Llom de Bacallà amb melmelada de ceps i ceba

11 d’octubre de 2013





   Aquí a Ossera, el poble on visc, és un petit poble del pre pirineu català; em dedico a l'el.laboració artesana de melmelades i confitures i bolets amb vinagre. En aquest llibre però, només parlaré de les melmelades i confitures que faig.
   Aquest tipus de conserva es poden elaborar tant amb fruites com amb verdures. El fet de fer conserves com les melmelades és una mol bona manera d'endolcir la vida. Per aixó, una torrada de pa amb melmelada permet començar bé el dia: o canviar el sucre dels iogurts per melmelada fa que siguin originals; o cuinar receptes típiques i casolanes amb confitures de fruita o de verdura aconsegueix donar un toc de diferència i peculiaritat a cada plat.
   La melmelada i la confitura són el resultat de barrejar fruita o verdura amb sucre i suc de llimona, que funciona com a conservant, després de necessitar una cocció llarga. Resulten un aliment d'alt valor energètic, essent un aliment indispensable em qualsevol rebost i representen una bona manera d'aprofitar l'excés de fruites i verdures.
   En aquestes quatre línees introductóries m'agradaría transmetre-us, també, què m'ha portat a escriure aquest llibre o recull de receptes amb melmelades.
   Faig melmelades de moltes varietats diferents, tan de fruites com de verdures. Aquestes últimes no s'utilitzen tan per esmorzar sinó per acompanyar o cuinar carn i peix. Així doncs, davant la novetat i la curiositat d'aquestes melmelades de verdures, els clients en pregunteu... i aquesta de ceba amb qué la puc acompanyar? la de pebrot amb què la puc fer? la de tomàquet com la puc utilitzar? i aixó amb la majoría d'elles... És aquest fet, doncs, el que m'ha inspirat  a fer el llibre, a part d'alguna amiga i sobretot les meves filles, que a part d'animar-me a escriure'l i proporcionar-me receptes, i també les he volgut recollir en aquest llibre.
   Per altra banda, val a afegir que actualment faig totes les melmelades amb sucre moreno ecológic, ja que crec que és més saludable. Continuant amb aquesta línia, doncs, veureu que de cada recepta en faig una proposta de menú i un comentari dietètic, d'aquesta manera, pretenc explicar-vos quatre coses més de com utilitzar les melmelades a la cuina, i qué ens poden aportar.
   El llibre s'estructura de la següent manera: en primer moment trobareu receptes amb salses vinagretes, seguides de receptes d'aperitius i entrants. Més endavant hem posat les receptes de carn i peixos i per acabar les de postres i dolços. Al final trobareu un índex amb totes les receptes. 

    Núria Rosell Matas, Des de l'any 1979 fa melmelades i conservas artesanals al poble d'Ossera. Si apreteu en el seu nom, trobareu la seva pàgina i tot el que volgueu saber de les seves melmelades i, també, dels bolets. Moltes gràcies Núria per compartir totes aquestes experiéncies. 



Llom de Bacallà amb melmelada de ceps i ceba



   Ingredients per a 4 persones:

   4 Lloms de bacallà dessalat
   32 cebes petites  (Jo he fet servir  cebes petites de Figueres i escalivades)
   80 Grams de sucre
   Melmelada de ceps i ceba
   Oli d'oliva
   Sal

   Preparació: 

   Posem a coure a foc suau amb un raig d'oli d'oliva les cebetes.
Quan comencin a estar tovetes i comencin a agafar color afegim el sucre a cullerades. Ho anem remenant per evitar que s'enganxin. Hem de fer les cebetes caramelitzades, així que les retirarem del foc quan tinguin un color fosc i s'hagi format una mica de salsa. Potser cal afegir una mica d'aigua.
   A part, en una planxa ben calenta i amb oli d'oliva courem els lloms de bacallà. Cal coure'ls primer del cantó de la pell i deixar que es facin fins a la meitat abans de donar-los la volta.
   Per servir el plat, posarem el llom de bacallà amb una cullerada de melmelada per damunt i les cebes caramelitzades al costat per decorar.

 
(Blocaires, que vagi de gust¡¡)

6 comentarios:

M Glòria ha dit...

La melmelada de ceps és una cosa que no es pòt explicar del bona que és. Jo coneixo i gasto la que fan la Bet i la Mireia de http://www.elsfruitssaborosos.com/.

Aquest bacallà fet amb aquesta melmelada ha d'estar espectacular!!

PTNTS
Dolça

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

No he tastat mai la melmelada de ceps, de ben segur que fa molt bona parella amb el bacallà i les cebes caramelitzades.
Petons.

Cristina ha dit...

No he tastat mai la melmelada de ceps...crec que encara falta molta cultura de sabors pel que fa a les melmelades. Quin trio d´ingredients més bons!

ISABEL ha dit...

Ha de estar espectacular!!!
Bacallà amb melmelada i cebes, un bon trío. Hum!!!!!!!....boníssim.
Una abraçada

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


M. Glória; -No tot són postres...a la cuina- Ho és de bona, la veritat¡. Tens tota la raó del món, amb la Bet i la Mireia, però és que no donem a l'abast, dels productes tant i tant bons que es troben a tots els racons amagats d'aquest país.
Salutacions M. Glória¡¡ :O)

Ana; -La cocinera de Bétulo- Té un toc molt especial per posar-la damunt del molts productes, amb bacallà la vaig trobar molt especial i també bona, bona¡¡
Salutacions Ana¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Cristina; -Bufet de postres- Ens passa que si treiem la de prèssec per esmorzar, la d' albercoc per berenar, sembla que aquí s'ha acabi tot el repertori de melmelades.
Salutacions Cristina¡¡ :O)

Isabel; -la cuina de la Isabel- Un trío, que "sona" molt i molt bé¡¡
Salutacions Isabel¡¡ :O)




Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,