Apunt per anar al Born... |
Vinga Xurriaca que ja és hora…, tranquila…, que sóc jo… sí, sí… encara és negra nit… peró ja ho saps de cada día… vinga som-hi… ara et posaré la manta… així… els arnesos… a veure… així…molt bé… bé…vinga ja estàs a punt… …goita Xurriaca… la mestressa ens ha preparat la carmanyola… bé… m’ho ha preparat per a mí…, doncs tú ja saps, que tens la doble ració de cebada… i també la ració de palla…
Arri…¡¡ …les peulles closques de l’euga començaren a marcar el pas monóton i buit en aquell paratge fosc, de cami cap a Barcelona per després arribar-se fins el Mercat del Born… …oixque (*)… goita Xurriaca ja comença agafar forma el nostre mercat… ja no tindrem que aixecar-nos tant d’hora … i així no anar fins el Born i allà, poder vendre les nostres fruites i verdures… …i fet amb maons…i d’obra vista¡¡ … … que bé… la terra per la terra, Xurriaca…¡¡ bona feina… Ollà…vinga que encara ens queda un bon troç fins arribar-nos a Barcelona…
El Mercat de Sants fou inaugurat el 1913, i queda pales que en aquest mercat la seva estructura d’obra vista i la forma que va volguer donar-li l’arquitecta Pere Falqués i Urpí, -autor entre altres obres dels bancs-fanals del Passeig de Gràcia, i també del mercat Maigmó de Badalona, que es troba en aquets moments també en restauració- és per tal de no oblidar la terra i així convertir-la per la terra. Els contraforts interiors muntats amb maons, remarquen la voluntat de reafirmar aquesta estructura per acabar amb el sostre, i amb la teulada i també amb la façana fets de ceràmica i maó.
Encara que el Mercat en els seus inicis es trovaba a la plaça d`Osca -anomenat mercat d'Osca, 1876- el seu enclavament final, és aquest, amb l'illa tancada dels carrers; Sant Jordi, Sant Medir, Càceres i Daoiz.
L’any 1991, es varen fer treballs de manteniment i a l’any 1990 i 1996 treballs estructurals, amb una reforma del terra. L' any 2009 i també el 2010 es quant es farà una restauració integra. Aquestes obres estàn previstes acabar-les l’any 2012. La carpa del Mercat es troba en aquets moments a la Rambla de Badal.
... a veure Xurriaca... vine cap aquí..., que et poso el sac amb la cebada i t'he afluixaré el bridó una mica... així... i t'ha apartaré el ramal... a veure ... molt millor... per que puguis menjar més bé ...
Com anècdota final, aquest mercat està molt ben protegit per tots els carrers dels “sants” que el protegeixen al seu voltant … Carrer de Sant Jordi, cavaller i aventurer que fou, i també protector de les terres dels més febles, Carrer de Sant Medir, pagés català i que conreava les seves terres a Sant Cugat i, dins del mercat, protegint-ho tot plegat, Sant Bartomeu, patró de Sants.
…a veure que ens ha posat la mestressa a la carmanyola per dinar…?
.-Pollastre a la farigola acompanyat amb patates.-
Ingredients: (per a 4 persones)
1 Pollastre tallat a quartos
o pit de pollastre tallat a daus.
Unes branquetes de farigola.
1 Ceba.
1 Kilo de patates.
1 Pebrot vermell.
1 Pebrot verd.
Farina (per arrebosar).
1 copeta de conyac.
Un grapat de pèssols.
Sal i pebre.
Preparació:
Agafarem el pollastre el salpabrerem i un cop enferinat el passarem per la paella i el reservarem, un cop estigui fregit. Bollirem les patates.
Bollirem la branca de la farigola amb una micona d’aigua, durant una estona. Mentrestant, a la mateixa cassola de terrissa que hem fet el pollastre, tallarem els dos pebrots – el vermell i el verd- ben petits i al cap d’una estona, posarem la ceba que ens quedi tot ben sofregit, posarem el pollastre a dins de la cassola, la copeta de conyac i ho cobrirem amb el caldo obtingut de la farigola, junt amb una culleredeta de farina per tal de que la salsa quedi una micona més espessa, ho remanarem una micona, i deixarem que es faci 30 minuts a foc baix, 10 minuts abans d’acabar l’hi posarem el grapat de pèssols.
Ho servirem calent, acompanyat amb les patates bullides i la salsa a part.
