Badalona, plena de badius i micacos¡

21 de maig de 2011



 
Boles de gelat de Micacos.

Pompeu Fabra (1868-1948)

  Amb aquesta frase, es va donar a conèixer  Badalona amb unes  bandes que portaven enganxades els cotxes, en els vidres del darrera i, que van estar de moda, a la decada dels anys setanta.
     Badalona també la va donar a conèixer Pompeu Fabra, nascut a la vila de Gràcia l’any 1868 dic, també doncs, va estar a Badalona visquent quasi trenta anys i mentres ho va fer, es publicà el Diccionari General de la Llengua Catalana. A Badalona va fer  la major part de la seva obra, en especial el Diccionari General de la Llengua Catalana (1932) i no va saber estar d’incorporar-hi mots badalonins com;

BADIU; Eixida d’una casa, sense cobrir o formant porxada segons les conrades. Al darrera hi ha un badiu amb un safareig i quatre plantes.
MICACO; Fruit del nesprer del Japó.

      Ara fa un any, es va inaugurar l’estació de metro de Badalona, Pompeu Fabra –la quarta estació de metro que hi ha a Badalona-  i al cap d’un any s’inaugura la plaça que porta el seu nom. Plaça de Pompeu Fabra, merescut homenatge  a un catedràtic de químiques, però que es va decantar més de forma autodidàcta a la filología. 

     Un plat per aquest post? Doncs sembla fàcil l’ingredient a escollir, no us sembla? De bensegur que en Pompeu Fabra, gaudiría mengant aquest gelat de micacos, tot jugant a les cartes,-era un gran aficcionat- amb els companys que l’hi feient  “la Canastilla” o Canasta.     

Boles de gelat de Micacos.

Per fer aquest gelat necessitarem:

350    Grams de Micacos.
100    Grams de sucre.
100 Cc. De llet
1 Ou (només el rovell)
Mitja branqueta de canyella (també pot ser en pols)
Fulles de menta  (per adornar)

Ho prepararem d'aquesta manera:

Posarem la llet al foc junt amb el sucre i la canyella, deixant-ho totplegat que s'escalfi i quant veiem que la llet comença  ha està calenta afegirem els micacos tallats a troçets i ho remanarem per tal que s'estovi junt amb  la llet i el sucre, un cop estigui calent hi tirarem el rovell d'ou, passarem el braç  eléctric i quant estigui ben desfet ho deixarem refredar una estona i tot seguit ho posarem al congelador un parell d'hores fins que es faci gelat.
Abans de servir ho treurem del congelador -una hora abans- i farem les boles adornades amb unes fulles de menta.


El micaquer va arribar a Europa procedent del Japò al segle XVIII com a arbre ornamental. Al segle XIX es va iniciar  el consum dels fruits en tota l’àrea mediterrànea, lloc on es va adeptar perfectament a les zones dels cultius dels cítrics.

 (Blocaires, que vagi de gust¡¡)


Joan Soler i Amigó és;

13 comentarios:

Dolça ha dit...

Quin tomb més maco ens has fet per explicar-nos què són els micacos i donar-nos la recepta del gelat!!

PTNTS
Dolça

Glòria ha dit...

Una recepta amb història, així podem gaudir de les dues coses alhora.

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Has vist la meva ùltima recepta, micacos al vi.
El teu gelat té molt bona pinta, jo el faig amb iogurt i melmelada de micacos, no el tinc publicat.
Petons.

elsfogonsdelabordeta ha dit...

Ostres, em sonava la paraula micacos però al començament no hi queia fins que he vist la foto! jejeje Ha de quedar un gelat molt i molt bo, m'encanten els post amb història!
Petons
Sandra

Cristina ha dit...

Havia sentit a parlart del micacos però sense concretar què era...M´agradat molt l´entrada i el gelat de micacos deu estar boníssim amb el que a mi m´agraden els nespres, perdó els micacos.

El cullerot Festuc ha dit...

Sempre m'ha fet molta gràcia que anomeneu micacos als nespres!! M'encanta aquesta paraula! :)
Petunets,
Eva,

GEMMA ha dit...

Caram josep, quina clase d'historia mes interesant,de veritat.
Petonets.

paco ha dit...

Josep, he fet massa tard en aplegar, per tastar aquest gelat tan apetitós, una abraçada
paco

Francesc ha dit...

En Fabra era un crack!! Això de les paraules té el seu què... a Beneixama dels nesprers en diem "nisprolers" i del seu fruit "nispro". Per cert, m'apunte la teua recepta per a quan el "micaquer" que tenim a cals meus sogres tinga la fruita madura. Segur que era boníssim per la pinta que fa. Salutacions

angels ha dit...

Quina explicació mes bona dels badius i micacos de Badalona i la recepta l'apunto encara no he fet mai gelats. Petons

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Dolça; -no tot són postres... a la cuina- Un tomb, per trovar-nos amb l'història i amb el per què de totplegat.
Salutacions "ganxeta" :-D ;-D

Glória; -El café de nit- ... o el que també se'n diu; matar dos ocells d'un tret...

Ana; -La Cocinera de Bétulo- ...es qué on hi hagin micacos... veritat,Ana?
Salutacions "colegi". :-D ;-D

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Sandra i Xavi; -Els fogons de la Bordeta- M'agrada posar, sempre que pot ser, una mica d'història dels aliments o del lloc d'on venen, doncs com tot, també té la seva història i significat. Salutacions a la Bordeta¡¡ :-D

Cristina; -Bufet de postres- Un postre d'estiu fet amb micacos (nèspres) molt refrescant.
Salutacions Cristina¡¡ :-D ;-D

Eva; Celebro que t'agradi la paraula, i també el postre.
Salutacions Eva¡¡ :-D ;-D

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Gemma; -Caprofiti- Celebro que t'hagi agradat la classe d'història/gastronomía/postres.
Una abraçada Gemma¡¡ :-D ;-D

Paco; -Pau&Vell; Saps que sempre que ho volguis i vinguis sempre tindràs un plat de micacos o d'alguna altre cosa.
Salutacions a Crevellent¡¡ :-D

Francesc; -A la taula i al llit...- tu ho has dit... era boníssim... aquí tens la recepta per tal que gaudeixis d'ella quant volguis Francesc. Salutacions a l'Oretto¡¡ ;-D

Àngels; -La cuina d`Àngels- Un postre refrescant per aquets micacos, postre d'estiu tot menjant-los en un badiu, també podem quedar molt bons i refrescants... ;-D
Salutacions Àngels¡¡



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,