Les quatre barres (columnes) "re"construides un altre cop.

27 de febrer del 2011


 Les quatre columnes en el seu lloc original (1919)
 



 Enderrocament de l´última columna  (1928)

Inauguració oficial  (27 de febrer de 2011)
 



    Aquestes quatre columnes formaven el pla d’un projecta que Puig i Cadafalch, volía presentar a Barcelona com a capital de la mediterrànea i també de Catalunya, presidida per la Mancomunitat (1915) centrada sobre el tema de l’electricitat i les industries eléctriques, a la muntanya de Montjuic. Dites columnes es van construir l’any 1919, amb capitells jónics i fou el primer monument que es construir a la muntanya de Montjuic. Uns quants anys mes tard (1925) que l´únic nom dedicat a l’Exposició recaiés exclusivament amb industries eléctriques, no agradar al consistori i va a passar a nominar-se Exposició Internacional de Barcelona, convertint la reorganització de la muntanya amb tres vesants; indústria, esport i art.

Rebutjada la proposta, Puig i Cadafalch insistir amb la proposta de l’Exposició Universal que es faría l’any 1929. Les columnes tenien 20 metres d’alçada i 2,5 de diàmentre. Els monolits de les quatre columnes teníen que ser el monument mes esplendorós durant l’Exposició Universal representant Catalunya amb una columnata –herència grega- i una cúpula per homenatjar l’herència romana.

Fou l’any 1928 que van ser enderrocades les columnes –veure foto- durant la dictadura de Primo de Rivera, i el.liminant també tots els símbols públics que portessin representacions catalanistes, (modificació dels noms dels carrers en castellà, arrencant els noms en català, rotulacions en castellà...) tots aquets fets foren el.liminats, per tal que l’Exposició Universal de l’any següent (1929) no tinguessin reconeixement propi des de on es fería l’exposició. Barcelona.

Amb el temps, Franco fins i tot va arribar a inhabilitar a Puig i Cadafalch com a arquitecte.

L’any 2009 es va presentar un projecte de “re”construcció, seguint el projecte original de Puig i Cadafalch i alguns manuals de construcció clàssica.

Les obres de reconstrucció van començar durant el primer trimestre de 2010.

Tans sols queda que la Xarxa d’Entitas Cíviques convoqui a tots els alcaldes de Catalunya per fer l’acte d’inauguració oficial. Segons paraules del seu President de la Xarxa, Enric Pedrosa explica; El monument, no és barceloní, sinó de tot Catalunya i amb ell es vol homenatjar "Els patriotes catalans de tots els temps" inscripció que la Xarxa proposa inscriure a la placa de bronze que s’instal.li a peu de columna.

La construcció final de les columnes s’ha fet una mica més amunt de l’ubicació on es van construir en principi, on avui hi trobem, La Font màgica.

 (blocaires, que tingueu una bona passejada¡¡)

11 comentarios:

Cristina ha dit...

Hauré d'anar-les a veure!

No tot són postres ha dit...

Sempre hem d'estar reivindicant i "normalitzant". M'agradaria que ja no calgués!

Serà una de les visites que farem la propera vegada que pugem a BCNA:
PTNTTS
Dolça

josep ha dit...

Josep,

Gràcies per la informació històrica d'aquestes columnes de Puig i Cadafalch.
Lamentablement ara tothom s'apunta a la inauguració, com el nostre "gran" alcalde Hereu que presideix un ajuntament que ha posat les mil i una traves perquè es tornessin a col·locar les columnes en un lloc ben visible, l'Ajuntament de Barcelona o s'havia negat a reposar-les o volia situar-les en llocs una mica amagats, sort de la pressió de grups, entitats i partits catalans que els ha fet impossible seguir mantenint la negativa. Però es clar, a l'hora d'inaugurar-les s'apunten a tallar la cinta. Vergonya!!

Una abraçada

CUATRO ESPECIAS Por ELENA ZULUETA DE MADARIAGA ha dit...

no conocía la historia que nos has contado y que bonita es.
Realmente que poco sabemos del païs en que vivimos, pero gracias a blogs como este, nos vamos informando de cosas que de otra manera nunca sabríamos.
Un beso

Suny Senabre ha dit...

Josep te devuelvo la visita y veo que tienes muchas cositas además de buenas recetas.
Me ha gustado mucho esta entrada donde nos enseñas cosas que desconocíamos y ver que hay personas que se preocupan de mostrarlas.

He visto la crema de abajo que por cierto me ha gustado.

Te agadezco tus palabras y tu visita a mi blog y aquí me tienes como seguidora del tuyo.

Estaremos en contacto.

Besitos,

Miquel ha dit...

gracias por compartirlo ya sabemos un poco mas de la historia de las columnas.
miquel

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Com sempre, sigueu benvinguts en aquest blog i moltes gràcies per deixar els vostres comentaris. Josepb. -Menjade bacallà-

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Cristina; -Crijoarmael- Doncs, presidint les fonts les trovaràs.
Salutacions Cristina¡¡ :-D :-D

Dolça; -No tot són postres... a la cuina- Doncs, és ben veritat Dolça... ara per aqui... ara per allà...sempre reivindicant... al menys amb aquestes columnes i la seva història, podrem gaudir-les amb satisfacció.
Doncs, com he dit a la Cristina,
-Crijoarmael- si veniu, sabreu on trovar-les. Salutacions "ganxeta"¡¡ :-D :-D :-D

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Josep; -El café de nit- El "gran" alcalde que teniu a Barcelona -com molt bé dius tu, Josep- ara a més a més, també reivindica les columnes per els actes de l'onze de setembre. Aquets actes podríen anar acompanyats amb les fonts de Montjuic i donar a coneixa la diada amb llum i color, arreu del món?
Salutacions Josep¡¡ :-D :-D :-D

Helena; -Cuatro especias- ... i tantes i tantes coses que trapitjem i no ho veiem i desconeixem... de bensegur que a Vigo també està plegat d'històries com aquesta... al voltant de la ría de Vigo, històries del mar... etc.
Salutacions cap a Vigo Helena¡¡ :-D :-D
Elena; -Cuatro especias- y tantas y tantas cosas que pisamos y no los vemos y desconocemos... seguramente que en Vigo también està lleno de històrias como esta... alrededor de la ría de Vigo, como también històrias del mar... etc.
Saludos hacia Vigo Elena¡¡ :-D :-D :-D

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Suny; -Rosita y Suny OLIVAS en la cocina- Curiosa la "foto" des d'on cuines i el paisatge que si veu... el Castell de Sax i l'església de l'Asunció... segurament que també carregat de llegendes i d'històries al igual que també amb aquesta preciosa vista que tens, d'uns meravellosos plats sortits e inspirats amb aquesta vista.
Sóc treballador de l'ONCE i el proper 7 de marc, treiem un cupò dedicat al poble de Sax.
Salutacions Suny¡¡ :-D :-D :-D

Suny; -Rosita y Suny OLIVAS en la cocina- Curiosa la "foto" que se ve desde donde cocinas y el paisaje que se ve... El Castillo de Sax y la iglésia de la Asunción... seguramente también cargados de leyendas y de històrias al igual que también con esta preciosa vista que tienes, de unos maravillosos platos salidos e inspirados con esta vista.
Soy trabajador de la ONCE y el pròximo día 7 de marzo, sacamos un cupón dedicado al pueblo de Sax.
Saludos Suny¡¡ :-D :-D :-D

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Miquel; -Les receptes del Miquel- Gràcies a tu també, per entrar en aquesst bloc, estarem en contacte.
Salutacions Miquel¡¡ :-D :-D :-D



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,