Vinga Xurriaca marxem cap el tros…, que per avui hi ha ens hem guanyat el dinar…arri…¡¡
(*) Totes les expressions posades en aquest “post” son extretes del llibre del senyó Miquel Pont; L’abecedari del pagés, de l’Editorial Proa, Un llibre que per ordre alfabètic, podem trobar-hi més de 300 entrades, totes elles relacionades amb el món rural i el de la pagesía; noms dels estris de la casa, dels aparells per anar a segar i batre, de les eines del cam, mides de longitud, per mesurar el líquids…a tall d’exemple, és molt curiós, trovar-hi l’olla d’escalfar l’aigua, que es trova junt a la llar de foc i on en el seu voltant si troven més de 25 noms diferents d’estris i ferros, per aguantar dita olla.
Dedico aquest « post » a la Glória i el Josep de; El café de nit, per coneixa tant i tant bé aquest barri; per trepitxar-lo, per viure’l, per fer-hi pinya i per donar-nos a coneixa també, aquestes receptes tant arrelades a la terra, al igual que també per les escapades, per les receptes de cuines i les cróniques d’òpera que ens comenteu sempre en el vostre bloc. El café de nit.
Moltes gràcies Glória i Josep¡¡.
Ah..., i si voleu saber més del barri de Sants i la seva gent, trapitgeu aquí, doncs l'Agus i el seu blog; Memória de Sants, us en poden explicar tot un munt.
16 comentarios:
Josep,
En primer lloc agraïm la dedicatòria d'aquest post sobre el Mercat de Sants. Com molt be expliques, ara li estan fent un "lifting" força profund al mercat i encara n'hi ha per uns quants mesos. De totes maneres, les carpes provisionals estan molt bé, amb aire condicionat i calefacció a l'hivern i situades a cinc minuts del seu emplaçament habitual. Suposo que aprofitaran per re-inaugurar-lo el centenari de la seva construcció. Com tu molt bé expliques, el mercat "original" era a la plaça d'Osca, d'aquí que quan el van traslladar, tothom el va conèixer com Mercat Nou, que es el nom de l'estació del metro que queda a prop. Tot i viure al barri de Sants, el mercat on nosaltres comprem es el d'Hostafrancs (inaugurat el 1888) ja que el tenim a tres minuts de casa, mentre que el de Sants ens queda a uns quinze minuts.
Felicitats per l'exhaustiu estudi que estàs fent dels mercats de Barcelona i, com no, també per aquest saborós pollastre a la farigola que has preparat.
Una abraçada
ben estimat josepb, en aquesta recepta de pollastre tan apetitosa, al josep el cafeter li has donat de plé, li agrada massa el pollastre, bé a mi també, me agrada molt la tegüa recepta, abraçades paco
Saps?, jo també sóc de sants i bona amiga de la Gloria i en Josep, així que m'agrada molt tot el teu post i sobretot la dedicatòria als amics del cafè de nit.Pel que fa a la recepta en prenc nota perquè és de les que m'agraden!, A reveure Josep!
Jo també estic gaudint molt d'aquest monogràfic sobre els mercats de Barcelona! M'apassionen els mercats, les seves olors i la seva gent. Quan fem turisme, és un dels llocs de visita obligada, oi?
Quin perfum que desprèn aquest pollastre!!!
No coneixia el mercat de Sants, però al Maignon hi vaig dos cops a la setmana. Ara, com dius, també l'estan restaurant, i aviat haurem d'anar a la carpa que estan habilitant just al costat.
Molt interessants, com et diu tothom, aquests posts sobre els mercats. I molt divertida la conversa del pagès amb la Xurriaca!
No he estat mai al mercat de Sants, ni he provat el pollastre amb farigola... Ja veig que tinc dues asignatures pendents!
M'agraden molt els mercats de Barcelona, tot i que cada vegada hi ha més parades tancades i menys gent que hi va a comprar.
El pollastre fantàstic!!
Com sempre sigueu benvinguts en aquest blog, i, moltes gràcies per deixar els vostres comentaris.
Josep; -El café de nit- Un “lifting” –com dius tu Josep- però aquesta vegada total, vaig passar-hi fa pocs dies i havien les portes principals obertes del mercat, dos camions a dins treien les runes de les parades, semblava talment un solar.
Encara que m’heu explicat altres vegades que el vostre mercat és el d’Hostafrancs –que el tinc amb estudi i aprofitant l’avenantesa per a dir-vos que té una història curiosa e interessant- vaig agafar el de Sants, per l’història que volia explicar de l’euga i el pagés i donar a coneixa que aquest mercat van demanar-lo construir els mateixos pagesos del antic municipi de Sants per tal de no baixa a Barcelona, per tant és un mercat d’arrels de la pagesía. Els hi quedava força lluny i a més a més Sants també s’anava fent cada cop més gran, fins que es va annexionar a Barcelona (1874).
