡¡ :O) :O)Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Francesc; -A la taula i al llit...- L'aigua de mar, és pot utilitzar quasi bé per a tot, encara que s'ha de rebaixar amb les que coneixem -marques comercials- doncs, xoca al gust del paladar tant sortida de mar, aquí a Badalona, ja molta gent que, a primera hora del matí, va a buscar-la per fer infinitat de plats; bullir la verdura, fer l'arrós, fer el caldo...
Salutacions a Beneixama Francesc¡¡ :O) :O)

Fina; -Cuina Cinc- La flaire, va traspassar la cuina fins arribar a la taula i la cassola va quedar buida amb poc més d'una hora, un arrós meravellós, al igual que també ho és el llibre d'en Jaume Fábrega, sobre la cuina marinera.
Salutacions Fina¡¡ :O) :O)


Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

COM SEMPRE, MOLTES GRÀCIES PER DEIXAR ELS VOSTRES COMENTARIS, SEMPRE LLEGITS I SEMPRE AMB LES GANES DE FER-HO UNA MICA MILLOR.
Josepb. -Menja de bacallà-Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,