Magdalenes amb dàtils i nous. Mercat d'Hostafrancs. L'Oàsi Urbà.

5 de desembre del 2010



Després de fer tota la rotonda per la Plaça d’Espanya a peu i trepitjar l’esfalts dels seus voltants, m’he endinsat cap a la carretera de la Bordeta, agradable sensació de benestar al veure els arbres dins aquest carrer, ombra espessa i amplia dels lladoners, (*) poguer caminar per aquest carrer, i arribar-se fins a la plaça Joan Corrades, que fou el promotor del barri de Hostafrancs. La ximenea, el vell mig de la plaça, ens recorda l’antiga fàbrica de Manufacturas Ceràmicas S.A., i que a finals del segle XX va desapareixa. En aquets moments a la plaça si poden veure, al igual que també si pot disfrutar d’una bona sombra; les tipuanes, arbres aquets, que quànt deixen anar les seves flors grogues dels arbres, es converteixen en un confetti vegetal, els lladoners,  el pissardi, les palmeres, els margallons... Enfilarse pel carrer de Hostafrancs de Sió, d’esquena a la ximenea i mirant cap a la plaça d’Espanya, si trova dit carrer, tot engalanat de pissardi, que ens passeja fins arribar al Mercat d'Hostafrancs, aquí, les magnólies amb les flors obertes,- encara que per pocs dies,- ens dona la benvinguda al mercat i després els lilàs amb les flors amb forma de tirabuixons de color morat, fan una munió de colors que acompanyen tot el voltant del mercat, junt amb els “encants” de les parades.

El nom del barri – i de retruc també el del mercat- l’hi posar el senyó Joan Corrades. El senyó Joan Corrades, comprar uns terrenys fora de les muralles de Barcelona. En aquets terrenys construir un hostal, per tal de que els viatgers quant arrivaben a Barcelona, poguessin fer nit al hostal, doncs molts d’ells es trovaben amb el portal tancat,-muralles de Barcelona- i, el portal més proper que tenien, era el portal de Sant Antoni.

El nom de l’hostal és deia; d’Hostafrancs, nom que l’hi posar per ser la població on va néixer el senyó Joan Corrades. Hostafrancs de Sió. (La Segarra)

  El Mercat d'Hostafrancs, va ser fundat l’any 1888 amb estructura de ferro i el tancament d’obra vista, format per una nau de tres cossos. L’arquitecta va ser Antoni Rovira i Trias, que també construir el
 Mercat de la Concepció, aquets dos mercats són “bessons” i construits al mateix any.

   Un plat per aquest mercat...?, doncs jo he pensat que després de fer una bona passejada per aquest "oàsi urbà" tot ple de lilàs, mangnólies,lladoners, plataners, tipuanes, pissardi, palmeres... dàtils... dolços... passtissería... que tal unes magdelenes de dàtils i nous... fa...? doncs si és així... som-hi¡¡

.- Magdalenes amb dàtils i nous.-

Ingredients: (per a 12 magdalenes, mida gran)

200 Grams de dàtils frescos o secs, sense os i trossejats.-
175 Grams de farina.-
115 Grams de sucre moreno.-
100 Grams de mantega.-
2 Ous poc batuts.-
1 Sobret de llevat en pols.-
Un grapat de nous.-
Sucre glas (per espolvorejar).

Elaboració:   Deixarem el forn a 210º. Engrassarem un motlle per a 12 magdalenes, amb mantega fosa o també amb una micona d’oli. Posarem un cassó al foc -i amb la mida d’una tassa- amb aigua calenta i a dins, hi posarem el dàtils, la mantega i el sucre moreno i ho remenarem a foc lent fins que la mantega quedi desfeta. Ho bullirem i ho retirarem del foc, fins que es refredi a temperatura ambient.
Tamisarem la farina en un atuell d’al.lumini, junt amb el llevat en pols i, afegirem els nous torrats a bocinets petits. Al vell mig hi posarem la barreja dels dàtils/mantega/sucre moreno/ junt amb els ous. Ho remenarem ben remenat, fins que els productes quedin ben units.
Col.locarem la barreja en un motlle per a magdalenes i amb una cullera, omplirem fins a tres quartes parts de la seva capacitat. Fornagarem durant 20 minuts -10 minuts si els motlles són de mida gran- i ho deixarem que es refredi i, abans de treure-les del motlle, les posarem a sobre d’unes graelles per tal que es refredin. Espolvorajarem amb sucre glas tamisat abans de servir i… tot seguit les provarem.
(Blocaires que vagi de gust¡)

(*) Si voleu saber més sobre els arbres de Barcelona podeu mirar-ho aquí.

20 comentarios:

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Moltes gràcies companys bloquistes per els vostres comentaris. Sigueu benvinguts en aquest blog.

Anònim ha dit...

Tenen que se bonisimas.
Carme.

paco ha dit...

Amic Josepb, semblen unes magdalenes fantástiques per els nous y els dátils, mai avia sentit les magdalenes amb dátils, i no será que falten palmeres a tot arréu de aquesta comarca, molt bó Josepb, una abraçada.............paco

LA COCINERA DE BETULO ha dit...

Han de ser molt bones aquestes magdalenes.
Moltes gràcies per la historia d'aquest barri de Barcelona, no la sabía-
Petons.

Margarida ha dit...

A casa faig magdalenes dos cop a la setmana i desapareixen en un moment! Fan de bon berenar i esmorzar, oi? I tot i que les faig amb gustos variats, mai les he fet amb dàtils.

El prunus pissardi és un arbre que mp'encanta! Sempre m'ha agradat. Recordo que ja de ben petita quedava admirada davant aquelles fulles de color granat, sobretot quan el sol les il·luminava.

mercè ha dit...

