Vallés Occidental i també de la comarca de, La Selva). Aquestes de les "fotos", són de la Cooperativa Agrària de la Baixa Tordera (Maresme) i jo, tant sols us parlaré de tres clases de llegums, que són les que he probat i puc donar la meva humil opinió.
La Cooperativa agrària, la Baixa Tordera, (coneguda amb el nom del; Sindicat) rep enguany, dos distintius: El "d'agrobotiga", producte de cooperatives, i l'altre per ser l'única de tot Catalunya en tenir una varietat més gran de llegums produïdes al propi municipi. 12 en total.
Or i Plata (Crues) |
Or i plata (bullides) |
La llegum, Or i plata de color blanca i tacada amb tons beig, és molt fina al paladar i gens empalagosa, el caldo un cop bullides, resulta molt bo per fer-hi un bon consumé un cop el tinguem ben colat, també l'hi podem posar-l'hi quatre fideus i acompayar-ho amb patata bullida, té un gust molt lleuger i fàcil d'empassar. Aquest fesól, acompanya molt bé amb la carn de porc (llonzes, llaminera, carns arrebossades...)
Aquesta variació, ha estat recuperada aquest any i sembla ser, que està tinguen molt bona acceptació.
Genolls de "Cristu" (Crues) |
Genolls de "Cristu" (Un cop bullides)
Mongetes del "ganxet" (crues) |
Mongetes del "ganxet" (Un cop bullides) |
La mongeta del "ganxet", és pot fer de moltes maneres, el seu caldo,-per exemple- és pot guardar al congelador i fer-hi una bona paella d'arrós, bé sigui amb caps de costella, conill, pollastre, salsitxes... la mongeta amb sí, és pot fer des de, regades amb un rajolí d'oli (o vinagre), acompanyades amb butifarra, amb mandonguilles, també amb aquest pastís de mongetes, bacallà amb mongetes del "ganxet"...
La mongeta del "ganxet" és un dels aliments recomanats per la dieta mediterrània. Té una aportació vitamínica molt bona i un alt valor proteínic que la fan imprescindible en una dieta equilibrada.
Unes breus indicacions de cocció:
1.- Posar en remull la nit abans (vigília)
2.- Posar-les a bullir amb l'aigua freda
3.- Si voleu, a l'arrencar el bull canviar l'aigua i tornar-les a cobrir amb aigua calenta
4.- Salar al gust
5.- Fer-les bullir molt lentament fins a la seva cocció
6.- Si falta aigua, posar-n'hi de freda
Ah...¡ i per que no...?:
-.Truita de mongetes del "Ganxet".-
Qué... de mossegada, veritat...?
Ingredients: (per a 6/8 persones)
150 Grams de mongetes del "ganxet"
6 Ous
1 got de llet (opcional)
Oli
Sal
Preparació:
Vaig agafar les mongetes i les vaig col.locar a dins de la paella amb oli calent, (un cop estigueren bullides) tot remenant-les de tant en tant, en un bol d' al.lumini, tot seguit vaig tirar els sis ous que un cop deixetats vaig tirar-l'hi el got de llet, per amorosir-les un xic mes, un cop les mongetes van estar fetes, les vaig decantar dins del bol d'al.lumini i ho vaig barrejar junt amb els ous/got de llet ben barrejat. Amb un paper de cuina, vaig netejar les imperfeccions que pugués tenir la paella i després amb un rajolí d'oli, ben escampat per la paella, vaig tirar la prepareció que tenía de dins del bol d'al.lumini, va està tapat durant uns 4 minuts, fins que vaig veure que anava quedan totplegat ben qüallat, amb el tombatruites l'hi vaig donar un gir, repetint l'operació un altre cop, fins veure que la truita anava agafant el color adeqüat, va estar reposant a la paella 5 minuts, (un cop feta i el foc apagat) i passat aquest temps va estar decantada al tombatruites fins al moment de ser consumida.
