Als Paíssos Catalans el bacallà, que no es pesca a la mediterrànea, va arribar a través dels pirineus per el País Basc i Portugal. No se sap a quina època amb exactitud però ja és present a escrits catalans del segle XVI.
Per l'altre banda, les Mongetes del Ganxet, es van expandir per tota Europa durant el segle XVIII, alhora que esdevenien un producte imprescindible a les llars més humils. La facilitat amb què es poden conservar i emmagatzemar un cop seques les van convertir en una font de proteïnes indispensables en moltes èpoques de la història. És a finals del segle XVII i principis del segle XVIII quan comença a ser rellevant, mentre que el seu cultiu es consolida durant els segles XVIII i XIX.
Molt arrelada sempre a les comarques del Vallès en els seus inicis la Mongeta del Ganxet era consumida exclusivament com a menjar de pagès, amb botifarra o col.
Posteriorment, a començaments del segle XX, va apareixer per primera vegada amb el nom de ganxet, en el llibre de cuina de F. Agulló, el 1933.
Per fer aquest plat, necessitarem (per a 4 persones)
4 Talls de Penques de Bacallà.
200 Grams de Mongetes del Ganxet.
2 Cebes de Figueres (mitjanes)
1 Ceba de Figueres (podem bullir-la junt amb les mongetes)
Farina (per arrebossar)
Sal.
Per a la seva preparació, ho farem de la següent manera;
Un cop les mongetes les tinguem de la vigília, les posarem en un pot d'aigua al foc i deixarem que bullin, i, un cop estiguin fetes, (20/25minuts) les decantarem. Agaferem les penques de bacallà i un cop enfarinades, les pasarem per la paella fins que agafin una mica de color i les decantarem.
En una cassola posarem les cebes tallades ben petites i deixarem que agafin color, tot seguit afagirem el suc de les mongetes i l`afagirem al sofregit de ceba deixant que reduexi tot plegat. Posarem els talls de bacallà per a sobre i ho deixarem un parell de minuts més, per tal de que les penques agafin l'olor i, també, el gust del suc de les mongetes. Ho treurem i ho servirem.
(Blocaires, que vagi de gust¡¡)
19 comentarios:
Hola!
Vaig provar questa recepta en un restaurant, i tot i que de primeres em va sembla una combinació extranya, noi! Que bo que estava!
Petons
Un bon àpat Josep, un clàssic de les cuines.
Com va tot?
Petons i bon llarg cap de setmana.
A mi, el bacallá m'agrada de qualsevol manera... Pero amb montgetes no l'havía vist mai. Molt bona idea.
Petonets.
Et feia de vacances...Aquesta combinació deu ser exquisida, si agrada el bacallà.
Una molt bona combinació. Deu resultar un plat de luxe!
Ens agrada molt el bacallà!! dissabte en vaig fer amb sanfaina i unes mongetes!!! i què bo!! Bona setmana
Una recepta molt sana amb uns ingredients dels de tota la vida!
Petons!
Anna
Els fesols, altrament dits mongetes no són massa presents a la meva taula, però el bacallà m'encanta. M'imagino que aquest plat faria que mengés fesols sense cap tipus de recança!
PTNTS
Dolça
Renoi...¡¡¡¡
Quin plat, mes bo.
Els dos ingredients, un conjunt mol edient.
Saludable, peix i llegum, una combinació perfecte.
Bon profit¡¡¡¡
Un platillo fantàstic Josep, mai faig un lleig ni a un plat de bacallà ni a un de mongetes... o sigui que tot barrejat ha de ser un luxe!
Petons
Sandra
NO CONOZCO LAS JUDÍAS DEL GANXET, PERO EL PLATO TE HA QUEDADO DE CINE, ME PARECE UNA MEZCLA MARAVILLOSA Y TE LO VOY A COPIAR, TAL VEZ CON LAS FABES ASTURIANAS ME SALGA ALGO PARECIDO
BESOS
Anna; -El meu blog de cuina- El que és bo Anna, és bo a tot arreu... el bacallà dessalat a casa i les mongetes del ganxet, unes de les millors del món, la combinació és atractiva i bona al paladar.
