Borregos de Sant Antoni. |
Passada de Sant Antoni. (Els Tres Tombs) |
Els borregos, -petits rosegons de pa torrat,- estàn associats a la festivitat de Sant Antoni, (17 de gener) eren repartits a tots els assistents, que s’arrivaben a les poblacions on celebraven la benedicció dels animals per tal de que el sant patró beneis els animals, eren beneits per que fossin fertils, al igual que també estiguessin protegits de qualsevol enfermetat. Aquets borregos, un cop beneits els animals, era la recompensa obtinguda a tots els assistents, al igual que també en els animals –euges, cavalls, bretons…- per tal de recuperar les forçes del llarc camí recorregut.
Els borregos és una menja/postres-dolços, que és remonta a temps remots, cal buscar-los a l’época medieval i és a les fleques d’aquells temps, on els flequers feien aquets petits rosegons de pa torrat.
El document escrit més antic que es conéix, -prova documentada- sobre els borregos, curiosament, es troba en una llista de la compra del any 1830, on se cita una lliura de borregos, entre altres productes a adquirir.
Els borregos, per les herbes que hi porta, tenen virtuts terapèutiques i eren els metges de l’època, que ho receptaven a persones que patien del aparell diguestiu, tal és així que els apotacaris i farmàcies venien els borregos com a elixir per tal de fer front els possibles mals d’estómac.
La vila de Cardedeu, és on de forma industrial les families de generacions pastisseres l’hi han otorgat la categoría que avui en dia els coneixem com a tals, i expliquen que alguna d’aquestes families els seus antepassats ja hi feien els borregos a les fleques de Cardedeu, al segle XVIII.
Postres molt preuades al segle XIX, no podíen faltar a cap casa benestant, tenint aquets postres com una molt bona colminació d’un bon àpat festiu.
Per acabar, he trobat aquet rodolí que amb aquestes quatre paraules pot resumir el que he estat explicant:
“Borregos del Cardedeu,
rosegons de casa rica,
amb gust de pa de mel,
que és cosa que mai no enfita”
Borregos de Sant Antoni.
Ingredients: (per uns 30/35 borregos)
400 Grams de farina.
1 Ou.
50 Grams de margarina.
50 Grams de llard.
20 Grams de llevat premsat.
15 cl . de Llet.
75 Grams de sucre.
1 Copa de anís.
1 Culleradeta de comí/matafaluga.
1 Pell de llimona ratllada.
Elaboració:
Desferem el llevat amb una micona de llet calenta, afegirem 100 grams de farina i ho deixerem llevar una estona. Barregarem la resta de farina amb l’ou, la pell de la llimona ratllada, la margarina, el llard, la resta de llet, el sucre, el comí, la matafaluga i l’anís. Ho treballarem, afegirem la massa llevada i ho pastarem fins aconseguir una massa compacta.
Partirem en dues parts i farem unes barres cilíndriques de 4 cm. de diàmetre.
Ho deixarem reposar una estona i tot seguit ho posarem a coure al forn a 180º uns 15 minuts.
Ho deixarem refredar i ho tallarem a trossos de 2 cm. de gruix.
Torrarem els borregos ja partits uns 5 minuts al forn.
(Blocaires que vagi de gust¡¡)
32 comentarios:
Com sempre, sigueu benvingust en aquest blog i moltes gràcies per deixar els vostres comentaris.
Josepb. -Menja de bacallà-
Molt interessant tot el que expliques, m'ha agradat molt . I els penso provar de fer. Moltes gràcies per a compartir-ho.
Una abraçada
Feia temps que buscava la recepta, gràcies per l'explcació. Com ja ha passat st Antoni, els faré demà.
Rosa
Que curiós això que expliques del borregos, no sabia que eren típics de Sant Antoni. A casa nostre sempre n'hi havia, al meu pare li agraden molt.
No els he fet mai, no coneixia la recepta, m'ho apunto a pendents!
Petonets
Aquests dolços tradicionals son una autèntica meravella. Gràcies per explicar-ho tan bé.
Una abraçada
Gràcies per les teves explicacions. El verset final és molt aclaridor!. Segur que aquests borregos aixecaven l'ànim i les forces!... a mi també!Una abraçada.