(blocaires; que vagi de gust¡¡) |
13 comentarios:
El divendres parlavem de tu amb l'Isabel. Tot bé?
Els llegums no poden faltar en la nostre dieta.
Molt bona la truita que has fet, una delicatessen.
Petons.
una lliço de llegums magnífica amb un final feliç... quina truita més bona Josep!!!
PTNTS
Dolça
Molt interesant aquest post... jo només coneixia les del ganxet. Aquesta truita és tot un encert!
Doncs si que hi han tipus d mongetes! Amb aquesta truita m'has recordat la infantesa... a casa a la vora del foc sempre hi havia un tupí amb mongetes coent! i la truita no hi faltava!!! n'he de fer perquè no n'he menjat més. Bones Festes!
Desconeixia totalment les dues primeres. La truita de mongetes es una de les meves preferides... ummm , que bona que deuria estar!
Que passis unes bones festes Josep.
Bon Nadal!!!
Petons!
Jo avui, com que és Nadal, vinc a desitjar-te BON NADAL!!!!!
PTnts
Dolça
Hola Josep,
Mira que he entrat al teu blog alguna vegada, però no t'he deixat mai cap comentari. Sé que segueixes la meva amiga Glòria de No tot són postres i allí veig els teus comentaris. Evidentment podrás venir a la trobada. Serà lliure, o fins acabar amb les places del restaurant. Ho publicaré al blog aviat. Si vols fes-te seguidor i rebràs la informació.
Una abraçada i fins el febrer,
Nani
Ei, enhorabona pels 5 anys de blog. Per cert, jo sóc una gran consumidora de llegums i no n'he sentit parlar mai dels or i plata. Ja t'encarrego un paquetet!
Ana; -La cocinera de Bétulo- Unes molt bones llegums, que puc donar fer que ho són, doncs són comprades d'aproximitat (a Tordera) i amb la millor qualitat. Aquesta truita de mongetes és tot un encert.
Salutacions Ana¡¡ :O) :O)
M. Glória; -No tot són postres... - Un bon "pastís" (de mongetes) amb final "feliç"... jejeje m'ha quedat un radolí¡¡
Salutacions Glória¡¡
Anna; -M'agrada cuinar- Doncs, acompanyant amb uns bons bolets del Berguedà... ho és del tot un encert, sens cap dubte Anna¡¡
Una abraçada cap a Olvàn i tu, rep una forta salutació Ana¡¡ :O) :O)
Teresa; -Com a casa res¡- A Tordera fins a dotze tipus diferents conreades al municipi¡¡
M'agradat molt, el que m'has explicat, aquets records amagats en el pensament i que t'han fet recordar la teva infantesa, de ben segur, que si fas la truita, serà la millor del món mundial Teresa¡¡
Salutacions Teresa i bona entrada d'any també per a tu i tots els teus :O) :O)
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Pilar; -Cau de cuina- Crec que val la pena canviar de gustos amb les mongetes, amb tota la varietat que trobem al mercat.
La truita de mongetes, és una "delicatessen", difícil d'olvidar¡¡
Igualment per a tu Pilar, i tots els teus, que tingueu una bona entrada d'any 2014¡¡
Salutacions Pilar¡¡ :O) :O)
M. Glória; -No tot són postres...- Doncs que passeu, també, una bona entrada d'any nou.
Salutacions M. Glória¡¡ :O) :O)
Nani; -La cuina violeta- Estarem en contacte.
Salutacions Nani¡¡ :O) :O)
MOLTES GRÀCIES A TOTS ELS QUE ENTREU EN AQUEST BLOG, I DEIXAR ELS VOSTRES COMENTARIS, SEMPRE SÓN LLEGITS I CONTESTATS, ENCARA QUE ALGUNA VEGADA TRIGUI A FER-HO.
Josepb -Menja de Bacallà-
Deixeu el vostre comentari
Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.
EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,