Delícies de faves amb pernil i cebetes.

1 de maig del 2011



Flor de la fava.
Unes delicioses faves amb taquets de pernil...

 ... cebetes i ...
 ...mmm... que vagi de gust¡¡


 Crues, guissades, amanides amb oli, arrebossades... en són unes quantes fórmules de fer-les, aquí us deixo aquesta recepta que espero que siguin del vostre grat.


Ingredients:

2 Kilos de faves.
200 Grams de taquets de pernil.
8/10 Cebetes petites (conegudes com a franceses)
1 Ceba mitjana de Figueres.
1 Cullaredeta de farina.
1 Got de vi blanc.
1 Tassa de caldo -si fós el cas-
Unes branquetes de julivert.
Una micona de pebre.
Sal.
Oli.

Elaboració:  (*)

   En una cassola de fang que la tindrem al foc, hi posarem l'oli i un cop estigui calent hi posarem la ceba tellada ben petita junt amb els taquets de pernil, i ho deixarem que s'estovi totplegat. Al cap d'una estona i posarem el got de vi blanc i deixarem altre cop que redueixi. Tirarem la culleredeta de farina per tal que quedi un xic espés.Tallarem el julivert ben petit i el tirarem dins la cassola. Submergirem les faves dins la cassola i esperarem al voltant d'uns 40 minuts, o, fins que veiem que estàn fetes, si cal l'hi podem tirar la tassa de caldo. Rectificarem de sal i pebre. Servirem.

   (*) Jo, per la meva part he possat les faves a bullir 20 minuts a part, i després els he posat a dins la cassola, amb la ceba i el pernil, els 20 minuts seguents.
(Blocaires que vagi de gust¡¡)

    El cultiu, d'aquesta planta és originàri del Pròxim Orient (Iraq) estenen-se molt aviat per tota la conca mediterrànea, (Argélia, Egipte...)  Els romans en foren grans productors, i van  estendre-la per a tota la Ruta de la Seda (dita ruta acavaba a Roma) arrivant fins a la Xina, que actualment és un dels productors més importants en aquesta producció. Al segle XV la Ruta de la Seda va arrivar fins a la marca hispànica, portant les llavors i el  producta  fins a les conquestes del Nou Món i escampant-les per a tot Sudamérica,  Perú, Bolívia i Ecuador en són els productors més importants.  
     Una curiositat que s'ha explica d'aquesta planta es; Com en altres plantes hi ha persones que en són alèrgiques i sembla que aquesta era la raó de la profunda aversió que afectava Pitàgores.

22 comentarios:

isabel ha dit...

La favera és un planta molt maca. Les fulles verdes i arrenglerades i la flor blanca amb l'ull negra. Fa goig veure els camps.
El plat t'ha quedat senzill i sembla molt bo.
Acaba de passar un bon diumenge

JAUME ha dit...

QUAN SON PETITONES ES PODEN MENJAR TAMBE AMB PELL JUNT AMB ALGUNES DE ESGRENADES, TENEN MANERES DE CUINAR MOL VARIATS, AL SEU TEMPS QUE ES ARE SON BONES PERQUE SI, A MI M´AGRADEN TAMBE QUAN SON ELS FRUITS PETITETS I ESGRENATS I MENJATS AL MATEIX HORT.

GEMMA ha dit...

Quin plat mes apetitós!. M'agrada l'explicació que has fet de l'origen de les faves.
Una abraçada

Glòria ha dit...

Doncs em sap greu pel Pitàgores, però es perdia una cosa ben bona, i més guisadetes com les has fetes tu!.

Visc a la Cuina ha dit...

Desconeixia el que expliques sobre Pitàgoras, a casa un plat com aquest seria molt ben rebut!

paco ha dit...

Josepb, un ex-celent i apetitós platet de favetes amb una narració espléndida del séu orige e implantació a tot el món,.......paco

xisca ha dit...

