Cruixent de peus de porc amb salsa de naps negres

5 de gener de 2017


.-Nadal.-

 Sento el fred de la nit i la simbomba fosca.
Aixi el grup d'homes joves que ara passa cantant.
Sento els carro dels apis que l'empedrat recolza
i els altres que l'avencen tots d'adreça al mercat.

         Els de casa a la cuina prop del braser que crema
amb el gas tot encés han enllestit el gall.
Ara esguardo la lluna que m'apar lluna plena
i els recullen les plomes i ja enyoren demà.
                                                  
  Demà posats a la taula oblidarem els pobres
-i tan pobres com som- Jesús ja serà nat.
Ens mirarà un moment a l'hora dels postres
i desprès de mirar-nos arrencarà a plorar.


 Joan Salvat Papasseit (Barcelona 1894/1924)
 .- Flor del nap.-    

  Del porc, s'aprofita tot, inclòs el seu caminar... la part que dóna suport a l'animal. Els cartílags que posseeix, ofereix la textura gelatinosa, on molts gurmets en fan bons i llargs camins, per guisar-los, fer-ne plats ben elaborats i buscar llocs de restauració per satisfer el seu plaer.

   Els pernils, que acompanyen la part alta dels peus de porc, és l'engranatge del moviment i tot depenent de la raça i l'alimentació que tingui el porc, donarà moltes tonalitats de gustos i sabors als diferents plats.


   El nap és un aliment, tant antic com la humanitat. Abans que existís l'agricultura es consumien les fulles i també l'arrel.

 (Naps negres...

     Foren els grecs i després els romans, que van millorar les varietats silvestres  i en van estendre el seu cultiu per tota Europa. 

 ...ecológics)

   La vitamina C, és molt important per l´organisme doncs intervé en moltes reaccions del metabolisme. L'arrel del nap en conté, encara que se'n troba molta més a les fulles. És per això que el suc del nap, estimula i depura el fetge i la bilis. Molt recomanable com a depuratiu per recuperar els excessos de Nadal, Sant Esteve, Cap d'any, Reis...

 (Naps pelats i bullits a punt...   

    Bullirem els peus de porc amb aigua poc mineralitzada posant-l'hi dues fulles de llorer i els deixarem a foc moderat dues hores. Un cop freds els passarem  per farina i per la planxa per fer el cruixent -els deixarem marcats- els decantarem.
    Tindrem aigua calenta al foc i quan comenci a bullir tirarem els naps i els deixarem un màxim de 3/4 minuts. Reservarem el caldo obtingut i un cop els naps estiguin freds els tallarem i  arrebossarem

 ... per arrebossar) 

 En una cassola amb oli calent tirarem una ceba mitjana de Figueres tallada ben petita, quan començi a daurar tirarem un got de vi ranci i deixarem reduir.

 (naps arrebossats) 

  Afegirem a la cassola un parell de cullerots del caldo del bullit dels peus de porc i un cullerot del caldo dels naps, afegirem una cullerada de farina de blat i espessirem el caldo, tot seguit el passarem per el colador xinés i en traurem la salsa. Posarem els peus de porc que els heurem passat per farina i per la planxa per fer el cruixent -ha de quedar marcat-.
 La ceba que ens ha quedat al colador la posarem al fons del plat, acompanyarem amb l'arrebossat de naps i els peus de porc al damunt de la ceba, acompanyant amb la salsa obtinguda.

 (blogaires..
... que vagin de gust¡¡)  

 A la població de Campmany -Alt Empordà- s'ha recuperat de nou aquest tubercle molt apreciat per la seva elegància al paladar i a la cuina catalana. He trobat aquesta informació que si us bé de gust llegir-la, podeu apretar aquí. 
6 comentarios:

David Vazquez Francisco ha dit...

Només puc dir una cosa ... UHALAA!!!
Espectacular!!!

Anna Pigarda ha dit...

Genial com sempre llegir sobre les teves descobertes gastronòmiques! És fantàstic que s'hagi recuperat el conreu d'aquest tubercle. Ja tenim una altra bona raó per fer una excursió a l'Alt Empordà! Una abraçada!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


David; -Restaurantes con sentimiento- Poc però, precís... :O)
Salutacions David¡¡

Anna; -Retalls de cuina- Tants llocs amagats que tenim -racons amagats, que dic jo- per descobrir... i per disfrutar d'aquest i tants altres productes¡¡
Salutacions Anna¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


David; -Restaurantes con sentimiento- Poc però, precís... :O)
Salutacions David¡¡

Anna; -Retalls de cuina- Tants llocs amagats que tenim -racons amagats, que dic jo- per descobrir... i per disfrutar d'aquest i tants altres productes¡¡
Salutacions Anna¡¡ :O)

Cuina Cinc ha dit...

Veritablement bons! Josep,
Salutacions,

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Fina; -Cuina cinc- Moltes gràcies per el teu comentari.
Salutacions Fina¡¡ :O)Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,