Un plat de quaresma... |
...bacallà amb mel.
Amb aquest recepta, participo a l'esdeveniment del blog; memóries d'una cuinera dedicat a; Bacallà de Quaresma.
Per a molts la quaresma, hauría estat una "tortura" en temps passats, el no poder menjar carns i tenir-ho que canviar per el bacallà, aquesta menja quasi impresindible a la quaresma tradicional, també hauría tingut molts seguidors, i potser molts d'aquets seguidors, esperaven que vingués la quaresma per poder assaborir, aquesta, i, moltes més, mengues amb bacallà...
Podríem està molta estona parlant d'històries de, bacallà; les rutes, llegendes, els descobridors de les rutes, anècdotes... però som a la quaresma i com a tal, us parlaré d'aquest senzill però meravellós Bacallà amb mel, que d'una manera senzilla i fàcil de realitzar podreu fer una bona "ruta per el paladar".
Aquesta recepta és datada al segle XVII en el Monestir de Poblet tot aprofitant els dos aliments de fàcil conservació i alt valor nutritiu. El bacallà i la mel.
Ingredients:
6 talls de bacallà (en aquest cas són penques)
Un grapat de pinyons.
2 cullaredetes de mel (mil flors)
Farina.
Oli.
Elaboració:
Enfarinarem els talls de bacallà i els fregirem una micona per cada cara. Reservarem.
A la mateixa paella i aprofitan l'oli, i posarem una micona de farina tot remenant-ho i tot seguit i posarem la mel, sempre sense deixar-ho de remenar-ho bé. Un cop tinguem la salsa espessa, podem posar-la per damunt del plat i per a sobre i col.locarem els dos talls de bacallà i totseguit i tirarem per a sobre els pinyos que haurem passat per la paella durant dos minuts, amb una micona d'oli.
Servirem amb un plat a part, la salsa obtinguda per tal que els comensals es puguin servir.
(Blocaires que tingueu una bona quaresma, i, que vagi de gust¡¡).
27 comentarios:
Sigueu benvingunts i moltes gràcies per els vostres comentaris. Josepb. -Menja de bacallà-
Josepb, un plat pressiós de bacallá amb un complement molt bó, jo demá faré amb una colla de amics gaxamiga que també porta bacallá, trobe que la filmaré,.......abraçades paco
Un dels millors àpats, imprescindible per aquest temps de quaresma , per qui la segueix per religió i per qui com nosaltres ens agrada seguir la tradició, aquest teu és un dels bons, sembla mentida oi que casin tant bé? es veu sensacional Josep, bona quaresma per tu també i que tinguis una bona mona.
abraçades.
M´agradat molt aquesta recepta, la mel endolceix la salaor del bacallà. La presentació la trobo exquisida. Molt bé!
M'agrada l'acompanyament històric que fas a cada plat. Molt interessant i bó.
Salut!
Ha d'estar molt bona aquesta combinació del bacallà amb mel, li passo la recepta en Joan que ell ara és el que cuina. Que tinguis molt bona Setmana Santa, demà vinc a Badalona a buscar les mones, com si no hi han pastisseries a Barcelona.
una proposta fantàstica! moiltíssimes gràcies per participar!!! petonets i bona setmana Santa
Hola Josep, crec que no ha sortit el comentari.
Deia que amb el teu permís et porto a la meva llista de blogs, perquè aquestes receptes no las puc perdre de cap de les maneres !!
Una abraçada,
Marga
Aquesta recepta de bacallà ha de ser una delícia!
Bona recepta, n´he menjat i es bonissima!
Bona setmana!
Petons
Anna
avui he menjat bacallà , a la manera tradicional, amb tomàquet quasi confitat, panses, pinyons i ou dur. L'ha cuinat ma mare de quasi 80 anys. Boníssim!!!! La teva versió està bé i per seguir la tradició, totes valen.
Estarem encantats que participis a la Recepta del 15! :)
De moment les noies de Memòries quedaran encantades amb aquesta recepta de bacallà, que té una pinta fantàstica!!
Petons
Sandra
Una recepte ideal per aquets díes.
Amb mel i fruits secs, boníssim.
Una abraçada Josep
el vaig tastar en un restaurant de la Conca de b
Barberà i el vaig trobar magnífic.
