Pastís de mongetes del "ganxet", farcides de cebes caramelitzades

20 d’octubre de 2013




Flor de la mongetera
   La mongeta, és originària de Sudamérica i també de Centreamérica. Encara que s'ha sap que, 6000 anys abans de C. ja es feien servir a les civilitzacions, precolombines. 

   Es planten a l'estiu, al voltant dels 20º, tot aprofitant les poques glaçeres que en aquesta època s'hi troben, necessita de terres ben drenades i durant el seu creixement, necessita força aigua, no és el cas, quant està en floració, que s'han de procurar treure les tavelles, per tal de que donguin més flors, i per tant més producció. 

  


   Aporten una gran quantitat de proteines i també vitamines, al igual que  també aporten, fibra i antioxidants, per tal de prevenir el càncer.  



    Aquest pastís, està fet, amb mongetes del ganxet d'una gran qualitat, encara que al mercat, surten una mica més cares, que les altres, peró el seu sabor i l'elegància al portar-les a taula, són d'una qualitat quasi perfectes, val la pena apostar, per aquesta  llegum, doncs tant per consumir-les com per regalar-les, ens farà quedar molt i molt  bé.


Pastís de mongetes del "ganxet", farcides de cebes caramelitzades

    Ingredients: (per a 8 persones) 

    1/2 kilo de monguetes del "ganxet"
    1 Kilo de cebes de Figueres.
    2 Pebrots vermells escalivats  
    4 Ous
    200 Grams de nata líquida
    25 Grams de mantega  (per untar el motlle) 
    Sal i pebre

    Preparació: 

   Escalivarem el pebrots, els pelarem i seguidament els tallarem a tires. Reservarem. 
   Pelarem les cebes, les tallarem a làmines fines i les courem en una paella amb poc oli  i deixarem  que es vagin fent a poc a poc fins que quedin confitades. Reservarem. 
   Un cop tinguem les mongetes bullides, les passarem per l'aparell que tinguem més adient per triturar-les i tot seguit, i posarem la nata líquida i també  els quatre ous -sencers-, ho salpabrerem. Ho reservarem. 
   En un motlle de "plum-cake" engreixarem amb una micona de mantega el fons del atuell. Primerament hi posarem una tercera part del puré de mongetes, al damunt les cebes confitades, un altre de mongetes, els pebrots escalivats i per sobre de tot, la resta del puré de mongetes. 
   Ho deixarem al forn a una temperatura de 180º al "bany maría" al voltant de 40/45 minuts fins que quedi ben cuallat. 
    Ho podem acompanyar amb tomàquets, corones de cebes, pebrots escalivats, canonges, rúcula, escarola... al voltant del plat.


(Blocaires; que vagi de gust¡¡)
 


    
    

13 comentarios:

Mercè ha dit...

La finor que tenen aquestes mongetes, amb el dolç de la ceba caramel·litzada ha de quedar boníssim per força. Una recepta de luxe i plena de propietats que hem d'aprofitar. Per molts anys amb el blog i felicitats pel 5ª aniversari, Josep!!!

rosa maria cocinitas ha dit...

Aquesta la faig si o si !!!.
Sóc d'un poble del maresme que la nostra mongeta del ganxet és la millor del món mundial i no hi ha excusa

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Quina bona manera de menjar llegums Josep, en recorda al pastís de llentíes, per la ceba.
Va ser un honor poder compartir la taula i els àpats tan bons que ens vas cuinar pel cinquè aniversari del teu bloc.
Petons.

Isabel ha dit...

I tant !!!!!!!que va ser un honor compartir el 5e. aniversari de "Menja de Bacallà"
Aquestes mongetes, no me las perdu.
Tot un luxe menjar les teves llegums.
Petons

mercè ha dit...

caram!, quin pastís més original, ha de ser molt fi, i amb la ceba li ha de donar un gust exquisit!, una abraçada Josep!

Gemma ha dit...

A mi les mongetes seques no m'agraden gaire, però en canvi en format pastís segur que m'agradaria molt!

PILAR ha dit...

Aquest pastis es tot un encert! Una forma molt original de menjar llegum. A més amb la finor de les mongetes del ganxet i la combinació de la resta d'ingredients ja m'imagino el seu gust.. ummmm, que bo!
Petons!

josep baye ha dit...

Mercé; -Mercé a la cuina- Són productes
d'aproximitat, tant les mongetes, que son de les comarques del Valles, com les cebes que són de l'Empordà, de casa. El resultat final, és per exemple aquest pastís.
Moltes gràcies Mercé per els teus el.lógis, cap el meu blog.
Salutacions Mercé¡¡ :O)

-Rosa María, Cocinitas- Veig i llegeixo, que has de fer-l'ho si o també si, doncs endavant i ja veuràs com quedaràs molt i molt bé
Salutacions Rosa María¡¡ :O)


josep baye ha dit...


Ana; -La cocinera de Bétulo- Com també ja et vaig dir, els començals que l'acompanyen, també tenen molt a veure.
Salutacions Ana¡¡ :O)

Isabel; -La cuina de la Isabel- Una bona combinació de productes de la terra i també d'aproximitat, com aquets dos que aquí formen aquest, gran pastís.
Moltes gràcies, també, per venir a celebrar-ho ¡¡ :O)






josep baye ha dit...


Mercé; Destapant cassoles- Original, i ben format, doncs els productes que porta, així ho testifíquen.
Salutacions Mercé¡¡ :O)

Gemma; -La cuina de casa- És un altre manera de menjar les llegums.
Salutacions Gemma¡¡ :O)

josep baye ha dit...

Pilar; -Cau de cuina- ... i per tota la familia, doncs la llegum, moltes vegades per els nens, els hi costa menjar-les i aquesta és una alternativa molt suculenta.
Salutacions Pilar¡¡ :O)

MOLTES GRÀCIES, COM SEMPRE PER ELS VOSTRES COMENTARIS, SEMPRE MOLT BENVINGUTS.

CUATRO ESPECIAS Por ELENA ZULUETA DE MADARIAGA ha dit...

Es un pastelón, como yo los llamo, delicioso y tiene que estar bien rico , pero juegas con la ventaja de tener esos productos de tu tierra que doy fe que son de primera.
Ummm me lo imagino en la mesa y tiene que estar delicioso.

Un beso enorme

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Helena; -Cuatro especias- Quant vinguis -m'ho vas dir que et deixeries caure- podem fer un "pastelón" d'aquestes mides per celebrar-ho. :O)
Salutacions Helena¡¡ :O)

Elena; -Cuatro especias- Cuando vengas -me dijiste que te dejarías caer- podemos hacer un "pastelón" de estas medidas para celebrarlo.
Saludos Elena¡¡ :O)



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,