Molt guapa la foto de la flor de la fava, estèticament molt més bella . S'ha de reconèixer que el fruit no és tan afavorit. A mi també m'agrada menjar-les crues , les faig molt semblant però sense el pernil. En quant al semifred d'abaix t'ha quedat un bon postre pel dia de Sant Jordi, vermell com la rosa. Encara que t'he de dir que no és un dels meus postres preferits. Una abraçada cap a Badalona

Fem un mos ha dit...

Com molt bé ja sa dit en Pitàgores no sàvia el que es perdia, una narració espléndida, tan quedat fantàstiques i amb el pernil Ummm
Una abraçada

Cristina ha dit...

Quines favetes més bones! m´agradat moltíssim aquesta entrada...cada dia aprenc més coses...

Margarida ha dit...

Quina foto més maca de la flor de les faves!!!
A mi m'agraden molt les faves, fins i tot crues, però només quan són molt tendretes, les que podríem anomenar baby.
Quan recordo que de petita m'havia fet un tip de desgranar faves!!! A vegades el meu pare en portava un sac sencer!!!

Anònim ha dit...

aquests platets de faves m'encanten, amb el pernil i les cebetes, una autèntica delícia!
Petons!
Sandra

CUATRO ESPECIAS Por ELENA ZULUETA DE MADARIAGA ha dit...

INCREÍBLE PERO CIERTO, NO CONOZCO ESTA PLANTA Y JAMÁS LA HE PROBADO. ME HAS DESPERTADO LA CURIOSIDAD Y ME METERÉ EN INTERNET BUSCANDO INFORMACIÓN.

UN FUERTE ABRAZO

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Isabel; -¿?- Moltes gràcies per el teu comentari.

Jaume; La saviessa de tenir un hort i desgranar cada día més saviessa, aixó no té preu. Moltes gràcies Jaume i, una abraçada cap a Súria¡¡

Gemma; -Caprofiti- Tot plat o ingredient -com tot- té un lloc d'origen i un per qué arribat fins allà on és. M'agrada posar-hi els llocs d'origen dels productes i com els han fet arrivar a tots els indrets més remots. Salutacions Gemma¡¡ :-D ;-D

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Gloria; -El café de nit- ... sí que sap greu, sí... però el pobre Pitàgoras si era alérgic -tal i com és creu- en aquest producta, també quina mala passada, no?
Salutacions per el Josep també¡¡ ;-D :-D

Maria Àngels; -Visc a la cuina- ...anécdotes que s'ha expliquen...
Un bon plat de faves guissades... mmm... que bones.
Salutacions María Àngels¡¡:-D ;-D

Paco; Pau&Vwll- Moltes gràcies -com sempre- per fer una passejada per aquest -també- blog teu Paco. Salutacions¡¡ :-D ;-D

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Xisca; -La cuina de Son Fe- És veritat... la flora és ben bonica, el fruit no tant i quànt el fruit torna a entrar a la boca torna a ser bonic i gustós al paladar.
Les maduixes -com molts altres fruits d'estiu- ho tenen aixó, agraden o potser no tant... malgrat no agradar-te, la seva posada en escena queda molt voluminosa i agradable a la vista i al paladar.
Salutacions Xisca :-D ;-D

Sión i Miquel; -Fem un mos- ... peró -tal i com es creu- si el pobra era alérgic hauría de tenir prou pena de no poder manjar-se un plat d'aquesta envergadura.
El pernil, és del bo eh? :-D
Salutacions Miquel i Sión¡¡

Cristina; -Buffet de postres- A mí particularment em passa igual, quànt entro algúns blogs -el teu per exemple- em passa que em quedaría cada día a esmorzar, dinar,berenar, sopar, resupor... també aprenc moltes coses dels altres bloquistes.
Salutacions Cristina¡¡ :-D ;-D

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Margarida; -El món de la cuina- Molta pallofa i poc gra... quant anem a comprar faves, tenim que demanar-na al menys un parell o tres de kilos per rebra a canvi una menjada per un parell o tres -màxim- de persones però, val la pena, no?
Salutacions cap a Tiana¡¡ :-D ;-D

