Timbal cruixent de mongetes del ganxet amb sal de pernil

18 de febrer de 2017


   Un altre any han arribat les mongetes del ganxet -petit ganxo- a l'abast de les botigues i cooperatives que comercialitzen aquesta llegum, la més coneguda a Catalunya i alhora també la més desconeguda, doncs des de fa dècades són motiu d'estudi.

   Els segles XVIII-XIX els intercanvis comercials amb Amèrica Central i Amèrica del Sud eren intensos. Les rutes cap a les amèriques, la recuperació econòmica que començar en el camp, els encàrrecs del exterior..., les flotes de vaixells catalans fent "les amèriques", portant a l'altre costat de l'Atlàntic; vi, aiguardent, teixits de cotó estampats (indianes), a canvi importaven, sucre, cotó, cacau, llavors...


 .-Pailebot refugiat al port d'Arenys en construcció el 19 de desembre de 1929.-
Fotografía de: Joaquim Caselles i Simon

   Aquests intercanvis comercials amb Amèrica Central i Amèrica del Sud, fan raonable que la mongeta del ganxet arribés a Catalunya a través d'algún port improvisat del Maresme, (Vía Cadis) fins arribar a les comarques limítrofes que avui en dia conformen l'actual Denominació d'Origen Protegida (D.O.P.) (Maig del 2008)

 .-Flor de la mongetera.-

 En l'actualitat la D.O.P. es troba a les comarques del Vallès Oriental, Vallés Occidental, l'Alt Maresme i la Selva.

 Mongetes del ganxet (Alt Maresme

 Les característiques que la conformen són el seu gust suau, la cremositat, la poca percepció de la pell. Aquestes qualitats la fan agradable, també, en el moment de tenir-les per tal de poder-les cuinar que és a finals de novembre i on les diferents poblacions de l'àrea D.O.P. en fan les seves celebracions. 

.-Sabor a legumbres.-

Las legumbres hervidas, golpeadas
a fuego en las cazuelas, espesaron 
   una parte del agua, retuvieron
        otra parte consigo.

Después que estáis sentados a la mesa
los míos de la sangre -cinco- pienso 
que es posible que coman en el mundo 
muchas gentes, hoy, esto. 

Ahora que tenemos sobre la lengua la misma pasta de la tierra, 
puedo olvidar mi corazón y resistir las cucharas. 

Yo siento
en el silencio machacado
algo maravilloso:
cinco seres humanos 
comprender la vida a través del mismo sabor. 

                                           .-Antonio Gamoneda.-  
   Agafarem cinc o sis talls de pernil traient els greixos i tot seguit els posarem uns 15 segons al microones per tal que quedin disminuïts de grassa, els deixarem una estona per tal que quedin cruixents. Els decantarem.
   Mentrestant bullirem les mongetes, i al cap de 30/35 minuts, colarem el caldo i el podem guardar per alguna altra ocasió -per fer una paella,  per fer uns fideus  a la cassola, arròs bullit...-. Quan tinguem les mongetes ben escorregudes, barrejarem amb sal de pernil i dins de la corona d´alumini anirem col.locant cullerades de mongetes/sal de pernil, fins a omplir la corona amb els cruixents de pernil.

 

   Per acompanyar el timbal, he fet una crema de mongetes que l'he preparat posant una mica de crema de llet, una mica del caldo de les mongetes, un ou, tres cullerades soperes  de mongetes, sal i una mica de pebre, passat pel  braç eléctric fins a obtenir la consistència desitjada. 

 (Blocaires; que vagi de gust¡¡

  El resultat, desitjo que sigui del vostre grat.

8 comentarios:

Teresa ha dit...

A mi em ve molt de gust!!! el plat em sembla exquisit i la flor de la mongeta, com sempre ens descobreixes, em sortren, guapíssima!bona setmana

Cristina ha dit...

Un platet deliciós! Pernil i mongeta fan un bon casori.

PD: Estigues a l´aguait del correu. Ja queda poc.

Anna Pigarda ha dit...

Senzill però saborós. Com sempre, si hi ha bona matèria prima...Una abraçada!

Cuina Cinc ha dit...

Delicioses mongetes del Ganxet el resultat excel·lent,
Bon cap de setmana!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Teresa; -Com a casa res¡- Tota flor tè els seu fruit, i el fruit de la mongetera, és, no infinit, però si molt ampli amb plats.
Salutacions Teresa¡¡ :O)

Cristina; -Bufet de postres- Un timbal, amb la "pell" del pernil, per què el paladar poguir sentir el so.
Fins aviat¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Anna; -Retalls de cuina- Senzill -com molt bé dius- i bones, bones... per que, el que és de bona qualitat, ho és a tot arreu.
Salutacions Anna¡¡ :O)

Fina; -Cuina cinc- Com he dit a L'Anna, el que és bo i sobre tot de qualitat, és pot portar a tot arreu.
Salutacions Fina¡¡

Eva Macià ha dit...

Amb aquests ingredients de luxe no podia sortir un plat millor que aquest, i a més molt ben presentat. Fa venir salivera Josep!! una abraçada ;)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Eva; Els productes ho són, doncs la mongeta és de Tordera el poble de la meva senyora que a la vegada en el mercat del diumenge,es troben aquesta i 12 varietats mes de la població i a la cooperativa de diferents llocs d'Espanya.
Salutacions Eva¡¡ :O)

Ah... no fa falta que et digui, com ja estàs llegint, que estàs convidada a venir al mercat de Tordera¡ :O)Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,