Josep, amb tú sempre aprenem coses!.Unes magdalenes dolcetes i bones que entrarien fantàsticament per esmorzar, berenar...Una abraçada!

Mai ha dit...

Ostres Josep, quina enveja, en tinc unes ganes de fer un passeig pels mercat de Barcelona, és una obssessió, no hi ha lloc al que vagi que no faci una passejada pel seu mercat i mira tu Barcelona, aquí tant a prop com és i només en conec un parell.
Li he de posar solució , les magdalenes es veuen boníssimes , i ara és hora de berenar....posen, un parell per mi.
una abraçada

Maria Pilar-COCINICA ha dit...

Que buenas tiene que estar estas magdalenas con datiles, el aspecto es estupendo. Gracias por la información sobre el mercado, es muy interesante.

Petonets

Gemma ha dit...

Caram, quina passejada tan plena de natura!
I aquestes magdalenes em semblen el final perfecte per a una llarga caminada com la d'avui, les nous i els dàtils ajudaran a refer les energies, alhora que són una combinació deliciosa i molt sana.

Mercats de Barcelona ha dit...

Ara mateix ho penjo al mur de facebook perque tots els nostres amics en puguin disfrutar. Gràcies de nou!

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Fem un mos ha dit...

Quins records, jo he viscut molt anys al carrer de Moianès al costat gairebé del mercat, un barri preciós per a mi, i si fas una passejada tot menjant aquestes magdalenes tan bones encara millor
Una abraçada

El cullerot Festuc ha dit...

Les magdalenes a casa volen!! i és que son tan bones fetes a casa, oi?
Petunets,
Eva.

dolorss ha dit...

Quin farciment més bo per aquestes magdalenes... acompanyades (per la tarda) amb una ie vi dolç quina delicia!!!

Petons

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Carme; -Anónim- Ho són, de veritat de la bóna.

Paco, -Pau i Vell- En aquesta comarca, de ben segur que els dàtils en sobren per fer unes quàntes magdalenes i, unes quàntes més també, de ben segur que si.
Si les fas ja m'ho sabràs dir.
Salutacions Paco des de Badalona i una abraçada cap a Crevillent¡¡

Anna; Aquest marcat com tots els mercats de Barcelona tenen el seu encant i la seva história i m'ha anat bé, poder parlar d'aquest petit oàsis amb la plaça Joan Corrades que et porta fins el mercat d'Hostafrancs i poder comprar a dins aquets dàtils i també aquets nous.
Moltes gràcies per els teu comentari "colega" i fins la pròpera¡¡

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Margarida; -El món de la cuina- Les magdalenes són benvingudes a totes hores siguin de llevat amb farina -d'Aragó- o aquestes que ho són amb dàtils i nous.
Pisard era un jardiner del Xa de Persia que, fa aproximadament un segle, envià cap a Europa el primer exemplar d'aquest arbre. D'aquí ve el nom de pissardi.
Salutacions a Tiana¡¡

Mercé; -Remenant cassoles- A mí em passa igual, jo aprenenc tot llegint dels altres blogs i també dels llibres que la meva mare va deixar amb col.leccions que va fer.
Salutacions cap a Sants¡¡

Mai; -Maiblog- Els Mercats de Barcelona tenen un encant com tots els mercats que hi ha a totes les poblacions d'arreu de Catalunya, Barcelona per la seva extensió i nombre d'habitants té un mercat a cada barri amb un total, -si no vaig arrat- de 42 mercats. Una bona excusa per venir a Barcelona algún cap de setmana i poder gaudir de tots -o al menys- d'algún ells de mica en mica. Salutacions a Reus¡¡ :-D :-D
Salutacions a Reus¡¡

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Pilar; -Cocinica de Benas- Un gust diferent per aquestes magdalenes i un passeig, el del Mercat, per comprar aquets productes i disfrutar-los tot fent dites magdalenes.
"Pochoncicos" Pilar¡¡

Gemma; -La cuina de casa- Com pots veure la natura es savia... passejada, natura, dàtils... i un bon acabament amb aquestes magdalenes per acabar de "rematar-ho" tot plegat¡¡

Mercats de Barcelona; Moltes gràcies a tots vosaltres també¡¡.

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Sión i Miquel; El Carrer de Moianés, molt a prop de la parada del metro de la Plaça de Sants, et deixa "aparcat" en un barri on les festes "Festa Major" de Sants i d'Hostafrancs, no han perdut els origens de ser el que són uns barris de tota la vida i poder cel.lebrar les festes amb familia.
Salutacions Sión i Miquel¡¡

Eva; -El Cullerot Festuc- A casa no van n'hi arrivar a volar, doncs, es van acabar abans d'aixecar el vol...
"Pertunets" també per a tu i els teus Eva¡¡

Dolorss; Amb dues esses -Bloc de cuines- acompanyades per a la tarda -amb un té- o senzillament soles i amb el gust de assaborir-les en companyía...
Salutacions a Balaguer¡¡ :-D :-D

josep ha dit...

Josep,
Unes magdalenes delicioses amb una magnífica introducció sobre el nostre estimat mercat d'Hostafrancs que suposo que en prepararan una de grossa per a celebrar el 125è aniversari el 2013.
Una abraçada

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Josep; -El café de nit- Aquest SI que és el teu -vostre mercat (Glória)- mercat el d'Hostafranchs, que merescudament es mereix aquest 125e aniversari i algún més, naturalment¡¡
Felicitats -una mica adelantades- per la part que us toca¡¡
Salutacions ben coordials Josep i Glória¡¡ :-D :-D



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,