Sandra i Xavi; -Els fogons de la Bordeta- D'aquí el nom... delícies de faves amb pernil i cebetes, d'aquesta manera guissades, queden d'alló tant i tant bé.
Salutacions Xavi i Sandra¡¡

Helena; -Cuatro espècias- És un producta aquest que, és poden menjar inclús crues i són molt saboroses, cap a la part de Múrcia les fan servir crues treien la pallofa i com aperitiu als bars i, tendres són una delícia. Salutacions Helena¡¡ :-D ;-D

Elena; -Cuatro espècias- És un producto este que, incluso se pueden comer crudas y són muy sabrosas, por la parte de Múrcia las sirven crudas sacando la vaina y comidas como aperitivo en los bares y, tiernas són una delícia. Saludos Elena¡¡ :-D ;-D

No tot són postres ha dit...

Josep, és que les favetes no m'agraden, a més la pelusilla que tenen les beines em fa al·lèrgia, però per això noi deixaré de dir-te que la recepta em sembla magnífica!

PTNTS
Dolça

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Dolça; -No tot són postres... a la cuina- Per le que veig -i llegeixo- et passa com al pobre Pitàgores, que per el que es veu, era al.légirc a les faves... però, de totes maneres, moltes gràcies per el teu suport.
Salutacions Dolça¡¡:-D ;-D

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Isabel; -¿?- Moltes gràcies per el teu comentari. Salutacions¡¡

Jaume; La saviesa popular i els anys al hort et fan desgranar tot aixó i més¡¡ Salutacions cap a Súria¡¡

Gemma -Quaprofiti- Tot plat, té un origen, junt amb les seves anècdotes e històries que el porten esta on esta, a mi sempre m'agradat posar-hi l'origen dels plats i saver d'on venen.
Salutacions Gemma¡¡ :-D

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Glória; -El café de nit- Pobra Pitàgores, si afectivamentera alèrgic a les faves i l'hi agradaven ho hauría de passar força malament no?
Salutacions al Josep també¡¡ :-D

Maria Àngels; -Visc a la cuina- anècdotes que s'expliquen... doncs si el fas, que vagi de gust María Àngels¡¡ Salutacions¡¡ ;-D :-D

Paco; -Pau&Vell- Celebro que t'hagi agradat aquesta explicació. Saps que estàs al teu blog també¡¡ Salutacions a Crevillent¡¡ :-D

Xisca; -La cuina de Son Fe- Acostuma a passar amb molts plats, agradan o potser no tant... malgrat tot, aquest plat el semifred de maduixes- la seva posssada en escena va quedar expectacular¡¡ :-D ;-D

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Sión i Miquel; -Fem un mós- ... es veritat, no savía el que es perdía, però si tal i com es creu, era alérgic a les faves, ho hauría de passar força malament també no?.
Van quedar molt i molt bones aquestes faves. Salutacions Miquelm i Sión¡¡ :-D

Cristina; -Buffet de postres- a mí em passa igual, sempre aprenc coses noves de molts blocs, per exemple amb el teu carregat sempre de postres... quina passada¡¡
Salutacions Cristina¡¡ ;-D

Margarida; -El món de la cuina- Quant les comprem amb la pallofa, al menys tenim que comprar-ne uns tres kilos, per tant que surtin un parell de menjades... però val la pena no?
Salutacions a Tiana¡¡ ;-D

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Sandra i Xavi; -Els fogons de la Bordeta- D'aquí el nom del plat; Delícies de faves amb cebetes i taquets de pernil... una deícia Xavi i Sandra.
Salutacions¡¡

Helena; -Cuatro espècias- Les faves, es poden menjar crues i també guissades... per la regió de Múrcia, les fan servir com aperitiu amb pallofa i les mengen en els bars.
Salutacions cap a Vigo Helena¡¡ :-D ;-D
Elena; -Cuatro espècias- lasa habas, se pueden comer crudas y también guisadaas... por la región de Múrcia, las habas las sirven con piel -càscara- y se las comen en los bares.
Saludos hacia Vigo Elena¡¡ :-D ;-D



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,