Moltes gràcies per entrar en aquesta, la teva cuina també. Salutacions Anna¡¡ :-D
Ana; -La cocinera de Bétulo- Ho és, de bona la combinació, en aquets dos productes coneguts a quasi totes les cuines amb bon paladar.
Salutacions Ana¡¡ :-D
Gemma; -Caprofiti- Una combinació, que si la proves,repetiràs -ja m'ho sabràs dir-, a més a més un cop les mongetes estiguin bullides, al mateix suc s'aprofita per posar-ho amb el bacallà.
Una abraçada Gemma¡¡ :-D
Cristina; -Bufet de postres- Les vacançes les agafo el setembre.
Si agrada -naturalment- és un plat de primera.
Com sempre, moltes gràcies per fer-hi una passejada per aquesta, la teva cuina, també.
Salutacions Cristina¡¡ :-D
Anna; -M'agrada cuinar- Ho és de bona la combinació, -dono fe- i si ho fas, de segur que repetiràs.
Una abraçada cap a Olvan Anna¡¡ :-D
Teresa; -com a casa res- ... si com a casa res... i amb aquets productes, encara més¡¡
Igualment per a tu Teresa¡¡ :-D
Anna; -La taula d'en Bernat- El que es bo, es bo sempre, i si a més a més amb productes arrelats a la nostra cuina i a la terra, poc més a dir¡¡
Fins pa propera Anna¡¡ :-D
Dolça; - No tot són postres... a la cuina- Un producta, aguanta a l'altre a l'hora de posar-ho a la boca i la combinació, resulta força atractiva.
Salutacions Dolça¡¡ :-D
Isabel; -La cuina de la Isabel- Un mar i muntanya -potser dels poc coneguts- atractiu i disceret, però d'una qualitat a la boca, extraordinària¡¡ :-D
Una abraçada Isabel¡¡ :-D
Xavi i Sandra; -Els fogons de la Bordeta- Un lleig, tant sols pots fer-ho, sinó t'agraden els productes, però en aquet cas, un somriure ben bonic, per agrair al paladar d'un plat tant bo.
Salutacions Sandra i Xavi¡¡ ;-D
Helena; -Cuatro espècias- Un plat, -com vaig dient a tothom- d'aquells poc conegut, però d'un gran poder nutritiu.
Ja m'ho diràs Helena. Una abraçada cap a Vigo¡¡ :-D
Elena; -Cuatro espècias- Un plat, -como voy diciento a todo el mundo- de aquellos que es poco conocido, pero de un gran poder nutritivo.
Ya me lo diràs Elena. Un abrazo para Vigo¡¡ :-D
Me gustan las dos cosas, así que no tengo excusa para no hacer este plato tan rico. Las alubias, las compre en la Boquería, las tengo cocidas en el congelador solo me falta apañarlas.
Feliz verano.
Maria Pilar; -Cocinica de Benas- Si ja ho dic jo... ets molt ben apanyada Maria Pilar... i de la Boquería -Mercat de Sant Josep- i amb bacallà, per tant, que vagi de gust Maria Pilar¡¡
"pochoncicos" Maria Pilar¡¡ :-D Igualment per a tu, que tinguis unes bones vacançes.
Noi, que n'ha de ser de bo aquest plat, no l'he provat mai. En prenc nota.
Una abraçada i feliç cap de setmana!
Gemma; -Fogons- Doncs és d'aquells plats que no us podeu perdre.
Amb el suc de bullir les mongetes, queda d'alló tant i tant bé, posant-lo al bacallà per tal de que faci el "xup-xup" final.
Salutacions Gemma i moltes gràcies per visitar aquest blog. Josepb. Menja de bacallà
Deixeu el vostre comentari
Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.
EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,