Què bons que són els borregos, t'han quedat genials.
Muas!
Ostres!!
Aquest borregos em recorden quan jo era petita, doncs és veritat, al Poble Sec, en una pastisseria del carrer Peta Cabanyes, 49 concretament la Pastisseria Fàbrega, íntims amics meus i que jo de joveneta havia despatxat el diumenges, els venien el dia de St. Antoni, també el tortell és clar, molt bons, amb aquest gustet a matafaluga, uffff....
Quins records m'has fet venir.
Una abraçada Josep.
Qué bons, gràcies per la recepta.
Petons.
Quans records d’infantesa ens has fet venir, un relat i una recepta molt interessant
Una abraçada
Sort que aquestes tradicions es van celebrant cada dia a més llocs! m'apunto la recepta d'aquests borregos, que han d'estar molt requetebons! bona setmana. Petons
Hola Josep, t'haig de dir que mai havia sentit parlar dels borregos de Sant Antoni, vés per on i gràcies a tu ja el conec. Moltes gràcies per l'explicació i la recepta!
Una abraçada
HOLA JOSEP, GUAPO TU
ANOTO LA TEVA RECEPTA I GRÀCIES PER COMPARTIR-LA, EM FA MOLTA IL-LUSIÓ...DONCS QUAN ERA PETITA HAVIA MENJAT AQUESTA DELICIA,...PERÒ MAI HAVIA TROBAT LA MANERA DE FER-LOS
MIL PETONETS SUSANNA
Jo sempre n'havia menjat fins que em vaig quedar embarassada. Recordo que me'ls vaig comprar a Can Cabané i me'ls vaig menjar tot just arribar a casa. Que bons que eren! Però al cap d'una estona els vaig vomitar. Els vaig avorrir i vaig estar anys sense menjar-ne. Ara em tornen a agradar, i m'apunto la recepta perquè no n'he fet mai.
Una abraçada
Com sempre ens expliques coses super interessants. No els havia sentit mai a nombrar, vaja nom! jajaja.
Las recetas de Glutoniana
NOTA: Abans de contestar els vostres comentaris, voldría dir-vos que per el que veig molts de vosaltres voldreu fer aquesta recepta; Els borregos de Sant Antoni, si és així, tingueu cura amb la part final d'aquesta recepta, on diu;
Partirem en dues parts i farem unes barres cilíndriques de 4 cm. de diàmetre.
Ho deixarem reposar una estona i tot seguit ho posarem a coure al forn a 180º uns 15 minuts.
Ho deixarem refredar i ho tallarem a trossos de 2 cm. de gruix.
Torrarem els borregos ja partits uns 5 minuts al forn.
El torrar dels borregos (5 minuts) s'ha de vigilar, sense perdre'ls de vista al forn, doncs s'han de torrar,és molt fàcil que es cremin, compte doncs¡¡ Un cop aclarit, -espero que us ha sortint bé- tot seguit paso a contestar-vos.
Xisca; -La cuina de Son Fe- Sembla que Sant Antoni ens hagi "agafat"... Desitjo que et sortin més que bons¡ Gràcies a tu, també, per compartir-ho.
Salutacions a Alcúdia¡¡
Rosa; -Anónim- Tampoc fa falta que sigui Sant Antoni per fer-los.... passa igual que la crema per Sant Josep, el bunyols de quaresma...
Salutacions Rosa¡¡
Cristina; -Crijoarmael- Dons sí Cristína, vaig demanar informació, a la comissió de festes del barri de Sant Antoni i vaig rebre, aquesta, i també molta més informació i de ben curiosa també. A mí m'encanten amb un bol de llet i café i sucats a dins...
Salutacions Cristina¡¡ :-D
Marylou; -El meu raconet- Doncs, res... a disfrutar-los i a menjar-los¡¡
Una abraçada Marylou¡¡
Josep; -El café de nit- ... i tants que n'hi han... i que tampoc els coneixem... Fins ben aviat Josep¡¡
Salutaions a la Glória¡¡ :-D
Mercé; -Destapant cassoles- Aquets borregos, Mercé, ho aixequen tot... fins i tot el que no es veu...