Gràcies per la recepta, i bona MONA!
PTTS
Dolça
El plat serà de Quaresma, però es un autèntic luxe en tots els aspectes!.
Una abraçada
Avui he menjat bacallà. Llàstima no haver vist la recepta abans, que m'hauria agradat provar-la...
Bé, serà la setmana que ve, que de bacallà en menjo tot sovint!
Petons
Quin plat més delicat i més ben presentat!(molt original la cullera estampada).Mel i fruits secs, una combinació perfecte! BONA DIADA DE SANT JORDI!
Que bueno se ve, nunca lo he hecho con miel.
Besos.
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Paco;-Pau&Vell- De ben segur que el teu acompanyat amb "video" serà ben i ben bo.
Salutacions a Crevillent Paco¡¡ :-D ;-D
Mai;-Maiblog- Un dels plats que casen molt però que molt bé, "de quaresma de tot l'any" senzill de cuinar i també per menjar.
Una abraçada cap a Reus "ganxeta"¡¡ :-D ;-D
Cristina; -Bufet de postres- Celebro que t'hagui agradat aquest, bacallà amb mel.
Moltes gràcies per els teus el.lògis.
Una abraçada Cristina¡¡ :-D ;-D
Núria; -A peu coix- Tots els plats tenen la seva história, al igual que també tenen els llocs on es cultiven els productes, o el mar que els hi dona els seus fruits.
Salutacions Núria¡¡ :-D ;-D
Àngels; -La cuina de l'Àngels- Però a Badalona, també en n'hi ha de bones eh?
Fins la propera Àngels.
Judith; -El món de Juju- Gràcies a tú, per llegir-la i també per entrar en aquest blog.
Fins la propera Judith. :-D ;-D
Marga; -El blog de la Ita- Molt el.legat em sento, de que t'agradin aquestes receptes Marga.
Fins la propera Marga¡¡ :-D ;-D
Mª Àngels; -Visc a la cuina- Dono fe, que si que ho és.
Fins aviat Mª Ángels¡¡ :-D
Anna; -El meu blog de cuina- Doncs estem d'acord tots dos en aquesta recepta Anna¡¡
Salutacions Anna¡¡ :-D ;-D
Isabel; La teva versió -millor dit de la teva mare- és de les de sempre, al igual que aquesta que aporto jo, està documentada al segle XVII dels monjos de Poblet.
Fins ben aviat Isabel¡¡ ;-D
Sandra i Xavi; -Els fogons de la bordeta- Les noies de la Memória i tothom que es vulgui passejar per aquest blog, naturalment que si¡¡
Isabel; -La cuina de la Isabel- Jo, per la meva part, l'he trovat molt bona i, diferent de les que estem acostumats a menjar.
Una abraçada Isabel¡¡ :-D ;-D
Dolça; -No tot són postres... a la cuina- És un plat de les teves terres, al menys està documentat al segle XVII a Poblet.
Una abraçada "ganxeta"¡¡ ;-D :-D
Josep; -El café de nit- La "excusa" la Quaresma, però en l'actualitat és per tot l'any.
Records per a la Glória¡¡ :-D ;-D
Margarida; -El món de la cuina- Bé, aquí tens la recepta per quànt et vingui de gust donar-hi un altre ullada i també, una queixalada.
Salutadions a Tiana¡¡ :-D
Mercé; -Destepant cassoles- Els fruits secs, a part de ser un molt bon aliment, donen -en aquest cas el bacallá- una gràcia i un gust molt particular.
Una abraçada Mercé¡¡
Pilar; -Cocinica de Benas- Dono fe, que aquest bacallà "estava" molt i molt bo.
"Pochoncicos" Pilar¡¡ :-D ;-D
Una recepta ben bona i pel que veig molt antiga!
Moltíssimes gràcies per participar.
Mónica: Ho és de bona i molt fàcil de fer -tal com dius tu també- Val la pena provar-la doncs, el plat és d'un equilibri molt generós.
Ha estat un plaer, poguer participar al esdevaniment amb aquest ingredient tant i tant "bestial" que és; El Bacallà.
Salutacions Mónica¡¡ :-D ;-D
Deixeu el vostre comentari
Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.
EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,