Salsafins amb Mandonguilles

19 de novembre del 2012




 Salsafins 

   Vidreres, coneguda com a Vila Gastronómica, és una població, situada a la comarca de La Selva. Per celebrar la seva festa petita, (Sant Iscle  i Santa Victória 17 de novemtre) porta a cap, la  fira del Salsafi i el Cava, amb  "tastets" d'aquest producta i on per un preu popular de 5 €, es poden testar 6 plats diferents fets amb aquest producte.
     Aquesta arrel, es troba des de juliol  fins al febrer, un altre bon  ingredient de cara els productes de tardor/hivern.
  Els Salsafins es concentrent principalment a la comarca de La Selva i on anys enrera i en els  dies de Festa Major i grans cel.lebracions, és feien servir per els grans àpats per  acompanyar els guisats, tant fossin de vedella, porc, ànec, pollastre... els Salsafins, era (i és)  un producta que entrava a la cuina de les àvies (i   també a la d'ara) i  sortía amb l'al.legría de disfrutar-ho tota la família, una tradició que s'ha de  seguir  doncs, aquests records, són per sucar-hi pa...¡¡

    Ingredients:
   
   2 Menats de Salsafins
   300 Grams de carn picada de porc
   300 Grams de carn picada de vedella
   1 Ou
   1 Ceba de Figueres (grossa)
   1 Got de vi ranci
   1 Litre d'aigua  (caldo vegetal)
   Farina de blat  ( per arrebossar)
   Farina de galeta (pa ratllat)
   Canyella  en pols
   1 o 2 cullaredetes de maizena (per espassir el suquet)
   Péssols (opcionals)
   All i julivert
   Oli
   Sal

    Ho podem fer, de la següent manera:

   En primer lloc, palarem els salsafins i els posarem amb aigua calenta al voltant de tres quarts d'hora, passat aquest temps,  els arrebossarem amb farina  i els decantarem.

Salsafins arrebossats (decantats) 
    Les mandonguilles, les farem com si fessim la pilota del caldo. Aplagarem  les dues carns picades, l'ou, l'all i julivert, la farina de galeta, (pa ratllat) una pessigada de canyella en pols i quant ho tinguem tot ben barrejat, farem petites pilotes (mandonguilles) i les enfarinarem, les daurem amb oli calent dins una paella i ho deixarem decantat.
    Farem un sofregit amb la ceba i deixarem que es quedi caramelitzada, tot seguit i tirarem el got de vi ranci i ho deixarem un parell o tres de minuts, (fins que redueixi l'acohol)  i tirarem les mandonguilles que teniem decantades, l'aigua (caldo vegetal) just que cobreixi les mandonguilles i els salsafins pel damunt, (i podem posar una mica de maizena per espessir el caldo,) deixarem que faci el "xup-xup", ractificarem de sal  i finalment i tirarem els pèssols (opcionals).
 

(Blocaires...                                                       

... que vagi de gust...¡¡)
 

     Voldría dedicar aquesta entrada, a la senyora Emília, que durant molts anys, va ser la carnissera de Vidreres (Can Garriga) i durant molt de temps, també, ha estat una gran aficionada i entusiasta d'quest producte, i on a la seva carnissería sempre donava els consells i explicava als clients,  com harmonitzar els  productes de la carnissería amb els salsafins. Moltes gràcies Emília.

 




7 comentarios:

Fem un mos ha dit...

Quina cassoleta més bona!!! Ara ja se on trobar salsifins, per acompanyar el pollastre per una de les festes.
Una abraçada

David Vazquez Francisco ha dit...

Quin producte tant fi i tant bo... boníssim!!!

Trini Altea ha dit...

No conocía esto gracias por la información.

CUATRO ESPECIAS Por ELENA ZULUETA DE MADARIAGA ha dit...

Hola Joseph:
Cuanto me he perdido en todo este tiempo, pero de ahora en adelante es que no me pierdo nada. ¿como estás? Hace tanto tiempo... yo mucho mejor y con miles de proyectos en mente.
Ya casi restablecida del todo y con una nueva vida por delante, tratando de no perderme nada de cada día y de no perderme nada de lo que pongas, espero que esta sea la definitiva y que sigtamos en contacto.
Miles de besos

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Sión i Miquel; -Fem un mós- Els salsafins, és una arrel, que es pot acompanyar amb molts i molts plats, aquest n'és un petit exemple, espero i desitjo que sigui del vostre agrat.
Una salutació ben coordial. :-D

David; -Restaurantes con sentimiento- Ho és... i desitjo que ho sigui durant molt i molt de temps...
Fins aviat David¡¡

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Trini Altea; -La Cocina de Trini Altea- Doncs ja ho saps, si vols saber una mica més d'alguna cosa, ja saps on estic.
Moltes gràcies per visitar aquest blog. :-0)

Helena; -Cuatro Especias- Bé, ja et vaig contestar per teléfon i no cal que et digui res més... ja ho saps Helena¡¡
Una abraçada per a tú i també cap a Vigo¡¡ :-D

Elena; -Cuatro Especias- Bueno, jo te contesté por teléfono y no hace falta que te diga nada mas... ya lo sabes Elena¡¡
Un abrazo para ti y también para Vigo¡¡ :-D



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,