Pastís de cardamom i coco

20 de març de 2013



Flor del Cardamom
Flor del arbre del cocoter 
Llavors de cardamom
Cardamom en pols
  Qué... no us bé de gust, canviar una mica de gustos amb els pastíssos i ser una mica diferents amb les especies  i "marcar"  una mica les diferencies amb un pastís com ara aquest; de cardamom i coco?
   
   El cardamom, és una espècia utilitzada a la gastronomía India i també asiàtica i tant es fa servir  per  fer el curry, com també  l'arròs, al igual que també, per fer diferents tipus de pa, pastes, galetes, donar-li aroma el té i, a molts països, junt amb el café, per donar la benvinguda els forestes que volguin compartir aquest cerimònial.
    A l' Amèrica Central  aquesta espècia, està molt evaluada i és Guatemala, el primer  productor mundial i entre els molts productes que si poden fer, (com ja he dit) si troba el xiclet (en castellà; goma de mascar)  amb un aroma embriagador d'aquest producte al paladar.

    El coco, és un producte, que s'obté de la palmera del cocoter, un dels arbres més conreats arreu del món i d'on s'en poden treure gran variació de productes; aigua de coco, oli, sabó, llet, mantega... la polpa del coco madurat, és pot menjar crua, o bé  si es fregeix, és poden obtenir gran variació de plats  fets amb aquest producta. El primer país productor de coco, és; Filipínes.

    Després d'aquesta breu explicació, afegiré aquets dos productes i una possible manera de fer-ho podría ser aquesta.



   Ingredients per a la massa: 

   175 Grams de sucre fi
   175 Grams de mantega estovada (pomada)
   3 Ous batuts
   150 Grams de farina tamitzada i amb el llevat incorporat
   50 Grams de coco ratllat
   1/2 culleredeta de cardamom en pols


   Ingredients per a decorar: 

   75 Grams de melmelada de gerds  (millor sense llavors)
   25 Grams de coco ratllat



  Preparació:

   Remenarem el sucre, junt amb la mantega en un atuell d'alumini, fins obtenir una barreja estovada i clara.Tirarem els ous a poc a poc sense deixar de remenar. En un colador i tirarem la farina, junt amb el llevat, per tal que ens quedi ben tamitzada, junt amb el cardamom i el coco i ho remenarem per tal de que ens quedin tots els productes ben units.
   Tindrem el forn preparat a 180 º posarem un motlle quadrat a dins del forn, junt amb la massa i amb un màxim de temps de  30 minuts el deixarem ben equilibrat, per tal de que quant s'enfili quedi igualat.
    Un cop el pastís estigui enfilat, el deixarem refredar en una reixeta. Agafarem la melmelada de gerds i la posarem a foc lent, fins que ens quedi líquida, la tirarem per a sobre del pastís junt amb el coco, tallarem el pastís a talls rectangulars  i ho podem servir.
 
 (blocaires, que vagi de gust¡¡) 
 


 
 
 
 

"Brunyols" de l'Empordà

12 de març de 2013




    Encara que fa tres anys que els vaig publicar, (mireu aquí)  i l'any passat també, (mireu aquí), crec que queda bé tornar-los a fer, i gaudir d'una estona per tal de disfrutar a l'hora d'esmorzar, a mitja tardà o bé el vespre, desprès de sopar,  amb aquets "brunyols" de l'Empordà. 
   Doncs, com molt bé diuen en castellà; a quièn le amarga un dulce...?

Mmmm... blocaires, que vagin de gust¡¡ 


   En els dos enllaços teniu la recepta junt amb els ingredients per fer-los. Aquets, puc assegurar-vos, que són fets aquest any.

Briox amb xocolata i taronja

1 de març de 2013




El Briox, és un tipus de dolç d’origen francès que s’ha adaptat a molts forns de les nostres cuines. La base principal són; els ous, el llevat, la llet, la mantega i el sucre morè fi.  



La crosta que embolica el farciment, pintada amb ou, pot ser apte si tenim un pa de briox i el tallem tot farcint-lo o bé sigui de pernil en dolç, formatge de cabra o simplement llepat amb una micona de mantega o melmelada, ens pot servir perfectament per fer-ne un esmorzar tardà o be per portar-los embolicats i fer-ne un àpat  si més no, per sinó ens podem entaular.   

    

     Pero bé, tornem el briox dolç que aquí us presento en forma de pastís i qué acompanyat  d'un café amb llet podem fer-li, també, un bon esmorzar contundent que acompanyat del gust del farcit de la  xocolata ens deixarà el cos -i l'ànima- en bona forma per començar el día.  


  Ingredients:

   450 Grams de farina de força 
   14 Grams de llevat granulat 
   1 Culleredeta de sal
   2 Culleredetes de sucre extrafi moré 
   1 Pell de taronja ratllada 
   125 Grams de mantega  (tallada a daus petits) 
   4 Culleredetes de llet
   4 Ous 
   Troçets de xocolata negre 
   1 Ou batut per daurar la pasta de briox
   Oli de girasol per untar els motlles 

Preparació: 

   En primer lloc, tamitzarem  la farina en un bol, afegirem el llevat granulat, la sal el sucre extrafi moré i la pell de taronja ratllada, remanarem ben remanat tots els ingredients. En un bol d’alumini, posarem la  mantega el foc junt amb la llet, fins que es desfaci.  
   Batrem els ous i sense deixar de remenar anirem tirant la mantega -que ja la tindrem desfeta- junt amb la llet. Aquesta barreja té que està calenta, però sense que arribi a bullir. Ho afegirem en els ingredients secs; farina/llevat/sal/sucre moré/pell de la  taronja ratllada/ i, amb una batadora eléctrica farem una massa que ens quedi ben lligada, ho acabarem fent  amb les mans per fer-hi una massa lleugera i que ens quedi elàstica. Deixarem la massa en un bol que untarem amb oli de girasol i  taparem el bol que el deixarem en un lloc càlid 1-2 hores fins que dobli el seu volum.
   Agafarem la massa i la treballarem al voltant d'un minut, l'hi donarem forma i col.locarem petites masses i les farcirem amb troçets de xocolata, amb un dels dits de la mà farem una petita obertura, per tal de posar-hi per a sobre  les petites boletes de la mateixa massa, untarem amb una micona de mantega pel damunt dels "futurs" brioxos i els deixarem en un lloc càlid  per tal que  la massa  dobli el seu volum. Seguidament pintarem amb el rovell de l'ou per a sobre i els posarem al forn a 220 º al voltant de 15 minuts. Els treurem del motlle utilitzat i els deixarem refredar en un reixeta. Quant estiguin freds, ja podrem disfrutar d'aquets brioxos al nostre gust.


Blocaires... que vagin de gust¡¡