"Brunyols" de l'Empordà

9 de febrer del 2016



   ...aquest any no m'han  quedat bons  els "brunyols"... però els de  l'any passat si que en van quedar bé...
   Aquestes paraules les deia la meva tia de Llagostera quant acabava de fer la cassola de "brunyols" acabats de fer d'aquell any...
   l'any següent l'hi senties dir... aquest any no m'han quedat bons els "brunyols"... peró  els de  l'any passat si que en van quedar bé...




    Aquets que teniu a les "fotos" i la recepta que tot seguit us explicaré, són els autèntics "brunyols" de l'Empordà, fets de manera  tradicional, i si aneu a casa dels parents, familiars, amics d'aquesta zona, són els que us obsequiaran acompanyats d'algun licor dolç, fets a casa. Tradicions que no s'han de perdre i que tenim que continuar elaborant amb l'amor i paciéncia de tots aquets parents i/o familiars que ens ho van ensenyar a fer.

   Una bona fira de referència i que hi podeu participar i també gaudir, és la de Sant Feliu de Guíxols on -com ja he dit- si pot participar i gaudir d'aquest postre tradicional de primavera i de Setmana Santa. Si aneu en alguna pastissería de Sant Feliu de Guíxols al igual que a tota la comarca, i us bé de gust fer-los vosaltres, si dieu la quantitat que en voleu fer, us vendran les mides de la farina, junt amb els ingredients també a mida per fer-los.


    Si us venen de gust fer-los aquesta recepta que us presento és d'una pastissería de Sant Feliu de Guíxols on van donar-me les mides per fer-la ja fa uns quants anys. El volum obtingut aquest any, ha estat al voltant d'uns 4 kilos. No heu de témer per la quantitat, si és així, podeu a part de menjar-los i gaudir-los vosaltres mateixos i oferir-los als parents, familiars, amics... també els podreu congelar i els podreu treure quant volgueu, per tal de  tenir-los per a postres després d'un bon àpat.
 

      Ingredients: 

    1 k de farina  (*)
    300 g d'aigua
    250 g de mantega
    200 g de sucre
      60 g de llevat premsat
       10 g de sal
         4 ous
         3 pells de llimona ratllada
         1 copeta d'anís
    canyella en pols
    coriandre i matafaluga


     Preparació: 

   Barrejarem tots els ingredients i els pastarem fins que la massa quedi ben fina, de manera que no s'enganxi a les mans. La deixarem reposar -un bon lloc per reposar i per tal que la massa llevi és a dins del forn, apagat es clar¡- en un recipient untat amb oli i esperarem que creixi fins que dobli el seu volum inicial. Quan la pasta hagi pujat, i amb les mans untades d'oli, agafarem trossets de pasta i els tirarem en una cassola amb l'oli ben calent.

  (Blogaires; que vagin de gust¡¡)
   (*)  Jo tinc la mania de quant no em queda la pasta prou fina, per tal de que s'enganxi afegeixo mes  farina. És una mala costum que sempre faig, doncs no és la més apropiada. Si la massa està ben amassada -s'ha de fer una mica de força, tot sigui dit- amb  les mides que hi ha, té que sortir.

   Aquest any han sortit  be i bons, l'any que bé... esperem que també¡¡  

     

   
     

19 comentarios:

Teresa ha dit...

Avui els volia de de vent però per canviar m'emporto la recepta!! les iaies i tietes saben molt!!

LA COCINERA DE BÉTULO ha dit...

Ja veig que a tú et surten bé cada any, sont ben bons aquests brunyols.
I no possis farina de més encara que costi una mica d'amassar.
Petons.

Neus Garcia ha dit...

Uixx quina cosa més bona!!!! Porto diversos anys dient que faré brunyols i mai acabo fent-los, però amb aquesta recepta que ens proposes potser m'animo aquest any a fer-los!! A casa meva agraden molt i els tinc promès que els faré algun dia!

Sussi Abel ha dit...

Boníssims!! de ben segur que sempre li quedaven bé, amb aquesta pinta!!

David Vazquez Francisco ha dit...

Que bons!!!
Quina feinada, però val la pena perquè el resultat es espectacular!!!

trifasic de baileys ha dit...

uff per favor!!! no en puc comprar perquè me'ls menjo tots de cop!! m'encanten!! petons

esborrar ha dit...

És entretingut però val la pena. Semblen boníssims! Aquest any encara no n'he fet tot i que m'en reclament, a veure si m'animo amb la teva recepta, que fa molt bona pinta.
Marta

GEMMA ha dit...

A casa, els bunyols son un començar i no parar!!
Salutacions!

Bruixes a la cuina ha dit...

Són boníssims els de l'Empordà: per mi els millors de tots!! :) I ja falta poc per poder-los menjar a tope!!
Bona setmana!!
P.S - no sabia que tenies aquest bloc també i m'agrada!!

Cuina Cinc ha dit...

Hola Josep!
Receptes que no s'han de perdre.
Ja falta poc pels bunyols i les rosquilles:)
Gràcies per mantenir aquest patrimoni!

Anna Pigarda ha dit...

Vaig estar un any a la Fira del Brunyol de Sant Feliu de Guixols i ens vam posar les botes!!! M'encanten els brunyols! Ara que tinc la teva recepta potser m'animo a fer-los, que a casa ma mare, de petits, sempre en feia d'aquest tipus de dolços, i jo encara no m'he animat mai. Una abraçada!

Miquel ha dit...

Tremendos Josep, imposible decir no.
Una abraçada

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Teresa; -Com a casa res- Ja veuràs que bona que és i quina il.lussió quant surten tant i tant bé.
Salutacions Teresa¡¡ :O)

Ana; -La cocinera de Bétulo- Feia un parell d'anys que no els feia i la veritat que si que en van quedar força bons i espectaculars.
La farina tant sols hi vaig posar la que diu a la recepta, era una mala costum que tenia abans.
Salutacions Ana¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Neus; -Estovalles a quadres- Doncs aquí -amb aquesta recepta- ho tens tot per poder-los fer, queden molt i molt bons, la veritat que si¡¡
Salutacions Neus¡¡ :O)

Sussi; -Aracuina- La veritat que sempre estaven bons i aquest any he volgut fer-los i també han quedat molt i molt bons¡¡
Salutacions Sussi¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

David; Abans de cullir s'ha de sembrar.
Salutcaions David¡¡ :O)

Roser; -Trifàsic de beilys- Si els fas, es poden congelar, i treurel.s en petites quantitats.
Salutacions Roser¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Marta; -Pebre i Xocolata- Doncs aquesta recepta és una bona excusa per fer aquets "brunyols", també he dit que es poden congelar
i aixó és un valor afegit.
Salutacions Marta¡¡ :O)

Gemma; -Caprofiti- Doncs començar a fer-los i menjar-los tot seguit.
Salutacions Gemma¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...


Dolors Besalú; Moltes gràcies per el teu comentari. Moltes gràcies per entrar en aquest blog.
Salutacions Dolors¡¡ :O)

Fina; -Cuina cinc- Moltes gràcies a tu, també, per entrar i llegir aquesta recepta i compartir-la
Salutacions Fina¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Anna Pigarda; -Retalls de cuina- Doncs amb aquesta recepta, de ben segur que triunfaràs. Ja m'ho diràs.
Salutacions Anna¡¡ :O)
Miquel; -La cuina del Miguel- Doncs endavant amb la recepta.
Salutacions Miquel¡¡ :O)

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

L'autor ha eliminat aquest comentari.



Deixeu el vostre comentari

Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.



EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,