Una abraçada cap a Sants¡¡ :-D
Gemma; -Cuinant a Canet.....- Són uns postres molt bons, per sucar amb la llet i el café, per exemple.
Moltes gràcies Gemma, i, fins la propera, una abraçada cap a Canet¡¡ :-D
Carme -Cuinetes Carme- Em quedo més que satisfet, en veure -i llegir- que t'han vingut aquets records -"racons amagats"- de dins teu i sentir, encara, l'olor de la matafaluga voltant pel teu pensament.
Un petò Carme¡¡ :-D
Ana; -La cocinera de Bétulo- Gràcies a tu, per entrar en aquest blog, que saps que pots deixar els teus comentaris sempre que ho volguis.
Una abraçada, "colega". :-D
Sión i Miquel; -Fem un mos- D'aixó es tracta, de fer una lectura i si queda aprovada per el lector (i el contingut,) fer-hi la recepta i gaudir-la mentre la teste'm o mengem.
Fins aviat Miquel i Sión¡¡ :-D
Rubén; -A la cuina- Com ja he dit a la Cristina -Crijoarmael- vaig buscar informació a la comissió de festes del barri de Sant Antoni, i van donar-me tota classe d'informació, que he intentat col.locar-ho en aquest blog el més fidel possible.
Gràcies a tu també per compartir aquests moments. Fins aviat Rubén¡¡
Susanna; -Enroc a la cuina- Celebro que haguis trovat el que buscaves.
Uns borregos per esmorzar, o per la tarda acompanyats amb un vi dolç, o potser...
Salutacions Susanna¡¡
Glutoniana; -Les receptes de Glutoniana- Crec que tot tè una história i un passat, i m'agrada buscar l'origen d'aquell ingredient o també el lloc on es fa.
El nom del borrego sembla ser que ve del nom "borrec", sorgit de la comparació de la fortalesa del borrego amb la tossuderia del mascle de l'ovella... en fi d'aquí -per el que sembla- ve el nom dels borregos.
Moltes gràcies, com sempre, per entrar en aquest blog. Salutacions glutoniana¡¡ :-D
Margarida; -El món de la cuina- ... a veure que passa ara que tornes a provar els borregos...
Si els fas Margarida, ja em diràs que tal et surten¡
Salutacions a Tiana¡¡ :-D :-D
En tinc coneixement dels borregos, però ni els he fet mai ni en coneixia tota la història que ténen darrera i he de dir que m´ha encantat llegir tot el que ens has contat.
Ara Josep amb tant bones explicacions només queda fer-los, si m´aventuro seràs el primer en saber-ho.
una abraçada.
Mai;-Maiblog- Celebro que t'hagi agradat Mai, tots els menjars i també els ingredients tenen les seves històries i aquesta n'ès una de tantes de les que hi ha repartides per a cada poble de Catalunya i arreu dels Paìssos Catalans... Doncs, -com dius tu Mai- que tinguis una bona aventura. Compte amb els 5 minuts darrers de la cocció¡¡
Salutacions "ganxeta" :-D :-D
Algú em sabria dir on es fan i mengen borregos? Fora del Barcelonès, zones del maresme i vallès, no n'han sentit a parlar.
Gràcies
Hola Josep
Passo a dir-te que si puc demà faré borregos. A mi sempre m'han agradat, sobretot amb llet per esmorzar.
Gràcies per la recepta!
A Peu Coix: Doncs aquí tens la recepta, per quant et vingui amb gana, i, amb llet, boníííísims.
Gràcies a tu per visitar aquest bloc.
Salutadcions¡¡ :-D :-D :-D
Ei! tal com et vaig dir, els he fet. Espero que t'agradin i gràcies per la recepta.
A peu coix; He vist la recepta en el teu bloc, felicitacions, molt bé i de segur que molt bons, sucats amb el que et vingui amb gana...
Tant d'agradar a tu, i per el que he llegit t'ho vas passar molt i molt be, fent-los i menjat-los...
Salutacions i felicitats un altre cop¡¡ :-D
Deixeu el vostre comentari
Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.
EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,