Les trementinaires (Licor de nous)

24 de juny de 2013

  Sofía Montaner  (1908-1996)  va fer l'últim viatge de trementinaire l'any 1984 


   Les trementinaires, fou un ofici  quasi exclusiu de les dones de la Vall de La Vansa i Tuixent  (Alt Urgell) i on per la seva orientació i la confluéncia dels rius Mola i Josa forma  La Vansa, afluent del Segre dins d'un entorn natural, sinuós i engorjat fa que la seva  flora sigui una de les mes variades i riques de la mediterrànea.

   El nom de trementinaires, ve de la resina obtinguda del pi negre; la trementina la seva reelaboració, be obtinguda de la pega grega i l'essència de trementina. Cada trementinaira feia la seva pròpia trementina i era utilitzada tant per guarir les cremades, posar remei a les picades d'escorsons, febres...

   Les trementinaires sempre eren molt  ben rebudes, sobretot en els masos i masies de pagés, (aquests masos i masies de pagés, es trobaven a unes 3 o 4 hores de la població més propera) doncs els seus llogaters esperaven que arribessin per tal de que els hi portessin els ungüents i olis necessàris, junt amb les herbes curatives, per tal de proveir-se durant tot l'any. La majoría de la gent gran dels pobles de les comarques de Lleida, encara les recorda, dones fortes i valentes, carregades de saviesa i també de flaires de muntanya.

    Penjades del coll portaven les llaunes de "la seva" trementina, i també olis de ginebró, oli d'avet i farcells amb les herbes curatives; hisop, verònica, orella d'ós, corona de rei...

   Quant mes amunt he mencionat, fortes i valentes he volgut fer referència  a que surtien dos cops al any; per Nadal tornaven a casa i pel febre tornaven a sortir fins la Pasqua, les seves rutes arrivaben per tot Catalunya i recorrien a peu, totes les comarques catalanes¡

   Per saber-ne una mica més de les trementinaires:

     .-Museu de les trementinaires.-
     .-Dones sàvies.- 
     .-Biografía de Sofía Montaner i Arnau.-
     .- Dones que anaven pel mon.-     (Una lectura, d'assaig antropológic)


   Un plat per aquesta entrada...? millor dit, un licor. De nous. Tot aprofitant els dies del solstici d'estiu (Sant Joan,) on les nous estàn encara verdes i podem fer aquest licor que... molt bé, i qui sap... potser també..., haguessin molt bé fer i..., preparar aquestes senyores fortes i valentes que eren; Les trementinaires...?...doncs... Un brindis per elles¡
 
Licor de Nous


   Per fer aquest licor de nous necessitarem:

   27 Nous verdes  (9 nous per cada litre de vi)
   3 Litres de vi blanc
   1 Litres d'aiguardent
   1 Kilo de sucre

    L'elaboració podem fer-ho d'aquesta manera: 

   Collirem les nous per Sant Joan, que és quant encara son verdes. És recomenable posar-se guants per trencar les nous verdes. Trencarem les nous per la meitat amb una massa o martell i les posarem a dins de l'ampolla de vidre que ja tindrem el vi blanc preparat.

 Preparant el vi blanc dins una ampolla de vidre.

    Deixarem el preparat de les nous verdes trencades, a dins de l'ampolla a sol i serena durant quaranta dies.

Trencant les nous verdes

 Passat aquest temps, filtrarem amb un colador de drap i afegirem el litre d'aiguardent i el kilo de sucre, ho barrejarem bé.

 
A sol i serena.
   Tornarem  a colocar-ho a dins de l'ampolla. Al cap d'un mes, ja podem consumir-ho. Hi ha persones, que el guarden un any per l'altre.


   Podem brindar, amb aquest licor de nous i també amb uns carquinyolis ,  per les trementinaires i per 
la revetlla de Sant Joan...? 

 (blocaires; que vagi de gust¡¡)

   Per fer aquest licor, és preferible fer-lo el mes de juny entre els dies 20 i 25, ja que és el moment en que les nous, estàn en el seu punt. Es calcula quaranta dies per a fer  aquesta preparació: el moment precís per iniciar el procés és el día de Sant Joan, és a dir el día 24 de juny, i l'acabament  és per Sant Domènec, el 4 d'agost. Les nous donen un color fosc molt característic a aquest licor.



 Un cop penjada aquesta entrada, he arribat al numero 100 de seguidors. Moltes gràcies a tots per la vostra confiança i deixar els vostres comentaris en cada entrada.  Josepb. -Menja de bacallà- 
 

11 comentarios:

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

He fet alguns licors, però aquest se m'escapa de les mans, no sabría on trobar les nous verdes.
Un "xupito" amb uns carquinyolis ha de ser molt bo.
Qué tal la revetlla? Espero que ho hagueu passat molt bé.
Petons.

Gemma ha dit...

Sant Joan és una nit màgica, fins i tot per a fer una bona ratafia! :)

ISABEL ha dit...

Que bona la ratafia!!!!
Feta a casa, espectacular.
No hi fet mai, jo tampoc sabría on trobar les nous verdes.
Una abraçada

David Vazquez Francisco ha dit...

Molt macò l'escrit... i el vi de nous te que està bó bó bó!

Cuina Cinc ha dit...

Molt bé Josepb!!
Laboratori en marxa!:))
Gràcies!
Pregunta: Com et vares fer seguidor del blog?
Gràcies per endavant!

Cuina Cinc ha dit...

Joseph
Et deixo aquest post:
http://cuinacinc.blogspot.com.es/2012/06/la-nit-de-sant-joan-focs-revetlla.htmlt
bona nit,

Cuina Cinc ha dit...

solucionat, gràcies, Josepb

josep baye ha dit...


Ana; -La cocina de Bétulo- Aquest licor, és dels facilots que es poden fer a casa. Les nous, ja et vaig dir on podríes trobar-les.
La revetlla va anar molt bé, amb poca gent i un sopar molt tranquil també.
Salutacions Ana¡¡ :O) :O)

Gemma; -La cuina de casa- Encara que la ratafía, porta moltes més herbes que no pas el licor de nous. No té res a veure un amb l'altre.
Salutacions Gemma¡¡ :O) :O)

josep baye ha dit...


Isabel; -La cuina de la Isabel- Ho és de bona la ratafía, sense cap dubte¡¡
Encara que jo no l'he mencionat en cap moment en aquesta entrada la ratafía... les nous, si t'interesa, et puc donar alguna botiga de Barcelona que pots trobar-les.
Salutacions Isabel¡¡ :O) :O)

David; -Restaurantes con sentimiento- Histories de la pagesía, acompanyades de les realitats que es vivien en aquells temps... el vi en aquets moment, està a sol i serena. Tindrem que esparà al mes d'agost¡¡
Salutacions David¡¡ :O) :O)

josep baye ha dit...


Fina; -Cuina Cinc- Aquets laboratoris necessiten, una mica de temps per treure-l'hi bons resultats... quant mes temps molt millor¡¡
Salutacions Fina¡¡ :O) :O)

MOLTES GRÀCIES A TOTS PER ELS VOSTRES COMENTARIS I DEIXAR ELS VOSTRES CONSELLS, SEMPRE SERVEIXEN PER MILLORAR I POGER-HO FER UNA MICA MILLOR A CADA DIA
Josepb. -Menja de Bacallà-

Juan Jose ha dit...

Ja tinc tots el ingredients preparats.Ja us diré com ha sortit el vi de nous.



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,