Fet –com molt bé dius Josep- que les obres que s’estàn fent, s’acabaràn l’any del centenari de la seva inauguració. El 2013.
Salutacions per la Glória¡¡
Paco; -Pau&Vell- He matat dos pollastres d’un tret... a tu també t’agrada, i ho cel.lebro enèrgicament Paco¡¡
Una abraçada per a tu i tots el teus des de Badalona¡¡ :-D
Mercé; -Destapant cassoles- Veig que la flaire de la dedictòria també t’ha arribat Mercè... potser per que el mercat de Sants i el seu barri, també són teus.
Al mercat de Sants hi trobaràs totes aquestes flaires per fer-lo teu aquest plat també, Mercé.
Fins la propera Mercé¡¡.
Gemma; -La cuina de casa- Quànt vaig està a Polónia –un país meravellós- la guía de la ciutat de Poznan, un cop ens va ensenyar els edificis públics més emblemàtics, ens va portar a passejar per un dels mercats municipals de Poznan, i feia olor de terra humida... els polonesos són molt aficionats els bolets, a les parades s’hi trovaben rovellons, rossinyols, llenegues... tots ells d’una gran qualitat i molt ben presentats. Els productes d’una terra també són cultura. Salutacions Gemma¡¡.
Margarida; -El món de la cuina- Uns perfums, que s'estàn deixant perdre al mercat Maigmó de Badalona. El Mercat de Sants d'aquí dos anys farà el seu primer centenari i l'estàn arreglant per aquest fet, posant-li perfums nous... els mercats municipals de Barcelona estàn invertint fort i bé... Mercat del Ninot, Sant Antoni, Sants, el de la Llibertat a Gràcia renovat fa un any, el de Santa Catarina renovat fa uns quànts d'anys...
Salutacions a Tiana Margarida¡¡ :-D
Anna; -M'agrada cuinar- Dues asignatures fàcils de aprovar i també de provar... aprovar per que deben segur que al Berguedà també teniu molts bons mercats amb bons productes de la terra i, el gust de provar aquets productes comprats en aquets mercats, de segur que no tenen res que envejar en els d’aquí. Salutacions Anna¡¡ :-D
Cristina; Els mercats de Barcelona –la gran majoría centenaris- ens expliquen tot mirant les parades dels taulells, tots els canvis que hi han hagut, bé siguin per els anys passats a darrera de les parades, o bé sigui per el traspàs de dites parades, la crisis... com ja he dit a la Margarida –el món de la cuina- de mica en mica els mercats municipals de Barcelona es posen el dia, uns en més sort, per el lloc on està obvicat – el de la Concepciò, el del Ninot- altres per l’esplendor – el de Sant Antoni- altres per ser emblamàtics –el de Sant Josep (la Boqueria) altres per ser populars dins del barri –el de Sants, el del Clot- però tots amb un únic sentit, tornar a donar la qualitat d’abans, amb els temps que vivim ara.
El pollastre amb farigola, fàcil fàcil de fer i, fàcil també de menjar Cristina. Salutacions¡¡
:-D
Josep, m'ha agradat molt tot el teu post, des de les cites a la recepta. Tot molt ben contextualitzat i interessant. No coneixia el llibre que ens expliques, potser me'l compraré. Salutacions i enhorabona
Per cert, la recepta me l'apunte!!!!
Francesc; -A la taula i al llit, el primer crit- De la mateixa manera, que quànt anem al mercat amb el cistell, procurem d’omprir-lo amb el millor que trovem, –i podem- aquesta entrada –com totes- procuro fer-les amb el millor que veig, escolto,toco... per després fer un menú, amb el màxim de qualitat possible, si a més a més porta aquest pollastre a la farigola per donar-li el gust real –físic- de tot el que he explicat, doncs... que vagi de gust Francesc¡¡
Salutacions a per a tots dos Francesc¡¡
hola josep, que buena historia de los mercados nos has contado.. me ha encantado desde el principio al final del relato,,,gracias por compartirla , y el pollo de tomillo ummmm rico rico..un abrazo y un besito desde el peru para ti...
Carmen Consuelo; -Anónimo- Moltes gràcies per compartir en mí, tot el que veig i sento.
També per tú una abraçada i un petò ben gran. :-D
Deixeu el vostre comentari
Com sempre, moltes gràcies per els vostres comentaris i sigueu benvinguts en aquest blog.
EN EL CAS QUE NO US VAGI BÉ AQUEST FORMULARI,